КП «Ласка» врятувало лучан від епідемії сказу

07 Грудня 2015, 16:42
5694

Працівники КП «Ласка» оперативно відреагували на звернення лучанки і вмить локалізували домашнього кота, який виявився хворим на сказ.

Як розповіла директор підприємства Дана Наварчук, до неї ввечері 29 листопада зателефонувала жінка з проханням врятувати її і родину, оскільки на неї напав кіт. Лучанка встигла сховатися за зачиненими дверима від розлюченої тварини, яка лізла кусатися і дряпатися. Група з фахівців «Ласки» – директор, заступник та фельдшер ветеринарної медицини – негайно виїхали на місце події.

По приїзді побачили, що кіт зачинений в туалеті надворі. Чоловік потерпілої розповів, що хотів захистити родину і перекинув кота через огорожу на палиці. Однак спритник вчепився за палицю і, наче альпініст, перестрибнув назад. Чоловік встиг відкрити дверцята вуличного туалету. Кіт прошмигнув у туалет і чоловік зачинив бешкетника.

Працівники «Ласки» заарканили кота на петлю і посадили у клітку. Потому завезли на територію підприємства та ізолювали від інших тварин. Прибирала за котом лише директор. А доступ до приміщення працівникам без усіх щеплень був заборонений.

«Кіт поводився на диво спокійно, ні на кого більше не нападав, навіть спочатку їв і пив, – розповідає директор «Ласки». – На 12-й день він помер. Наші працівники повезли кота на експертизу і встановили, що в нього таки був сказ».

До речі, працівники підприємства не випадково утримували в карантині підозрілого кота. Адже, щоб виключити сказ, тварину перетримують на карантині 14 діб – якщо вона жива, значить здорова, якщо померла – значить хвора на сказ. Для підтвердження діагнозу проводиться розтин в лабораторії.

«Сказ може проходити в активній формі, коли інфікований кидається на все, що бачить, боїться води, світла, відбувається слиновиділення, – розповідають ветеринари. – Перебіг хвороби може бути й пасивним – заражена тварина спокійна, проте з паралізуючим ефектом, що і було у котика. В нього відмовили задні кінцівки і він щодня сичав наче змія з хриплим голосом, що також є ознакою сказу».

Зважаючи на факт зараження виловленої тварини сказом, управління ветеринарної медицини проводить вакцинацію усіх домашніх тварин в районі, де бродив кіт. На щастя, працівники «Ласки» швидко вилучили хворого кота і він не зумів покусати жодну людину.

«Нагадаємо, що сказ не виліковна хвороба, яку можна зупинити лише вакцинацією з поставкою якої по всій Україні проблеми, – зазначає Дана Наварчук. – Лікарі дякують працівникам КП  «Ласка» за оперативну роботу та порятунок життя людей, адже сказ передається надзвичайно швидко і міг виникнути спалах епідемії».

Ветеринари просять вакцинувати домашніх тварин від сказу, адже це уже третій випадок сказу серед домашніх тварин протягом року. Перший відбувся, коли собака загриз лисицю, яка ступила на подвір’я. Після розтину тіла лисиці виявилось, що вона мала сказ. Собаку швидко вакцинували і її вдалося врятувати.

Другий домашній кіт, розтин якого підтвердив сказ, і третій описаний вище випадок.

«Рознощиками сказу є щурі та лисиці – вакцинація ваших домашніх улюбленців захистить не лише  їхні життя, а й ваші, – повідомляє директор КП «Ласка». – Хочу також наголосити, що випадків сказу серед безпритульних тварин у Луцьку не було виявлено з часу роботи нашого підприємства. Адже «Ласка» займається не лише відловом безпритульних тварин, а й їхньою вакцинацією. Крім того, безпритульні тварини намагаються ховатися і тікати, коли бачать скажену тварину. Вони відчувають її хворобу, проте домашні, знаючи, що заразяться віддано захищають господарів, вступаючи в бій з хворою твариною розуміючи, що не виживуть. Захистіть ваших захисників – вакцинуйте їх! Не наражайте на небезпеку себе і Ваших рідних».


Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментарі
07 Грудня 2015, 22:45
В якому саме районі це сталося?
31 Січня 2017, 21:22
як написати таку нісенітницю!? Ласка і ніхно інший створює джерло рознесення вірусних хвороб як сказ , лептоспіроз і мікроспорію які є смертельно-небезпечні для людей !
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром