«Тепер стоять на фасаді костелу дві невідомих скульптури...», – краєзнавець про зниклий меч апостола Павла

10 Серпня 2017, 15:42
3659

Декілька тижнів тому зі скульптури святого апостола Павла, яка прикрашає фасад костелу у старому Луцьку, зник меч.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав краєзнавець Артур Ґаутама. Чоловік вирішив з'ясувати, куди поділась ця важлива частина скульптури і звернувся до тих, хто, на його думку, мав би це знати.

Далі подаємо його допис повністю  і без змін:

«Більшість знаних нам святих мають свої атрибути. Від відтятої голови до ключів у руках. Так і скульптури апостолів Петра і Павла на фасаді однойменного костелу в Луцьку їх мали. Колись...

Щодо ключів Петра, я вам нічого не розповім, не пам'ятаю їх, а от щодо зникнення меча у Павла таки маю оповідочку.

Десь тижня два тому промайнула на ФБ інформація про зникнення меча у Павла. Вирішив перевірити. На жаль, правда. Меча не було...

За якийсь тиждень побачив пана Віктора Баюка, заступника директора історико-культурного заповідника "Старий Луцьк". Він щойно вийшов з відпустки, тому просто стримано виразив здивованість і лиш сказав, що такі речі частенько крадуть. Спитав, чи буде заява в Поліції. "Артуре, Ви уявляєте таку заяву?".

Хіба це нормально, подумав я? Пам'ятка ж національного значення...

Далі шлях повів мене до настоятеля костелу отця Павла. Вдома його не було, але з канцелярії якраз виходив канцлер Роман Бурник. Питаю про меч Павла. На відповідь чую "Якого Павла?". Пояснив що трапилося і питаю чи буде якась заява до Поліції. Відповіді я не почув.

Загалом, ні заповідник, ні костел про зникнення нічого не чули...

Йду за якісь кілька годин повз костел, заходжу всередину і тут на мене жіночка, яка там працює, починає мало не кричати, що як я посмів до канцлера піти.

Розповіла, що під час бурі меч відірвало і його віддали хлопцям щоб придумали як його вцепити.

Тепер от питання, що то за такі хлопці? Думаю, не реставратори. Що за ставлення таке до історії? Тепер стоять на фасаді костелу дві невідомих скульптури... А з часом може і їх якась "буря" знесе в приватну колекцію, а ніхто й не помітить...».


1
Петро вже без ключів
Петро вже без ключів

1
Ані ключів, ані меча
Ані ключів, ані меча

 

Коментарі
10 Серпня 2017, 19:22
журналісти, у нас тепер кожен другий є краєзнавцем? то після свого коментаря на вашому ресурсі, я можу вважатись, мабуть, журналістом?)
10 Серпня 2017, 19:34
Перепрошую, а щоб бути краєзнавцем, потрібно у вас екзамен здати? Я знаю чимало про місто та область, займаюсь пошуком в архівах та під час експедицій, пишу матеріали. Та й освіта друга у мене історична. Якщо є ще якісь зауваження, посилання на мою сторінку в ФБ є в статті. Чекаю на Ваше повідомлення.
10 Серпня 2017, 22:37
Хлопче, може роботу якусь знайдіть, державі потрібні молоді і здорові, та ще й талановиті. А то займаєтесь хеньою, краєзнавчий ви наш
10 Серпня 2017, 23:35
То може таки напишете мені в приват? Я Вам і про свою роботу розповім, і про здоров'я та таланти? Якщо для вас зникнення елемента скульптури з пам'ятки нац.значення - це хеня, то який сенс з Вами далі спілкуватися. Або майте мужність сказати це мені в лице, боягузе.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром