Вересневе: Гнідавський цукровий завод тимчасово вирішив проблему з відходами

16 Червня 2017, 22:38
3156

Спеціалісти Гнідавського цукрового заводу разом із «Луцькводоканалом» знайшли технічну можливість підключити стоки Вересневого мікрорайону до міської каналізації.

Відтак, фекалії не будуть потрапляти на фільтраційні поля заводу, що дасть можливість набагато інтенсивніше справитися із нейтралізацією неприємних запахів, інформує інтернет-видання «Волинь24».

У коментарі виданню голова правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод» Ростислав Новосад розповів деталі процесу.

«Міська влада запланувала будівництво нового колектора, щоб переключити стоки із помешкань Вересневого від наших колекторів і наших фільтраційних полів до міської каналізації. Ми розпочали підготовчі роботи і знайшли чудову можливість, як зробити це перепідключення без жодного дискомфорту для людей. Не буде ні відключення води, ні перекриття каналізації. Більше того, вже сьогодні ми перевели стоки на міську каналізацію», – поділився інформацією посадовець.

Директор наголошує: таке рішення – тимчасове. Адже для того, щоб його реалізувати заводові довелося повністю зупинити підготовку до сезону виготовлення цукру.

«Ми зупинили всі ремонтні роботи і потік води на заводі. Зупинили відкачування жомових вод. Але жомову яму треба готувати до сезону. Тому таке рішення може бути тільки тимчасовим. Тим не менше, у цей період, коли фекалії не будуть потрапляти на фільтраційні поля, можна буде з кращим результатом працювати над нейтралізацією запахів у відстійниках», – пояснив Ростислав Новосад.

Нагадаємо, міська влада обіцяє до вересня збудувати колектор для того, щоб перевести стоки із Вересневого від Гнідавського цукрового заводу до міської каналізації. Проте наголошують: через проведення тендерів й інші бюрократичні моменти можуть не вкластися в терміни.

«Коли йшла мова про те, щоб зупинити роботу біоетанольного заводу, ніхто не думав про наші проблеми: зобов’язання перед замовниками, фінансові моменти… Ми поставилися з розумінням і не дивлячись на можливі неприємні наслідки, в мить зупинили виробництво. Наступний крок має зробити влада і збудувати новий колектор, але поки на заваді стають бюрократичні перепони, адже згідно з законодавством проведення тендерів вимагає часу», – пояснює керівник заводу.

Нагадаємо, спеціалісти «Волиньхімконтролю» в результаті проведених аналізів з’ясували, що відходи від виробництва біоетанольного заводу уже нейтралізовані. Натомість у викидах виявили надлишок аміаку, що свідчить про наявність тут не лише фекалій, а й органічних відходів тваринного походження, ймовірно – відходів від виробництва м’ясопродуктів.

Читайте також: Вересневе: виявили викиди фекалій з тваринними рештками

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром