ОПОРА намовляє лучан співфінасувати встановлення індивідуальних лічильників газу

20 Червня 2017, 10:23
Будинковий лічильник газу 2351 Джерело: vl.104.ua
Будинковий лічильник газу

Лучани готові їхати на акції протесту в Київ, щоб вирішити проблему встановлення лічильників

Про цю проблему, її причини та можливі шляхи вирішення 19 червня на прес-брифінгу розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко разом із головами ОСББ Луцька.

Проблема стосовно загальнобудинкових та газових лічильників зараз як ніколи назріла. Механізм який розробила мережа Опора разом з громадськістю передбачає програму співфінунсування. Ця програма необхідна для того, щоб мешканці встигли встановити індивідуальні лічильники до кінця цього року.

Як зазначила Тетяна Бойко  ОСББ є серед пріоритетних напрямків державної політики. Але на заваді термомодернізації стоїть ряд проблем. Відтак, експертка зупинилася на двох: невідшкодованій кількості субсидій та загальнобудинкових приладах обліку.

Читайте також: У місті планують акцію протесту: хочуть встановлювати індивідуальні газові лічильники

Вже близько як рік часу ведуться дискусії між співвласниками ОСББ, Нацкомісією, що здійснює дежрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та урядом про те, що неправильною є політика щодо недоцільного встановлення загальнобудинкових приладів газу.

Люди проти цього, адже передусім  кожне домогосподарство використовує газ по-різному. Хтось може весь час бути на роботі, тільки прийти й увімкнути чайник. В той же час, хтось інший може пекти пиріжки на продаж. Енерговитрати різні і це ніяким чином не контролюється.

По-друге, є  різниця в класах точності між загальнобудинковим приладом обліку та індивідуальними.

Оскільки людина не знає, скільки споживає домогосподарство,  то  не має ніякої мотивації споживати менше чи економити. І коли хтось один може споживати два куба, інший – 22, то в кінцевому результаті всі заплатять однаково.

Тому з самого початку, за словами пані Тетяни, правильним був варіант, встановлювати індивідуальні прилади обліку газу. Як приклад, вона наводить Херсон, де по сьогодні безпроблемно встановлюють індивідуальні прилади газу.

Встановлювти їх можна за рахунок інвестиційної складової. Газорозподільче підприємство готує інвестпрограму на затвердження  національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Тетяна Бойко наголошує, що єдиним виходом може бути тільки співфінансування. Для цього треба за свій рахунок купити лічильник, при цьому цей лічильник  вам не нав’язує монополіст й облгаз не встановлює загальнобудинковий, а використовує ці кошти на монтаж індивідуальних лічильників.

Однак такий варіант розвитку подій неможливий через те, що Національна комісія не погодила  звернення щодо зміни інвестпрограми.

«Хто ж лукавить і чи буде прийняте якесь рішення ? Я ніколи не думала, що це питання так роздують, воно тричі розглядалося на нараді з прем’єром. Я не знаю чи обмежиться це нарадою, можливо, щоб вирішити проблему доведеться скликати вуличні акції, щоб полегшити їм цей процес прийняття рішень», - додає Бойко.

Присутні лучани погодились на пропозицію, однак зауважили, що аби дієво вплинути на владу потрібні некороткочасні акції протесту, а з палатками й із залученням активістів ОСББ з усіх областей України в Києві. Також вони вважають важливим публічне висвітлення цих проблем.

Коментарі
20 Червня 2017, 18:51
Ціну індивідуальних лічильників заклали в тариф. А ставлять загальнобудинковий. Профіт на одному 5ти поверховому будинку приблизно 1 000 000 грн. Ці гроші йдуть на машини і кокаїн для дітей наших чиновників.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром