Історико-культурному заповіднику передали меч давньоруського воїна

26 Червня 2017, 11:15
2335

Меч, який кілька років зберігали у школі, віддадуть на реставрацію та зберігання в державний історико-культурний заповідник «Старий Луцьк».

Надзвичайно цінну археологічну річ 6 років тому знайшов поблизу Підріччя у заплаві Турії Степан Радкович, мешканець сусіднього села Раків-Ліс – пишуть Хроніки Любарта.

Тривалий час її зберігали у фондах шкільного музею Раків-Ліської школи. Вчителі історії Ігор Андрусік та Тетяна Совальська наважилися віддати меча на реставрацію та зберігання в державний історико-культурний заповідник «Старий Луцьк», де він стане доступним для огляду широкому загалу туристів замку Любарта.

Знахідка збереглася в надзвичайно гарному стані — лише покрилася іржею на поверхні через знаходження століттями під водою в намулі.

Дивовижність її в тому, що таку стародавню зброю зазвичай знаходять в гробницях.

В даному випадку власник, швидше за все, випадково втратив її. Ігор Андрусік повідав, що меча виявив житель села, батько двох учнів школи Степан Радкович.

«На річці Турія у Підріччі є урочище, воно зветься «Каміня». Через посуху того року там дуже впав рівень води. Степан Григорович витягував у тому місці брили і натрапив на встромлений у днище меч. А потім подарував його нам у школу», — каже вчитель історії.

Тепер лишилося з’ясувати, як давній меч опинився у цій місцині та кому належав. XІІІ — середина XIV сторіччя — це була епоха розквіту Галицько-Волинського князівства. Саме десь у цей період розбудовувалися закладені на місці сучасного Каменя-Каширського удільним князем Романом Мстиславичем древнє городище та фортеця. Може, саме котрийсь з його дружинників, тобто воїнів, яких він залишив боронити ці землі, загубив випадково цього меча. У цей період часто на ці землі робили набіги ятвяги, предки сучасних литовців. Саме зі сторони Ратного вони приходили до нас. Тож, можливо, відбиваючи черговий їх набіг, давньоруський витязь й випустив ненароком свою зброю у воду, переправляючись через річку Турія.

«Ми плануємо відреставрувати цей артефакт та виставимо в експозиції, аби відвідувачі музею могли його бачити. Зробимо відповідний ознайомчий підпис, щоб всі знали, звідки отриманий цей експонат. І ще хочу наголосити: відтепер для учнів вашої школи всі екскурсії в нашому музеї будуть безкоштовні», — додав Віктор Баюк.

Директор Раків-Ліської школи Олександр Кузьмич схвально зустрів таку ініціативу:

«Приємно, що наша школа зробила теж свій внесок у поповнення фондів музейної установи. Музей — це найкраще місце для такої знахідки».

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром