У Луцькраді стверджують, що для усунення смороду потрібен час

26 Червня 2017, 17:09
2011 Джерело: zbruc.eu

У міськраді запевняють, що вживають заходи для усунення смороду у місті, проте запах не може зникнути у лічені дні.

Таку відповідь надали у мерії на петицію щодо заборони скидання нечистот на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу у понеділок, 26 червня.

У відповіді на петицію йдеться про те, що проблема, яка виникла цього року, є комплексною і не є виключно проблемою міста, а наслідком багаторічних порушень перш за все санітарного законодавства.

Контролюючі служби (СЕС, державна екологічна експертиза) дозволила скид неочищених господарсько- побутових стоків з мікрорайону Вересневе, пізніше з с. Гірка Полонка та з асенізаційних машин, які забирають стоки з житлового сектора розміщених біля міста сіл та інших об’єктів, за межами міста, на поля фільтрації ПАТ «Гнідавський цукровий завод», які розташовані не на території міста, а у Луцькому районі. Саме змішування виробничих відходів ТзОВ «Біопаливно- енергетична компанія» з господарсько-побутовими стоками дало непередбачуваний негативний наслідок у вигляді нестерпного смороду, який вимушені терпіти перш за все мешканці міста, районів ДПЗ, Вересневого та сіл Луцького району, оскільки переважаючий напрям вітру влітку саме західний та південно-західний.

На вимогу Луцької міської ради та масових звернень громадян Державні контролюючі служби (Державна екологічна інспекція у Волинській області, Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області) провели перевірки на ПАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», в результаті яких виявили численні порушення вимог як санітарного, так і природоохоронного законодавства.

Керівникам обох підприємств вручили приписи про усунення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства, зокрема зобов’язано:

 - провести очистку та санацію мулових карт полів фільтрації (термін до 01.09.2017);

 - припинити перекачування стоків каналізації з мікрорайону Вересневе м.Луцьк на поля фільтрації ПАТ «Гнідавський цукровий завод» (термін до 01.10.2017)

 - виробничі стічні води ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» скидати на поля фільтрації лише після встановлення флотатора;

- забезпечити здійснення лабораторних досліджень викидів забруднюючих речовин від усіх наявних джерел в зоні впливу об’єкту.

З 22 травня роботу ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» зупинено до усунення можливих негативних наслідків від виробничих відходів підприємства.

З 25 серпня 2017 року ПАТ «Гнідавський цукровий завод» достроково розриває договір з КП “Луцькводоканал” на прийом каналізаційних стоків з мікрорайону Вересневе, про що надіслано повідомлення підприємству та міській раді листом від 15.06.2017 вих.452. В свою чергу Луцька міська рада до цього терміну зобов’язана завершити будівництво другої черги міської каналізаційної мережі, яка повністю забере господарсько-побутові стоки об’ємом близько 200 м3 на добу від району Вересневе.

«Та для виконання цих заходів потрібен час. Усунути неприємний запах в лічені дні неможливо, бо скид господарсько-побутових стоків на поля фільтрації продовжується. При тому на полях фільтрації залишаються елементи дріжджової маси, яка була скинута в період роботи ТзОВ «Біопаливно- енергетична компанія» та продовжує реагувати із каналізаційними стоками на полях фільтрації. Заходи, які проводить ПАТ Гнідавський цукровий завод із нейтралізації запахів на даний час не принесли очікуваного результату. Виконання вищезазначених приписів та заходів у повному обсязі забезпечить дотримання норм екологічної безпеки, порушених діяльністю ПАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», – йдеться у відповіді.

Крім того, повідомляється, що протягом червня 2017 року працівники Луцької міської ради виявили 3 факти утворення стихійних сміттєзвалищ із залишків тваринних решток, які створювали дуже різкий неприємний запах, як в межах міста, так і на земельних ділянках Боратинської сільської ради, що стало додатковим джерелом забруднення повітря. 

Читайте також: Чорновола: посеред вулиці лежать відрубані голови тварин.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром