Випускникам-філологам провели випускний без дипломів

01 Липня 2015, 11:14
7193

Інститут філології та журналістики СНУ, позаочі – філфак, провів урочисту церемонію нагородження четвертокурсників з нагоди отримання ступеню бакалавра.

Не так давно в інтернеті дрейфував казус про сукню, мовляв, одним вона золотиста, а іншим синя. Нині в тренді фото з дипломами. Оцініть цей знімок і скажіть: невже ви не бачите диплому у цих руках? Насправді, дипломів не отримали не лише ці студенти, а й багато інших випускників. Це загальноукраїнська проблема. Хоча молодь сприймає це більше з гумором, дехто з іронією. 

Зал шарудить чутками про те, що дипломи доставлять не раніше, ніж через 10 днів. «Блііін, дипломи тікі в липні» - протягнула одна з випускниць факультету-поборника прав української мови.

10:13. Особливих змін не помітно. Ведуча визирала з-за куліс. Наповненість аудиторії не змінилась.

10:27. Так виглядає сцена, припустимо, що урочистість триває майже півгодини. Ми ж таки Східноєвропейський університет з європейським вектором.

10:36. Після зніяковілих заминок хлопець-ведучий пропонує виконати гімн. І йде геть.

Засікаємо час – півтори хвилини траурного мовчання позаду. Чотири випускниці-філологині затягують гімн акапельно. Тоді вони лише оживили в пам'яті рядки з твору Григора Тютюнника:

Павло не співає, бо впоперек тягне.

Та актовий зал - не Павло з "Вогника далеко в степу", тягнули ще й як!

Присоромлена аудиторія теж підхоплювала. Фотограф зіґхайль-подібним жестом нагадував студентам притиснути руку до грудей. Тоді я ще не знала, що це виконання гімну – ніщо, порівняно з виконанням гімну факультету. Присутні теж й гадки не мали, що славний ІФЖ має гімн. Але все за порядком. Ми ж пунктуальні і педантичні і йдемо в Європу, правда?

Щойно аудиторія повернулась до сидячого споглядання німої сцени, як вигулькнули ведучі і ще семеро чоловік. В дусі найтиповішого церковного хору вони відспівали державний славень. Приємно, що організатори так дбають про своїх випускників, двічі нагадавши популярний сингл Чубинського й Вербицького.

Далі окремих студентів запрошували до слова. Татяна Карпів, маючи досвід студдекана, подякувала всім-всім і усміхнено заявила:

Я надзвичайно щаслива, що навчалася в цьому університеті! 

Андрій Мошкун, акцентуючи увагу на святкове тремтіння своїх рук, виголосив:

Люблю кожного з вас, бо ви - добрячий шмат моєї молодості.

 І прочитав зворушливого «Листа з майбутнього» про те, якими сенсаційними стали його одногрупники 46-Журн.

Молодшим він передав, що декан – класний дядько. До слова, Юрія Васильовича називали й татком, і батьком, студенти люблять його не просто як декана, а як благородного і людяного громадянина.

Пара ведучих сипала банальностями і звуками «еее» у перервах між мовленнєвими конструкціями. Вбила наповал їхня апеляція «вітаємо прощання з вами не хлібом і сіллю, а шпаргалкою і ручкою на вишитому рушниці». (В останньому слові наголос на «І», не від слова «рушниця», хоча, якщо ви шукатимете майстрів когнітивного дисонансу, вам – до ведучих).

Професор Віктор Удалов у стилі казкаря розповів, що «теж навчався в цьому університеті, на цьому факультеті». Щодо взаємодії зі студентами – конкретно:

Ви вчили мене. Ми вчили вас. Ми вчилися. Ся ми вчили.

Декан Юрій Громик мовив:

Згадую час, коли ви подавали документи. І дехто вагався між правознавством, інформатикою, політологією, географією… Я був подивований масштабами інтересів абітурієнтів. Але все ж хочеться вірити, що тим, хто обрав Інститут філології та журналістики, проведені тут роки не сприйняті за марні. Я хочу подякувати вам за те все, що ми розділили разом. Ви наповнювали моє життя. І мені не шкода жодної хвилини спілкування на заняттях, поза ними і в соцмережах.

В університеті декан ІФЖ відомий як найбільш комунікабельний декан, який розповсюджує інформацію не лише внутрішньо факультетного рівня, а й таку, що цікава для студентів у їх саморозвитку і різнобічній реалізації. Юрій Васильович закликав випускників не забувати про цю частину життя і приходити в кабінет деканату ділитися своїми успіхами.

Викладачі зі сцени бажали прихильності долі і мирного неба, говорили про унікальність української культури, а далі аплодували трьом англомовним попсовим трекам, що виконували випускниці української філології.

Пародію на рок-н-рол презентувало дві студентки з помпонами, в одної – жовті, в іншої – блакитні. Можливо, вираз сорому на обличчях майбутніх мас-медійників дещо приглумив їхню впевненість. Бо коли ведучий чотири рази сказав «ну що ж» і покликав танцівниць на другий номер, запрошення проігнорували.

Остаточно знищило почуття естетики і  породило співчуття до Сергія Міхалка (соліст «Ляпис Трубецкой») видовище від чотирьох панночок.

Очевидиця вручення без вручення Ярослава БЛИСКАВИЦЯ

Коментарі
02 Липня 2015, 02:59
Обгадила всіх, а про себе забула))) Браво, за чотири роки в універі ти, очевидно тільки цьому і навчилась.
02 Липня 2015, 03:06
отакого псевдожурналіста випустив наш хороший факультет. Ярославочко, тобі що не казали, що критик і журналіст це не одне і те ж саме? те, що у тебе немає естетичного смаку, вже всі давно помітили. змирись і поплач, може легше стане)))
02 Липня 2015, 03:08
правда, соромно за таких псевдожурналістів.
02 Липня 2015, 03:11
І до речі так відео гарно зняла. Дякую. Не ту професію ти обрала, Ярославо)
02 Липня 2015, 04:52
А те, що сама прийшла одягнена на випускний в обідраному лахмітті забула написати? Всі дівчата як дівчата сукні одяли на свято, а ти в шортах. Може твоїй групі треба було скинутись тобі на сукню?
02 Липня 2015, 11:28
Є люди, які просто отримують задоволення від деструктивної критики. Була там. Здається, все перебільшено. Тим паче, що дівчатка, які виступали - не професіонали (це всі знали ж, чого очікувати). Це студентки, і це було свято в честь випускників. Ставитись треба простіше до таких виявів творчості.
02 Липня 2015, 21:34
Накинулись на людину, гієни. По-перше, зовнішній вигляд журналістки це її особиста справа, і я не розумію до чого це плювання ядом. Ми ж всі в Європу йдемо, так давайте оцінювати людей не за обкладинку, а за професіоналізм. На мій погляд, головне не форма, а зміст. По-друге, вона просто написала свою суб єктивну думку, ви вважаєте, що вона написала неправильно, напишіть так як бачите ви.<br>І останнє, перш ніж кидатись на людину, може слід спробувати зрозуміти чому вона так написала, може дійсно не все так гладко і красиво. <br>Всім добра!Цитуючи класику Люди будьте взаємно красивими.
04 Липня 2015, 19:58
Хай із запізненням, але долучуся до розмови.<br>1. З такою наполегливістю і активною, принциповою позицією авторки було би доречно провести повномасштабне журналістське розслідування про те, чому дипломів немає і чия це заслуга. І це було би професійно. Чи авторка не розуміє, що відсутність дипломів, яка її так роздратувала, - аж ніяк не вина керівництва ІФЖ? 2. Якась дивна позиція журналістки і за сумісництвом випускниці, яка дорікає, що, мовляв, в Європу повільно йдемо... Бо саме випускники і мали б долучитися до організації заходу, а не тицяти пальцем: гімн не так співають, сцена не так виглядає... Це було би по-європейськи... 3. Репортаж, нагадаю, - жанр, який дає максимально повну картинку події. Не відчула я атмосфери, бо весь час продиралася через оціночні судження (а вони, вчить наука логіка, не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані). 4. Естетика тільки тоді чогось варта, коли вона перебуває в гармонії з етикою. Перекоси завжди ведуть до сумнівних і сумних наслідків. 5. Міра і такт... Ось чого, на жаль, ми не зуміли навчити... І відповідальності за слово, яким можна безпідставно образити...<br>Ех, Славо... Прикро здивована прочитаним...
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром