Гіркий присмак солодкої історії «Луцьккондитера»

02 Червня 2017, 09:30
9039

Кілька років тому у ЗМІ прокотилася інформаційна хвиля про поновлення роботи одного з найпотужніших луцьких підприємств "Луцьккондитер". Повідомлялось, що після періоду нестабільності і навіть можливого банкрутства, фабрика відновила свою роботу та ліквідувала борги перед працівниками по заробітній платі. Більше того, у виробництво запущено нові види тортів, які одразу ж припали до душі волинянам. На підприємстві розпочався якісно новий етап діяльності. 

Проте, не минуло й трьох років, як з полиць місцевих маркетів почали зникати улюблені і знайомі солодощі «Луцьккондитера». Ходять чутки, що на сьогоднішній час виробництво працює заледве на 1% від потужностей, керівництво відсутнє, а працівників лишилось не більше 20 людей.

Що ж трапилось з кондитерською перлиною Волині –  «Луцьккондитер», на якому у кращі часи трудилося понад чотири сотні працівників, а виробничі потужності дозволяли випускати до 20 тис. тонн продукції в рік? В чиїх руках опинилося підприємство, яке такий короткий проміжок часу з успішного і процвітаючого перетворилося на боржника з мільйонними кредитами і боргами  перед банками і постачальниками?     

Гіркий присмак солодкої історії «Луцьккондитера» з'явився у 2006-му. Тоді пакет ВАТ «ВКФ «Луцьккондитер» був придбаний інвестиційною компанією «ПолАрт-Капітал», єдиним засновником якої виступає Тетяна Польська

Для придбання акцій ТОВ «ВКФ «Луцьккондитер»  Тетяна Польська бере кредит на суму 45 млн. гривень у ПАТ «Промінвестбанк». Відповідно до кредитного договору від 27.01.2006 р під №4-4 для ТОВ «ВКФ «Луцьккондитер» відкрито відновлювальну мультивалютну кредитну лінію. Для забезпечення повернення кредиту між ПАТ «Промінвестбанк» та ТОВ «ВКФ «Луцьккондитер» укладено договори застави та іпотеки, якими в якості забезпечення виконання боржником кредитного договору, обтяжено 16 об'єктів нерухомого майна, що розташовані за адресою: Волинська область, м. Луцьк, вулиця Володимирська, 57А, тимчасові споруди, устаткування та обладнання в кількості 476 найменувань, транспортні засоби в кількості 12 штук, та інше майно боржника.

До слова, тоді ж ТОВ «ПолАрт-Капітал» (м. Київ) пакетом придбав і чернівецьку кондитерську фабрику «Буковинка», яка вже у 2011 році була визнана банкрутом.  

Взявши кредит, «Луцьккондитер» пропрацював не більше двох років. За цей період власниця підприємства Тетяна Польська активно бере аванси на продукцію мало не в кожній країні тодішнього СНД, не відвантажуючи туди продукцію.

З 2009 року підприємство починає котитися у боргову прірву. «Луцьккондитер» стає постійним фігурантом у списках набільших боржників по заробітній платі перед працівниками, йде скорочення штату. Зрештою, згідно рішення Господарського суду Волинської області від 6.08.2009 року № 7/80-Б на ТОВ «ВКФ «Луцьккондитер» було відкрито справу  про банкрутство. Проте, адміністрація підприємства вперто продовжувала спростовувати цю інформацію. 

Втім, ані рішення судів по несплачених кредитах, ані несплата податків до місцевого бюджету, ані борги перед працівниками не завадили власниці фабрики Т. Польській вивести незаконними методами заставне майно з іпотеки банку.   

Нерухоме майно переходить в активи  ТОВ «Поларт-Інвест», що засноване у 2008 році з пропискою на вул. Володимирській, 57 А і статутним капіталом понад 11 млн. грн. Уповноваженою особою зазначений Осадовський Роман Едуардович.

На «ВКФ «Луцьккондитер» відкривається низка судових справ за фактом несплати кредитів та боргів перед постачальниками, а також кримінальне провадження щодо незаконного виведення майна з під застави ПАТ «Промінвестбанку». В одній з ухвал Луцького міськрайонного суду  від 15 жовтня 2013 року по справі № 161/17725/13-к про проведення обшуку детально описані всі незаконні дії по відчуженню майна, що перебувало в заставі банку. У справі йдеться, що службовими особами ТОВ «ВКФ «Луцьккондитер», з метою виведення обтяженого майна з-під застави та ухилення від виконання зобов'язань по кредитним договорам, реалізовано у незаконний спосіб іншим юридичним особам заставне майно.

На сьогоднішній день дана кримінальна справа досі відкрита, а ПАТ «Промінвестбанк» понад десять років добивається повернення кредиту в 45 млн. гривень.Вибивають свої кредити через суди й інші банки.

Зокрема, у 2010 році «Брокбізнесбанк» звернувся з позовом до відповідача ТзОВ «Торговий Дім «Луцьккондитер» з вимогою стягнути 1 935 889 гривень, що включає в себе заборгованість по кредиту, проценти і пеню за прострочку. Історію вибивання боргів через суд описує діловий портал «Конкурент».

Паралельно правонаступником ВКФ стає Торговий дім «Луцьккондиртер», який відновлює роботу кондитерської з новим керівництвом. Проте, жодних інвестицій в оновлення чи ремонт обладнання і цехів не надходить. Красива картинка, яку тоді показали для влади та громадян не рятує підприємство. «Луцьккондитер» знову стає в лідерах по заборгованості із зарплати своїм працівникам, ухиляється від сплати місцевих податків та зборів, росте заборгованість перед пенсійним фондом. На сесіях Луцької міської ради неодноразово піднімається питання про ухилення від сплати земельного податку, внаслідок чого бюджет міста недотримує мільйони гривень. 

Натомість всі прибутки фабрики, які мали б йти на оновлення та ремонт цехів та обладнання, власники спрямовують на суди та нелегальні схеми виведення майна. 

Паралельно створюються нові й нові підприємства, що беруть продукцію від постачальників  і, не виконавши своїх зобов'язань за договорами, переводять борги на новостворені компанії, де фігурують прізвища підставних осіб, руками яких фактична власниця Тетяна Польська знищувала «Луцьккондитер». 

Одне з «найсвіжіших» – ТзОВ «Кондитерторгпром» серед підписантів якого той же Роман Осадовський, місце реєстрації – адреса «Луцьккондитера» на Володимирській, 57, а у переліку засновників – сумнівні фірми з кіпрською реєстрацією за тією ж адресою Мапп стріт, місто Беліз. 

Востаннє «Кондитерторгпром» засвітився у лютому 2017 року, коли Луцьке підприємство «Віннер» відсудило у «Кондитерторгпрому» майже півмільйона гривень, які останні не захотіли платити за отриманий товар. За  рішенням Господарського суду Волинської області від 7 лютого 2017 року суд стягнув на користь ПП «Віннер» з ТОВ «Кондитерторгпром» 410 752 гривень боргу, – повідомляє видання «Конкурент». 

За останньою інформацією ТзОВ «Кондитерторгпром» вже перевів свої борги на нове підприємство  – ТзОВ «ОМІЛІСАНТО Україна», директором якого є Віктор Панасюк, а саме підприємство має ту ж кіпрську прописку.

Паралельно Віктор Панасюк також є директором  ТОВ «Західне ВКТО», що зареєстроване за адресою м. Луцьк, вул. Володимирська, 57. Серед засновників даної юридичної особи – Тетяна Польська, та сама, яка у 2006 році придбала активи успішно працюючого «Луцьккондитера». Збіг обставин? Навряд чи.

Це лише невелика частина з останніх років діяльності Луцької кондитерської фабрики, яку можна відшукати у відкритих джерелах та пролити світло на події та основних дійових осіб, причетних до того, що сьогодні підприємство фактично знищене, майно частково вивезене, а решта перетворюється на металобрухт.

Знаково, що усі ці події відбувались на фоні повної байдужості та за мовчазної згоди місцевої влади, правоохоронних та контролюючих органів, які мали б і могли вплинути на розвиток подій. Проте, не зробили цього вчасно. Втім, надія на продовження солодкої історії потужного підприємства «Луцьккондитер», але вже без гіркого присмаку, є.  

 

Яна ДРОЗДОВА

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром