У Луцьку навчали, як правильно поводитися з особливими дітьми

26 Листопада 2015, 15:12
3182 Джерело: lifehack.org

У місті відбувся семінар «Аутизм і освіта: від міфу до реальності», у якому взяли  участь активісти громадських організацій, вихователі дітей-аутистів, а також їхні батьки.

Дорослих навчали, як уникнути небажаної поведінки маленьких аутистів, адже часто ці діти по-своєму реагують на довколишній світ. За словами фахівця реабілітаційного центру «Джерело» Тетяни Дудіної зі Львова, в Україні про маленьких аутистів найбільше знають не медики, а їхні батьки, пише сайт ВОДТРК.

Найяскравіша ознака аутизму – це нездатність хворого взаємодіяти з навколишнім світом. Цей стан – вроджений. Певні симптоми в малюків можна виявити навіть до року. Рання діагностика аутизму можлива у розвинених європейських країнах і США.

«Зараз, коли я вже дуже багато знаю про аутизм, то я розумію, що нам до року можна було поставити діагноз, але якщо взяти нашу медичну картку, то там скрізь зазначено, що все розвивається згідно з нормами. Але в півтора роки почалися наші походи по неврологах, різних лікарях і діагноз нам поставили у віці 2,4. Це досить рано як для України і досить пізно як для світу. Тому що в Штатах у півтора роки діти обов’язково проходять скринінг, щоб визначити, чи дитина в зоні ризику чи ні», − розповіла  Тетяна Дудіна.

Ознаки, за якими можна запідозрити аутизм у дитини, − різні. Такі дітки можуть не реагувати на своє ім’я, мають поведінкові, сенсорні чи мовленнєві порушення.

«Може бути сто ознак. В однієї дитини проявляться якихось 5 ознак, в іншої –  інші 10. Але однозначно має насторожити те, що дитина не наслідує. Тому що вже до року дитина дуже часто дає па-па, показує, яка вона велика, має вказівний жест. А в дитини з аутизмом нема цього вказівного жесту. А ще ці дітки уникають зорового контакту. За цим треба стежити. От ми зараз з вами розмовляємо, я дивлюся вам в очі. Дитина з аутизмом буде дивитися мимо вас, попри вас, але не на вас», − зазначила Тетяна Дудіна.

Наразі батьки дітей-аутистів гуртуються навколо громадських організацій, які допомагають розібратися, як правильно поводитися і навчати таких особливих діток. Експерти переконані: щоб змінити поведінку дітей-аутистів, спочатку треба перепрограмувати дорослих. Тож займаються не тільки з малюками, а й із батьками.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром