Екс-мер Луцька радить давати преференції приміським селам в обмін на землю

01 Липня 2015, 19:14
4504

Колишній Луцький міський голова Антон Кривицький скептично висловився про перспективи адміністративної реформи в Україні. Він заявив, що  Київ не віддасть контроль за фінансовими потоками на місця.

Антон Кривицький впевнений, що повноважень у місцевої влади і тепер – більш, ніж достатньо. Своїми міркуваннями Кривицький поділився в інтерв’ю Волинському інформаційному порталу

«Сьогодні міський голова відповідає за все: за освіту, за охорону здоров’я, за культуру. Які ще треба повноваження? Кажуть, що бракує коштів. Але, повірте, що після об’єднання громад їх в цілому не побільшає. Грошей ніколи не буває забагато, особливо для нашої зношеної інфраструктури. І тільки наївний може повірити, що Київ віддасть контроль за фінансовими потоками на місця. Що таке влада? Це контроль за грошима і кадрами. Так, кілька податків закріпили за місцевими бюджетами, наприклад акциз, податок на нерухомість. Але побудови бюджету знизу доверху, як це розуміють деякі «наївні» голови, мовляв, все, на що мені треба, залишу, а тільки зайве віддам – такого не буде. Бо залишаться депресивні райони і гарантовані державою функції. Бюджет завжди буде нести функцію перерозподілу суспільних благ. Тому державна система свого не віддасть. Ніколи», - переконаний Антон Кривицький.

Тому проблему землі колишній міський голова радить вирішувати шляхом домовленостей з сільськими головами:

«Я своїми ногами пройшов по контурах Луцька. Ми з головами сільрад провели велику роботу. Йшлося про те, щоб чітко встановити межі. Про розширення ніхто не говоритиме сьогодні просто так, бо землі сільради не віддадуть. Треба, знову ж таки, вміти домовлятися. До чого я веду? Немає землі в Луцьку – говоріть із Прилуцькою сільрадою, з Липинською тощо, домовляйтеся, давайте якісь преференції. Як свого часу я робив з Брищами. Не вдається домовитися – зробіть так, щоб люди сільського голову поміняли під час виборів. Бо ж насправді з сіл під Луцьком 80 % жителів працюють в обласному центрі, їхні діти ходять тут у школи та садочки, користуються інфраструктурою. Треба не чекати, а настирно, китайським методом просочування, займатися вирішенням питання», - каже Кривицький

Нагадаємо, Луцька міська рада запропонувала приєднати до Луцька Рованці, Підгайці, Жидичин, Прилуцьке, Озерце та інші приміські села.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром