Школа №19: замість уроку провели екскурсію «З минулого в сучасне»

29 Вересня 2017, 18:00
4299

Учні 10-А класу мали можливість пбувати на бінарному уроці, на якому були поєднані історія та українська література.

Школа №19 розпочала співпрацювати з Центром національно-патріотичного виховання.

Саме в цьому навчальному закладі 20 вересня стартувала виставка «Воїни. Історія українського  війська», створена минулого року громадською організацією «Вільні люди Волині» за  матеріалами Інституту національної пам’яті України та фінансування Луцької міської ради.

З великим захопленням слухали десятикласники розповідь учителя історії Тамари Феніковської про військові формації від князівських дружин до сучасної української армії. Вона акцентувала увагу старшокласників на еволюції формування українського війська, одностроях, озброєнні з найдавніших часів до сучасності, створенні війська  Української галицької армії, Українських січових стрільців, Української повстанської армії, подвигу і героїзму воїнів АТО на Сході.

На світлинах старшокласники зацікавлено розглядами вбрання повстанок УСС, УПА та жінок сучасної армії, бо розбудова війська можлива лише на основі українських традицій – від Русі до наших днів.

Як відображена ця тема у творах письменників української літератури та у фольклорі допомогла пригадати літературна вікторина, проведена вчителем української мови і літератури Катериною Давидюк. Школярі цитували твори українських класиків та декламували власні вірші, присвячені подіям, що відбуваються нині на Сході, та випускникові школи Романові Лучуку, який віддав своє життя за єдність України. Неабиякий інтерес викликала в десятикласників презентація книг волинських письменників, зокрема «Століття Якова» Володимира Лиса, «Вихор у стиглому житті» Василя Гея, «Небо Донбасу» Юрія Щербика та ін.

Чітке зображення воїнів, їх мужні, вольові обличчя, яскраві кольори не залишають нікого байдужим. Тому перед портретами зупиняються не лише старшокласники, а й учні 1-9 класів. Особливу зацікавленість викликає у них зображення реєстрових козаків часів Речі Посполитої, Богдана Хмельницького, Івана Виговського. За словами вчителя фізкультури Василя Романіва та «Захисту Вітчизни» Віталія Волчковича, на часі змагання «Нащадки козацької слави», присвячене Дню захисника України.

Дирекція школи, педагогічний та учнівський колектив щиро вдячні організаторам виставки за можливість переглянути рекламні плакати у стінах своєї школи та використати їх на уроках, виховних заходах, під час яких знання учнів набувають системності, розширюється їх світогляд, пізнавальні інтереси, більш ефективно формуються переконання, патріотичні погляди, досягається всебічний розвиток особистості.

Катерина Давидюк, вчителька української мови і літератури

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром