«Головний учитель зі стріт-воркауту – це інтернет» – лучанин поділився тим, як підкорював турніки

30 Вересня 2017, 14:00
5464

Колись усі ходили займатися на турніки. У наш час, на жаль, такий вид спортивної діяльності серед молоді стає все менш популярним. Його місце впевнено займає новий популярний вже і в Луцьку рух – стріт-воркаут.

Назва цього виду спорту у дослівному перекладі означає «вуличне тренування», а фактично об'єднує силовий напрям турнікового руху. Цей спорт розвиває м'язову витривалість та силу, навантажує усі групи м'язів верхнього торсу.

Щоправда, всі вправи виконуються поза межами зали: різноманітні фігури на турніку та брусах, швидкісні оберти, підтягування зі спини тощо. Поширеними вправами воркауту вважаються фізичні заняття з виконанням гімнастичних елементів у статиці і динаміці. У статиці – куточок і передній вис, ластівка, горизонт і прапор, у динаміці – вихід ангела, спис, офіцерський вихід, підйом-переворот і багато інших.

Лучанин Сергій Бакун ніколи не вважав себе спортсменом, боявся за здоров’я, але до спорту хлопця ніколи не тягнуло. Та один день змінив усе його життя.

«Усю магію воркауту показав мені мій друг. Він мене повів на шкільний двір і познайомив із хлопцями, які на турніках витворяли неймовірні речі. Я не міг ще довго підібрати бодай якісь коментарі до побаченого. І поставив собі запитання: чи вистачить мені сил навчитися робити такі трюки?» – пригадує Сергій.

Потрібно було тільки наважитися. Розпочав хлопець свої тренування із простих підтягувань на турніку. Спершу робив 10 разів по 2 підходи, з часом збільшував навантаження. Зараз хлопець робить 4, 6, 8 підходів по 15–20 разів на турніку і брусах. У цьому спорті він уже більше шести років.

«На майданчик приходжу із задоволенням. Тренування обов’язково починаю з підготовки, – розказує спортсмен про свій графік занять. – Спершу помірно розминаю плечі та руки. Потім підтягуюся на драбинці 15 разів. Не відпочиваю – йду на бруси віджиматися 15 разів. І там же качаю прес: піднімаю ноги на 90 градусів й тільки після цього спускаюся із брусів та прямую до лабіринту. Там теж віджимаюся на руках, тримаючи ноги під кутом 90 градусів. Тут кількість разів залежить від втоми м’язів, тому виходить 10–15. І тільки тоді дозволяю собі 3–4 хвилини відпочинку. А потім знову все повторюю».

Сергій переважно займається один, навіть у великому місті важко знайти однодумців. Виявляється, що для занять спортом потрібно приваблювати дуже сильними агітаційними кампаніями. Простежується парадокс: у Луцьку щороку збільшується кількість спортивних майданчиків, а людей побачити на них стає все складніше.

«На турніках немає абонементної плати, як у спортклубах, – сміється юнак. – Крім того, немає ніяких обмежень у часі – коли виходить, тоді й тренуєшся. І це не менш важливий плюс. Тіло завжди в хорошій формі, й на здоров’я скаржитися не доводиться. А те, що тренування відбуваються поза спортивними залами, на свіжому повітрі, є тільки плюсом. І це лише поверхневі переваги, як видно неозброєним поглядом. – Спорт не буває хорошим-поганим, гіршим-кращим. Як на мене, воркаут подібний до гімнастики: в обох видах спорту є схожі елементи. Але дуже часто навіть досвідчений гімнаст не зможе повторити на турніку елемент з воркауту й навпаки», – пояснює Бакун.

Сергій каже, що на змагання ще не їздив, але пильно стежить за розвитком цього спорту на Волині і в Україні. Для того, щоб вдосконалити свою майстерність, лучанин мріє поїхати на якийсь масовий фестиваль в Києві чи Дніпрі. Адже там можна побачити й запозичити техніку правильного виконання вправ.

«Для мене не існує улюблених вправ, а початківцям раджу не лінуватися і йти до висот. Звісно, стараюся рости не тільки кількісно, а й якісно, тому постійно пробую нові трюки. Моїм головним вчителем є інтернет, хоча і на наших луцьких шкільних дворах можна побачити щось нове, – сказав Сергій. – А ще однією константою у спорті є здоровий спосіб життя. Не слід забувати про ризики травм. Тому до виконання всіх елементів потрібно підходити дуже серйозно. Йдете ви на турніки чи займаєтеся воркаутом – це справи не міняє. Головне – ви у спорті».

Назар ТРИКУШ

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024