Письменник Любка всьоме за місяць перечитує свій «Карбід»

06 Грудня 2015, 14:20
3607

У суботу, 5 грудня, в Луцьку відбулась презентація роману Андрія Любки «Карбід» – захід відбувся у клубі «Сучасник» за підтримки мистецького об'єднання «стендаЛь».

Луцьк став 23 містом у проекті «Мережа» Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ. Навесні у схожий тур із збіркою «Життя Марії» уже вирушав Сергій Жадан.

«Для нас бути 23 містом у проекті зовсім не складно. Для Андрія –напевно, так. Він об'їздив не лише ті міста, де збиралось по 200 людей. Письменник був у прифронтових містах, де збиралось по 15-20 людей. Як говорив Андрій, бути письменником – це насправді велика праця», – розповідає одна з організаторів мистецького об'єднання «стендаЛь» Іванка Антонюк.

Сам Андрій Любка задоволений мандрами країною. У рамках презентації читав книгу вже 7 разів.

«Я весь останній місяць читаю лише одну книгу – свою власну», – каже Андрій Любка.

Зізнається, що графік настільки напружений, що навіть у власний День народження, 3 грудня, змушений був організовувати презентацію.

«Я довго думав, чим себе покарати. Вирішив карати себе у День народження Житомиром). У рамках проекту я дізнався багато нового. Наприклад, що таке місто як Херсон насправді існує. Хоч я так і не зрозумів, для чого», – жартує Андрій.

Письменник розповів присутнім про своє життя. Зокрема він зізнався, що у шість років вперше кинув палити, а в школу не ходив із 2 класу. Розповів і про першу казку, написану в 3 класі, і про перші вірші, які писав у підлітковому віці. Каже, що помилкою вважає вступ на філологічний факультет.

«Я часто задумуюсь: яким могло бути моє життя, коли би я не став філологом», – каже письменник.

Андрій Любка розповів і про деякі книги з власного доробку. Каже, що ніколи не хотів писати про себе. «Спати з жінками» – єдина книга з життя письменника.

«Сон – найвищий вияв довіри до людини. Лише у сні ми стаємо повністю беззахисними», – пояснює назву книги автор.

Автор зізнається, що має тексти, які не хоче публікувати. Роман «Рідність» вважає лише тренажером. Його читало лише 5 найрідніших Андрію людей.

Любка зізнається, що головний герой «Карбіду» вже давно жив у голові. Цей чоловік, звичайний учитель історії, вирішує рити тунель для виходу через кордон. Він об'єднує біля себе різних персонажів. Найцікавіший з них Ікар. Він збудував дельтаплан для того, щоб перелетіти кордон. Цікаво, що прототипом Ікара став Роман Станко – керівник «Правого Сектора» в Ужгороді. Чоловік розпочав славнозвісну стрілянину в місті.

«Коли писав роман, я буквально жив у Ведмедмедеві. На стінах малював мапи міста. Я знав скільки часу необхідно героям, щоб дістатись від однією точки до іншої. Я переживав почуття героїв», – зізнається автор.

По завершенню презентації всі охочі мали нагоду взяти автограф та поспілкуватися з автором.













Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром