Лис презентував новий роман

18 Квітня 2015, 12:31
5088 Джерело: http://www.volynpost.com/

Відомий український журналіст, драматург та письменник Володимир Лис презентував свою нову книгу «Країна гіркої ніжності», у якій розповідається історія країни у жорстокому ХХ столітті через історію однієї родини.

Презентація роману відбулася в одній із книгарень Луцька 17 квітня, - пише ВолиньPost.

На початку презентації свого 14 роману Володимир Лис зазначив, що він завжди прагнув писати про речі, де «порохи» людської душі у різні епохи та тисячоліття заставляють головних героїв книги боротися із самим собою. Йому важливо відслідкувати, як людина реагує на навколишній світ, і це він зображає у художніх творах.

«Впродовж довгих років творчості я знайшов свою остаточну тему, свій «острівок життя», який я зображую. Це, насамперед, тематика Полісся, села, а також людських історій. Головна героїня роману «Країна гіркої ніжності» має незвичне на сьогодні ім’я – Даздраперма. Колись у радянські часи було поширене явище, коли дітей називали Тракторинами, Інтернами і Сталінами. Даздраперма розшифровується як: «Да здраствует первое мая», і саме цей жіночий образ, який я створив у цьому романі, мені найбільше імпонує з усіх тих, що були в інших творах», - зазначив письменник.

У романі Даздраперма - донька радянського чиновника, який був репресований у 30-ті роки ХХ століття, після чого вона потрапляє на західну Україну. Характер цієї дівчини складний і водночас цільний. 

У короткому описі до роману «Країна гіркої ніжності» Володимир Лис описав сюжет книги так:

«Дазі, тобто Даздрапермі, довелось народитись в переломні 20-ті роки ХХ століття та зазнати чимало поневірянь. Як дочка «ворога народу» вона пройшла крізь пекло дитбудинку для таких самих ізгоїв, а згодом опинилася у вирі повстанської боротьби за волю України.

Її дочці Віталії теж довелося надіти терновий вінець. Залюблена в поезію тонка естетка, вона покохала кримінального авторитета та вирушила із ним у заслання. Т а чим віддячить їй коханий за такий вчинок невідомо. На онуку Даздраперми Олесю чекають власні випробування. Разом із Майданом (Помаранчевою революцією 2004 року) до її життя увірвалось кохання та отрута зради.

Ці жінки не можуть переломити хід історії своєї країни, але разом із нею вони проживатимуть життя таким, яким воно є, - з усім його болем, щастям, бідою і радістю, коли почуття терпкі й щемливі, а ніжність справді гірка».

Володимир Лис також зазначив, що останні його романи із неймовірною швидкістю виходять у друк. З моменту, коли письменник відсилає свій рукопис у видавництво, і до моменту виходу книги у світ проходить менше місяця. 

28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром