Петицію про «насильницьку українізацію» у Луцьку створили російські спецслужби, – СБУ

01 Вересня 2017, 18:55
3126

Електронний аккаунт, з якого реєстрували петиції, знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території.

Петицію нібито від імені представників польської громади Луцька розмістив 30 серпня на сайті ЄСМП так званий Лев Купчак. У тексті йшлося, що польська громада хоче 10-% представництво у міській раді міста, квоту на мовлення польською на місцевому телебаченні, обов’язкове вивчення польської у навчальних закладах та розробку закону «Про статус польської громади».

Уже через добу петиція зникла із сайту: спрацював захист системи і через відсутність установчих даних ініціаторів петицій питання не розглядалися.  

Як прокоментували у прес-службі УСБУ у Волинській області, сайт подачі петицій намагалися використати для розпалювання міжнаціональної ворожнечі російські спецслужби.

«На Волині Служба безпеки України викрила чергову провокацію російських спецслужб, спрямовану на дестабілізацію суспільства, розпалювання міжнаціональної ворожнечі під прикриттям нібито існуючих утисків етнічних громад. Після низки невдалих спроб організувати проплачені псевдопольскі акції, до яких місцеві польські громади не мали жодного стосунку, російські «сценаристи» намагалися використати електронну систему місцевих петицій, запроваджену для ефективного самоврядування громад», - прокоментувала речниця УСБУ у Волинській області Іванна Поліщук.

Служба задокументувала кілька спроб подачі фейкових петицій через відповідний сайт начебто від представників польської громади Волинської області  щодо розширення прав  національних меншин в Україні. Оперативники встановили, що від імені громади на сайт викладали інформацію невідомі особи.

Спецслужба також встановила, що електронний аккаунт, з якого здійснювалась реєстрація петицій, знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території. 

Передрук у ЗМІ без дозволу редакції заборонений

Коментарі
02 Вересня 2017, 01:04
А хто така Sima Shihman провокатор? Фейк? Агент москви? Розпалювач міжнаціональної ворожнечі? Не написали. До речі цей користувач постійно принижує та намагається залякувати Українців.
02 Вересня 2017, 20:34
шоб вiрити сбу треба бути 100% дурнем I лохом.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром