8-го Березня: звичайний під’їзд перетворився яскраву казкову територію

01 Жовтня 2017, 15:03
5217

Унікальний розмальований під’їзд з’явився в багатолюдному дворі дев’ятиповерхової висотки на вулиці 8 Березня, 33.

Тутешні небайдужі мешканці прикрасили донедавна сірі непоказні стіни будинку різнобарвними малюнками з казковими героями, веселковим цвітом і диво-звіром із яйця-райця.

Поряд на уквітчаних клумбах попід дерев’яних лакованих лав красуються власноруч змайстровані макети автентичної батьківської хати з півнем на лозовому тину, старовинного млину із імпровізованою криницею, де студену водицю дістає вирізьблений сірий журавель.

«Завдячуємо такою красою нашим сусідам Славику та Саші. То вони згуртували друзів і перетворили наш під’їзд на мистецький куточок на радість дітлахам», – каже місцева жителька Олена.

Своєрідне колоритне українське село на стінах будинку і попід ними малювали та майстрували четверо лучан. Ідейним натхненником був учитель міського навчально-реабілітаційного центру Святослав Форманюк.

«Я народився на хуторі поблизу села Залужне Локачинського району. Ностальгія за тим хутором, за батьківською хатою, що так схожа до оспіваної шевченківської, спонукали створити щось подібне тут, у дворі, де живу. До речі, не обмежився своїм під’їздом – схоже оформлення у фольклорному стилі зробив у себе на робот»і, – каже автор задуму.

Педагог зізнається: до справи залучив своїх сусідів Олександра Стрілюка, Андрія Прокопчука та Ігоря Оліярника. Якось чоловіки стрілися, обмізкували та згодом узялися за молотки й пензлі. Поки майстрували з дерев’яних дощок декоративні млин і хатину, самобутній художник Олександр Стрілюк розмальовував стіни у стилі графіті.

«Я не професійний маляр, але картини на стінах полюбляю писати, то моє хобі, – сміється Олександр. – Це просто порив фантазії, полотна без ескізів. Ми попередньо обговорили концепцію малюнків. Я став – і намалював. Часу на те не шкода, бо творили задля благоустрою рідного двору, заради посмішок дітей».

Сусіди не надякуються ініціативним творчим чоловікам. Кажуть: завдяки справжньому педагогові Святославу та його друзям у їхньому дворі ніби зійшло сонечко. Усім радісно і весело.

«Таке обрамлення під’їзду надихає на добро і піднімає настрій, – переконана тутешня мешканка Євгенія Вронська. – Малюнки око милують, та й перед гостями не соромно за свій під’їзд».

У небайдужого лучанина, вчителя за фахом Святослава та його творчих побратимів ще чимало задумів. Чоловіки вирішили зробити свій двір показово-зразковим – на втіху сусідам і у приклад усьому місту.

«Плануємо змонтувати на клумбах між квітами невеликі парканчики, розписати сусідню трансформаторну підстанцію серед двору спортивними малюнками у стилі графіті. А також поставити на дитячому майданчику баскетбольний щит – я вже виготовив його», – ділиться задумами Святослав.

Роман ЖИЖАРА

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром