Про мир та війну: у Луцьку відкрили виставку дитячих малюнків

30 Вересня 2017, 15:25
8256

Міжнародна виставка дитячих малюнків «Мій край – мій дім» залучила десятки дітей із Луцька та різних куточків України.

Відкриття виставки відбулося 30 вересня у Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

До Луцька міжнародна виставка приїхала зі Словаччини. Тут її прийняла й організувала керівник громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» Олена Черенкова.

керівник громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» Олена Черенкова
керівник громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» Олена Черенкова

Ідея виставки за словами організаторів, зародилась на весні в Ужгороді у громадській організації переселенців. Вони вирішили зробити невеличку виставку малюнків своїх дітей-переселенців, як вони бачать війну і мир навколо. Багато з них бачили вибухи, бачили військових з автоматами.

Виставка дітей-переселенців і місцевих дітей почала мандрувати країною. До виставки додавалися малюнки в Івано-Франківську дітей-переселенців і дітей з самого Івано-Франківська. Теж саме було й в Одесі, Харкові, в Добропіллі, в Старобільську біля зони АТО, в Рівному.


У волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки до виставки долучилися і лучани, і члени організації. Так, тут є роботи дітей з художньої школи при бібліотеці, центральної дитячої художньої школи, дітей з різних шкіл Луцька. Деякі ж роботи принесли мами дітей дітей-переселенців.

Коли уважно придивитись до виставки, то можна помітити, що роботи не поділені на малюнки переселенців і місцевих дітей. Житомир, Луцьк, Старобільськ…



Олена Черенкова каже, що не робили цього навмисне. Діти, на її думку показують своїми малюнками дорослим, що мир завжди краще за війну і що Україна – це мир.

Примітно, що на одній картині так і було написано: «Україна - це мир».

А відкривають виставку два яскраві малюнки 8-річного хлопчика Романа з Донбасу, який переїхав сюди. Він вважає Луцьк і Волинь своїм рідним краєм.

Придивляємось до кожної з картини і  бачимо, що кожна з них так чи інакше стосується війни в Україні. Поряд з цим усі намальовані у яскравих барвах, світлі, майже на кожній з них видніється сонце.

«Вийшла дуже яскрава виставка з поглядом дітей, що таке війна, яким став їх дім і що вони вважають своїм рідним краєм», – розповідає організаторка виставки Олена Черенкова.



Найменший вік дитини, яка взяла участь у виставці – 4 роки.

Завідувачка відділу краєзнавчої роботи, Алла Понагаєва говорить, що ця виставка показує, на скільки Україна багата на таланти.

«Ми побачили сьогодення дітей їхніми очима. Можна побачити, що їхнє сьогодення тривожне, але діти люблять Україну. Дуже яскраві малюнки, можна сказати, навіть у чомусь фантастичні», – ділиться враженнями пані Алла.

Завідувачка відділу краєзнавчої роботи Алла Понагаєва розповідає про виставку
Завідувачка відділу краєзнавчої роботи Алла Понагаєва розповідає про виставку


Виставка й надалі подорожуватиме з міста в місто і в кожному місті доповнюватиметься малюнками дітей місцевих жителів.

«Це маленькі діти, але з цих малюнків можна побачити, як вони сприймають цю війну. Позитивно, що все-таки багато малюнків сонячних, світлих, що є надія на краще», – зазначила заступник директора Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Євгенія Євтушок.

заступник директора Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Євгенія Євтушок
заступник директора Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Євгенія Євтушок

Три дні виставка буде у Луцьку. Потім вона буде мандрувати до Польщі, Німеччини та різними містами України.























Антоніна АНДРІЙЧУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром