Адреналін Сіті: незрячі змогли «побачити» фільм

10 Серпня 2017, 17:35
3596

Стрічку «Щоденник пам’яті» з тифлокоментарем демонстрували 10 серпня.

Адаптований для незрячих повнометражний фільм транслювали у срібному залі кінокомплексу культурно-розважального центру «Адреналін Сіті» у рамках соціального проекту «БЕЗМЕЖ».

«У Луцьку близько двох тисяч незрячих. Ми прагнемо розпочати проект зі створення таких фільмів, щоб привернути увагу до потреб цих людей. Нам комфортно сидіти у кіно і їсти попкорн, але  потрібно думати і про тих, кому складно сприймати звичайні фільми», – генеральна директорка інвестиційної групи «VolWest Group» Валентина Кушнірук.


 

Тифлокоментування , або ж окрема звукова доріжка із закадровим описом подій та персонажів фільму існує у світовій практиці понад 40 років. Проте в Україні такі проекти запустили лише у 2013 році. Фільмів з україномовними коментарями декілька, зокрема «Поводир», «Щоденник пам’яті», «Я бачу» та «Доторкнись і побач». Також є близько тридцяти мультфільмів. Пілотним став мультиплікаційний фільм «Сонячний коровай» з тифлокоментуванням для незрячих дітей.

«Дивно, що у 2017 році показ такого фільму є надзвичайною подією. У світі це вже давно є буденним. Я хочу, щоб такі фільми не були новинкою і для нас. Бо виходить, що президент говорить про інклюзивність, а фільмів із тифлокоментуванням в Україні не більше 7. В Росії їх більше», – голова Волинського осередку ВГО «Генерація успішної дії» та координатор Braille Studio Віталій Ткачук.

У Росії фільмів з тифлокоментарем близько ста. Популяризація цього методу в США почалася ще у 1970-х рр, а точкою відліку масового виробництва фільмів для незрячих став «Такер: Людина і її мрія». Він ще у 1990 році приніс компанії Audiovision нагороду «Емі» за революційну технологію.

Ми поцікавились у незрячих глядачів та глядачок фільму, що вони відчувають після перегляду.

«Фільм гарний. Тифлокоментар допоміг домалювати картинку в уяві, а не дофантазовувати, що там відбувається», – глядач Микола Войтюк.


 

«Мене переповнюють враження. Емоції зашкалюють. Я просто сльозами залилася. Фільм дуже сподобався», – глядачка Леся Хижук.

«Першим фільмом з тифлокоментарем для мене став «Поводир». Ти відчуваєш, що зрозумів його на 100%. Я дивився ще адаптовані для незрячих фільми в інтернеті, але вони російські. Була б альтернатива, то обирав би не їх», – глядач Віталій Ткачук.

«Для мене це був релакс. Гарний сценарій та можливість відчути. У мене є залишок зору, але тифлокоментар був настільки гарним, що я намагалася не бачити, а відчувати», – глядачка Олена Бєлоус.

Організаторами показу «Щоденника пам’яті» виступила інвестиційна група «VolWest Group» разом із «Адреналін Сіті».

Ірина ГОЮК

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром