Вересневе: історія занедбаного стадіону

21 Грудня 2015, 10:25
4573 Джерело: facebook.com

Зараз у мікрорайоні Вересневе на колишньому стадіоні немає трибун, ледве помітний слід від бігових доріжок і … пара футбольних воріт.

Про це у Facebook написав Борис Смаль.

Велика бетонна огорожа по периметру ховає від людського ока пустир, повний сміття і зарослий високою травою.

«В далекі 90-і, коли господарем цього футбольного поля була команда «Кристал» (Вересневе), на зеленому газоні кипіли пристрасті. Всі місцеві цукровари з нетерпінням чекали неділі, щоб вилити емоції під час перегляду матчу. І потім ще довго обговорювати його на вулицях, вдома, на роботі. В будні на стадіоні займалися школярі, а повітря над полем розрізали моделі літаків, виготовлені членами гуртка авіабудування. У них були свої змагання», – пише Борис Смаль.

Він розповідає, що у 2000-х, незважаючи на перехід цукрового заводу в приватну власність та втрати спонсора футболу, люди туди йшли за інерцією.

«Йшли місцеві молоді хлопці поганяти м’яч, вчителі фізичного виховання приводили школярів під час уроків, навіть вихованці дитячого садка під час літнього оздоровлення проводили там заняття. А ще приїжджали багаті лучани пограти футбол після роботи», – пригадує Борис Смаль.

З його слів, у них були свої атрибути для змагань: круті автомобілі, вистроєні в ряд за футбольними воротами, модна спортивна форма, дорогі м’ячі, чіткий розпорядок дня і часу гри. Чогось саме на них місцеві покладали найбільшу надію. Раптом хтось захоче вкласти гроші, створити команду і повернути славу стадіону. Але вони завершували свою гру, повільно перевдягалися і їхали в місто.

«А після них, коли темніло, на бетонні плити за ворітьми приходили любителі пива, горілки, сигарет, наркотиків. Це був початок кінця… Зараз стадіон такий, як на фото…» – ностальгує лучанин.


Він розповідає, що найкращий вигляд стадіон має із супутника на Гугл-карті, бо поле видно, сміття не видно, а оновлений Будинок культури, центральна вулиця мікрорайону, парк, сучасна школа, дитячий садок з оригінальним ландшафтним дизайном території разом створюють архітектурну гармонію.

«Але я дивлюся з землі. Щодня. І слухаю розповіді колишніх футболістів, їх спортивну ностальгію, розчарування. Багато спортсменів тут знайшли початок свого шляху. Не всі знають, що саме на цьому полі молодий та креативний Віталій Кварцяний вперше зустрів, тоді ще школяра, Анатолія Тимощука. Знайшов і вивів у великий спорт», – пише Борис Смаль.

Каже , що щовесни збирає на занедбаному стадіоні гриби-рядівки.

«Ростуть ідеально правильними кругами діаметром від 2 до 5 метрів. Спочатку не було конкурентів, бо мало хто про це знав, а останніми роками  треба встигнути першому, бо застанеш лише корінці. Місцеві бабусі, які пасуть на стадіоні кіз, часом випереджають. Теж змагання», – ділиться він.
 
Борис Смаль каже, що з’явилася здорова злість за стан стадіону.

«Фейсбук читають всі: управління, федерації, колишні та теперішні спортивні діячі, меценати, просто азартні люди. Приєднуйтеся, поширюйте. Треба повернути життя стадіону. Це реально, тільки разом», – закликав він.




Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментарі
22 Грудня 2015, 11:47
Повністю підтримую!!!! Сам колись грав за "Кристал"!!! Але вину треба перекласти не на ЦУКРОВИЙ ЗАВОД!!! а на керівника клубу! Який дурив хлопців забираючи гроші! Було навіть що збиралися і грали "за дарма", але це були люди які любили район "ВЕРЕСНЕВЕ"!
22 Грудня 2015, 15:46
Майже аналогічна ситуація із стадіоном у парку на 40 кварталі. Однак ініціативна група у літній період тричі на тиждень збирається і грає у футбол. Крім того, за власні кошти здійснюється догляд за стадіоном. Аналогічне можна зробити і в районі Вересневого.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром