Забороль: невідома історія маєтку графів Чарнецьких

16 Серпня 2017, 13:46
12427

Про село Забороль Луцького району існує багато цікавих легенд. Одні із найцікавіших це перекази про маєток графів Чарнецьких, який дивував усіх величчю та архітектурним стилем. 

Відомо, що до його будівництва залучались найвідоміші архітектори та ландшафтні дизайнери того часу. Адже навколо палацу був парк, авторство якого приписують ірландському ландшафтному дизайнеру Діонісію Міклеру, пише ВолиньPost

Вперше Забороль згадується в літературних джерелах у 1545 році. У XVIII—XIX століттях село належало графам Чарнецьким Прус ІІІ. Цікавим фактом є те, що на початку XVIII ст. Петро І приїздив до Луцька і крім, за переказами, завітав у заборольський маєток Чарнецьких. 

Першим власником Забороля із роду Чарнецьких був Ян Антоній Чарнецький (1700-1774), його дружиною була Феліціяна Сосновська. Ян Чарнецький розпочав свою кар’єру із скромної посад овруцького гродського писаря і дійшов до брацлавського каштеляна (службова особа, яку призначав король або князь для управління «гродом» (замком) та навколишньою місцевістю). Найбільше він проживав у Любешові. За життя Яна Чарнецького в Заборолі був побудований ренесансний палац. 

В першій половині ХІХ ст. Забороль переходить до рук сина Яна – Флоріана Чарнецького. Нам вдалось розшукати метрику, яка засвідчує, що Флоріант Чарнецький, каштелян брацлавський, дійсно проживав у Заборолі, помер 28 жовтня 1835 року у 85-річному віці. Тому ймовірно могила графа Чарнецького знаходиться саме на території цвинтаря села Забороль.

Відомо, що останні перебудови маєтку відбулись в першій чверті ХІХ століття за участі італійського архітектора Генрика Іттара. Його авторству в Заборолі належить новий палац та неоготицька каплиця, яка знаходилась поблизу палацу Чарнецьких. Знаємо, що на ній був напис на латині «IMMORTALI», який перекладається як «безсмертя».

Вибір місцевості для побудови маєтку першими Чарнецькими, був не випадковий, адже її оточували прекрасні пейзажі, які викликали захоплення в приїжджих гостей. 
Родина Чарнецьких в ХІХ столітті більшість часу проживала в одноповерховому палацику на території маєтку, який був накритий ґонтовим дахом та мав просторий ганок. Зображення цього будинку нам вдалось віднайти. Автором малюнку заборольського будинку Чарнецькиих є художник Генрик Пейер. Авторство цього невеличкого палацу приписують італійцю Іттару. На жаль, абсолютно відсутні відомості про інтер’єр. 

Відомо, що Іттар приїхав на запрошення Флоріана Чарнецького до Забороля, де мав спроектувати на території маєтку нову будівлю для проживання родини, яку бачимо на літографії Пейера. Це й був останній палац Чарнецьких в Заборолі.

Одна із частих гостей заборольського маєтку Ганрієтта Блендовська згадує, про те, що в будинку Флоріана Чарнецького було багато цінних портретів відомих європейських художників. 

Навколо будинку знаходився парк, автором якого був ірландець Д.Міклер. Парк був спроектований в романтичному стилі. Він займав кілька пагорбів, та відкривав прекрасні перспективи пейзажу тих місць. Найкращим був вид із салону помістя на місто Луцьк. Дуже добре проглядалось старе місто з його церквами та костелами.


 

До маєтку вів високий дерев’яний міст. Біля самого будинку росло багато акацій, лип та квіткових клумб. Крім того в парку було багато цікавих кам’яних пам’ятників, які засвідчували про якісь цікаві дати в родині Чарнецьких. Так на одному із них був напис «Au pre¬mier fruit de nos amours», який уособлював пам'ять про народження першої дитини Флоріана Чарнецького. 

В спогадах пам’яткознавця Францішка Ковальського читаємо про те, що Флоріан Чарнецький був власником однієї із найбагатших бібліотек в регіоні, яка до того ще й була багатомовною.

Увесь архітектурний ансамбль маєтку відносився до різних епох. Найстарша датується епохою ренесансу, а новіша частина в класичному стилі була спроектована італійським архітектором Іттаром, який в кінці XVIII століття прибув на Волинь на запрошення родини Радзивіллів. В 1809 році Генрик Іттар переїхав в Дубно та з родиною оселився в Дубенському повіті. Там він реставрував замок. Готичний маєток Ігната Вітославського у Чернятині – одне із найкращих туристичних місць Вінницької області також збудував Генрих Іттар.


 

За життя Флоріан Чернецький був одружений два рази на Н(?). Загурській та Анні Скажинській, яка народила йому трьох синів Кароля, Зенона та Владислава. Старший син графа помер у вигнанні. Від батька йому дісталось село Озденіж (сучасний Рожищенський район). Зенон був власником маєтку Омеляник (сучасне село Великий Омеляник біля Луцька). Наймолодшому Владиславу дістався Забороль. По смерті Владислава, село Забороль перейшло у власність його нащадків.

Новими власниками Заборольського маєтку у 1859 році стала родина Шлеммерів. Поміщиця Софія Шлеммер володіла 1291 десятиною землі, палацом з присадибними забудовами, розкішним парком, величезним городом, лісом, рибним ставком. 


 

Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі
05 Березня 2019, 17:05
Цікавий матеріал. Дякую. 2019 р. Київ
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром