Лучанка представила Україну на міжнародних змаганнях у США

11 Серпня 2017, 23:20
3571

Випускниця луцької гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського Анастасія Цимбалюк стала першим членом Міжнародної асоціації юних нейронауковців від нашої країни.

У США відбулося міжнародне змагання з нейронаук серед школярів, в якому приймала участь представниця України з Луцька.

Міжнародний конкурс «мозкознавців» International Brain Bee, в якому брала участь і  переможниця національного Нейроконкурсу, випускниця луцької гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського Анастасія Цимбалюк. Лучанку супроводжуваву поїздці координатор національного етапу змагання к.б.н. Андрій Чернінський.

Brain Bee – це змагання із знань принципів будови та роботи нервової системи, причин та способів лікування поширених нервових та психічних хвороб. Учасники відповідали на усні питання, розв'язували письмові тести, визначали анатомічні структури на справжніх препаратах головного мозку, працювали із мікроскопічними препаратами. Також учасники пробували представити себе в ролі лікаря, діагностуючи хвороби, симптоми яких грали спеціально підготовлені актори. 

Делегація України разом із чемпіоном США 2015 року Сореном
Делегація України разом із чемпіоном США 2015 року Сореном

 

У конкурсі взяли участь представники 24 країн усіх континентів. Анастасія показала високий рівень знань, зокрема, правильно визначила 23 нервові структури з 25 запропонованих на етапі нейроанатомії. Проте, у підсумку більш сильними виявилися представники з інших країн. Перше місце отримав Сойас Вегл (Sojas Wagle, США), друге місце посіла Мілена Малчарек (Milena Malcharek, Польща), а третє - Ервін Ветамуту (Elwin Raj A/L P. Raj Vethamuthu, Малайзія). 

 Перш за все, Brain Bee – це свято спілкування з однодумцями з різних країн. Саме з цією метою американські школярі, які допомагали організовувати та проводити змагання, заснували у минулому році Міжнародну асоціацію юних нейронауковців (International Youth Neuroscience Association, https://youthneuro.org), яку презентували й учасникам. Анастасія стала першим членом цієї організації від нашої країни, і сподівається, що за сприяння Малої Академії Наук вдасться створити потужний рух школярів, зацікавлених у нейронауках.

«Участь в конкурсі була надзвичайно корисною для мене, оскільки тут я не тільки познайомилася з новими цікавими людьми з усього світу, а ще й визначилася з своїм майбутнім. До цього я лише була впевненою в тому, що хочу займатися біологією, але були сумніви якою конкретною галуззю. International Brain Bee показав мені всю важливість нейронауки, адже робота науковців в цій сфері призводить не лише до друку нових книг і підручників, а і дає надію для тяжко хворих людей», – ділиться враженнями від змагання Анастасія. 

Саме у день початку подорожі оприлюднили результати вступу до університетів. Настя отримала підтвердження, що вона є студенткою Інституту біології та медицини Київського національного університету імені Тараса Шевченка. За вступ вона особливо не переживала, адже була абітурієнткою із найвищим конкурсним балом на рівні із кількома іншими. Навчаючись у цьому навчальному закладі, Анастасія має усі шанси розпочати успішну наукову кар'єру в галузі нейронаук.

Анастсія відвідує конференцію
Анастсія відвідує конференцію

 

Щороку міжнародний конкурс проходить в рамках великої міжнародної конференції. Цьогоріч це був  з'їзд Американської Психологічної Асоціації (APA). Учасники відвідали  пленарні лекції, взяли участь в роботі деяких секцій, ознайомилися із виставками та постерними доповідями. 

«На мою думку, кращого міста, як Вашингтон, для проведення конкурсу не могло і бути. По-перше, саме в ці дні тут відбувалася конференція Американської психологічної асоціації, де ми побачили багато нового та інноваційного. По-друге, Америка є досить великою країною, населення якої є дуже контрастним і значно відрізняється в різних її куточках. Це дуже схоже на учасників International Brain Bee, оскільки ми приїхали з країн з усього світу. Але, як і американці цінують один одного за те, що вони частина однієї великої нації, так і учасники International Brain Bee стали однією сім'єю не лише впродовж конкурсу, а і на довгі роки», - каже Анастасія.

Під час перебування у столиці США делегація України відвідала музей природної історії, в якому протягом чотирьох годин знайомилися із експозиціями, присвяченими різноманіттю життя, еволюції, становлення людини та розвитку її мозку та іншим, не менш цікавим речам. Крім того, лучанка разом з делегацією відвідала й визначні місця Вашингтона - однойменний монумент, меморіал Лінкольна, Капітолій. 

Анастасія та засновник Brain Bee Норберт Мислінський
Анастасія та засновник Brain Bee Норберт Мислінський

 

Також їх запросили  до посольства України в США. Там Анастасію привітала виконуюча обов'язки посла, радник-посланник пані Оксана Шуляр та перший секретар посольства, офіційний представник НАН України в США пан Георгій Дубинський. Під час розмови учасники зустрічі відзначили важливість розвитку освітньо-наукового напрямку україно-американських стосунків, чому сприятиме заснування молодіжного руху юних науковців. 

Анастасія та Президент АРА доктор Антоніо
Анастасія та Президент АРА доктор Антоніо

 

Конкурс International Brain Bee був заснований у США професором Університету Меріленда (США) Норбертом Мислінським. Він переконаний, що переможці конкурсу в майбутньому зможуть знайти шляхи лікування більш ніж 1000 неврологічних та психічних розладів, від яких страждають люди. 

Організаторами змагання в Україні є Українське товариство нейронаук, ГО «Ноосфера», а також Національний центр «Мала академія наук України». 

Візит лучанки до посольства
Візит лучанки до посольства

Учасники під час відвідування виставок конференції
Учасники під час відвідування виставок конференції

 

Наступного року змагання організоють в березні, під час Всесвітнього тижня мозку. Організатори запрошують до участі  старшокласників усіх регіонів України, а готуватися потрібно уже зараз, адже для успішного виступу потрібно знати не тільки нейробіологію, а й англійську мову, якою проводиться як національний, так і міжнародний етапи. 

Наступне змагання International Brain Bee відбудеться у Берліні в рамках Форуму Федерації Європейський Товариств Нейронаук (FENS).

Делегація України та Деніел Кнеман
Делегація України та Деніел Кнеман

Анастасія відвідує музей природної історії
Анастасія відвідує музей природної історії


 

Андрій ЧЕРНІВСЬКИЙ,

Кандидат біологічних наук, координатор Українського нейроконкурсу

 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром