Драмтеатр: нагадали про трагічні події кривавої революції

20 Листопада 2015, 19:52
3607

Небайдужі лучани прийшли на урочистості з нагоди Дня Гідності та Свободи і вшанували усіх загиблих, які віддали своє життя за те, щоб Україна отримала шанс на європейське майбутнє.

Захід відбувся у п’ятницю, 20 листопада, у Волинському академічному театрі імені Т.Г. Шевченка.

На сцені – поминальні вінки, на екрані – слова загиблого героя. Так зустрічав гостей зал, який за мить перетворився на суцільний спогад з трагічного минулого.  Гості почали збиратися на захід ще за півгодини до початку. До залу прийшло чимало небайдужих, більшість з яких – люди старшого віку.



А зі сцени змушувала поринути у тривожні спогади молодь, бо саме вона першою потерпіла від подихів кривавої революції.

Особливість дійства під егідою гідності та свободи відчулася уже із самого початку. Замість традиційних вітань влади, на сцену вийшов юнак, який заспівав тужливу пісню про Україну. А коли відкрили завісу – публіка мала змогу заглянути у 2014 рік і опинитися посеред Майдану. Учасники дійства не мали якихось особливих костюмів. Люди у звичайному верхньому одязі, касках та бронежилетах стояли між барикад та гріли руки біля імітованої ватри. Навколо них у знак єдності майоріли назви різних областей України.



Із самого початку і до кінця заходу зі сцени лунали до сліз вразливі слова, а на екрані поставали картини з подій відчайдушної революції. Це формувало особливу атмосферу в залі, яка нікого не лишала байдужим. Особливо розчулили публіку слова жінки-матері, яка розповідала, з якими відчуттями відправляла свого ще недавно зовсім маленького сина на кривавий бій. Багато хто з присутніх не міг стримати сліз.

Загиблих волинян Василя Мойсея, Івана Тарасюка, Віктора Хом’яка, Олександра Бадеру, Сергія Байдовського, Едуарда Гриневича та Юрія Сидорчука публіка вшанувала хвилиною мовчання під ноти журливої «Пливе кача». Після чого зі сцени знесли вінки, які поклали біля пам’ятників загиблих на Майдані героїв.


Завершився захід гімном України. На сцену вийшли Луцький міський голова Микола Романюк та голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик. Очільник області висловив подяку за прекрасну постановку дійства і побажав Україні славного майбутнього.


Мер міста зі сцени промову не виголошував. Свої думки він висловив іще перед початком заходу у коментарі:

«Дуже шкода, що ці події відбулися і завершилися трагічно для нашої держави. Але це стало першим сигналом для єднання українців і яскравим виявленням прагнення до свободи».

Микола Романюк також зазначив, що урочистість  –  це лише частинка того, що змушує людей не забувати про трагічне минуле, адже про жертовність героїв потрібно пам’ятати завжди.
































 

Коментарі
21 Листопада 2015, 00:55
ті що бігали в намордниках та руйнували луцьк нахапавшись грошей вже забули чому це робили.а сімьям загиблих та скаличеним нагадувати непотрібно.перебранці в одязі військових прокурорів щодня нагадують бійцям 51оі що бійці злочинці за те що повернулися живими
21 Листопада 2015, 14:01
Слава Героям!Щирі співчуття рідним і близьким убієнних.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром