У ще одному закладі Луцька з'явилося меню для незрячих

06 Липня 2017, 10:23
2943

Меню рельєфно-крапковим шрифтом для незрячих людей тепер буде доступним і у закладі громадського харчування Ring Dj Cafe.

Презентація меню відбулася у середу,  5 липня, в межах проекту «Braille Studio».

На події були присутні представники влади, духовенства та закладів, в яких уже практикують використання меню шрифтом Брайля.

За словами Віталія Ткачука, голови волинського осередку «Генерації успішної дії» і координатора «Braille Studio», за останній рік понад 10 закладів громадського харчування обласного центру стали доступнішими для незрячих людей, адже в них з’явилися або з’являться в найближчому майбутньому надруковані шрифтом Брайля меню.

Цьому посприяло  і проведення флешмобу серед лучан, який він започаткував. Суть його полягала в тому, щоб гості кафе запевняли власників закладів у потребі особливого меню для незрячих.

Говорили на презентації  і про майбутні плани громадських активістів. Вони стверджують, що мріють про маркування шрифтом Брайля продуктів у магазинах, адже це значно спростить повсякденне життя. За їхніми словами, в Європі це звичне явище.

«Аптечні препарати маркуються, бо це прийнято законодавством на державному рівні. Щодо товарів у супермаркетах чи магазинах - то цього немає», - розповідає Віталій Ткачук.

Окрім цього, під час події, координатор «Braille Studio» та всеукраїнської кампанії на захист прав людей з інвалідністю «Fight For Right» Юлія Сачук продемонстувала присутнім відео про діяльність її організацій, стереотипи та  дискримінацію щодо незрячих людей. Наголошувалось, що важливо сприяти включенню людей на рівне спілкування, прибрати бар’єри  в головах.



Юлія провела майстер-клас, як правильно обслуговувати незрячих людей та як допомогти їм у громадських місцях. Крім того, вона надала можливість присутнім  спробувати себе в ролі людини з порушенням зору завдяки пов’язкам на очі, щоб відчути, з якими перепонами стикається така людина і наскільки важлива допомога навколо.


З її слів, якщо говорити саме про друк шрифтом Брайля, наскільки ця тема актуальна і  важлива, то Луцьк дійсно за останні роки став нереальними темпами відриватись від решти міст України. Якщо звертатись до досвіду інших міст, то в Одесі зараз  стартував громадський проект, де хочуть зробити 3D макети пам’ятників архітектури міста. В Харкові і Києві є досить потужні проекти для батьків, які виховують маленьких незрячих дітей з інвалідністю.


«Дуже приємно читати, що зі Львова пишуть: «Зробіть нам таке меню!» або «А чого в Львові ще такого нема?». Чудово, що цей досвід розповсюджується», - говорить Юлія.






 

 Ірина ТВЕРДА

Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024