Онлайн-репортаж сесії Луцької міської ради

24 Червня 2015, 17:40
7668

Сьогодні, 24 червня, відбувалася 75-а сесія Луцької міськради. За подіями у сесійній залі, прийнятими рішеннями, кулуарними перепетіями — стежте разом з журналістами Район. Луцьк.

 

18.50 - сесії залишилося розглянути лише земельні питання.

18.47 - "Оголошено перерву до завтра", - резюмував Микола Романюк.

18.45 - "Я зайшов показатися, що є в Україні", - каже Крохмаль. Відтак, останній спростував інформацію про те, що служить в РФ.

18.39 - на табло - "26 депутатів. Сесія не повноважна". Проте обранці продовжують роботу.

18.38 - на сесію прийшов екс-очільник луцького міськвідділу УМВС Роман Крохмаль, якого на початку сесії депутат Осіпов обвинувачував у тому, що Крохмаль, нині, працює в РФ.

18.36 - А місцевому "Правому Сектору" надали пільги по орендній платі за нежитлове приміщення, що на вул. Червоного Хреста, 16. Хоча рішення комісії було зняти це питання з порядку денного, оскільки не була довезена необхідна документація.

18.13 - обранці почали оперативно голосувати за проекти-рішень. Всі хочуть завершити сесію сьогодні.

18.07 - депутати вирішили працювати до 19.00.

18.05 - "ЗА" - 16, "ПРОТИ" - 7, - рішення не прийнято. Відтак, "Ласка" все ж таки отримає кошти.

18.00 - майже годину тривають дискусії щодо того чи виділяти КП "Ласка" 400 тисяч гривень для проведення робіт по притулку чи ні.

17.41 - тепер депутати почали "гарчати" один на одного. Сесія перетворюється у вияснення відносин між різними депутатськими групами та постатями.

17.31 - Ігор Поліщук вщент розкритикував діяльність КП "Ласка" та її директора Дани Новарчук. Тому інші обранці почали "наїжджати" та "виховувати" Поліщука. Дискусії тривають.

17.16 - тепер депутати взялися за КП "Ласка".

17.11 - "Щоб ви знали, на спорт в рік виділяють 7 мільйонів 738 тисяч гривень", - проінформував Романюк.

Проекти-рішень опозиційної депутатської групи не проходять.

17.10 - новоспечений ректор "політеху" Петро Савчук з'явився на сесії.

17.07 - обранці розглядають питання Про окремі питання фінансування програм фізичного здоров’я лучан.

17.06 - Микола Дендібєрін привітав свого колегу депутата Петра Савчука з перемогою на виборах ректора до ЛНТУ. 

16.59 - обранці не підтримали й проект-рішення Про заходи запобігання проявам корупції в діяльності міського голови, секретаря та депутатів міської ради.

Андрій Осіпов каже, "що це саботаж з боку депутатів".

Романюк до Осіпова - "щоб ви знали, то ми з Григоренком голосували за проект-рішення".

"Дякую!", - відповів Осіпов.

16.56 - врешті-решт депутати не підтримали це питання.

16.44 - обранці ніяк не можуть визначитися, про кількість підписів, які потрібно збирати громадянам, аби були проведені громадські слухання.

Питання стосується внесення змін до Статуту територіальної громади міста Луцька.

16.35 - відтак, депутати оперативно підтримують проекти-рішень.

16.32 - Конфлікт між Романюком і депутатською групою "Новий Луцьк", наразі, вичерпано.

16.23 - депутати перейшли до розгляду наступних питань.

16.20 - депутати не можуть зрозуміти за що голосують.

"Ми голосуємо за те, щоб голосувати за це рішення за основу однією третьою", - каже Романюк.

Депутати не розуміють, проте голосують за основу. Рішення не прийнято навіть з третього разу.

16.17 - "Я тільки-що обговорював ситуацію з Осіповим. Не знаю... Піднімуть відеозапис, але я не говорив, що "Новий Луцьк" хоче захопити "Луцьктепло". Продовжуємо роботу", - сказав Микола Романюк.

16.16 - Осіпов з міським головою щось обговорюють біля президії.

16.14 - Прийшов Романюк. Починається

15.55 - в раді стає "гаряче".

Андрій Осіпов попросив 10-ти хвилинну перерву для того, щоб порадитися з групою про інформацію, яку надав Романюк, щодо "не приватизації" "Луцьктепла" та того, щоб міський голова надав звіт про "оборутки міським головою" (як вважає Осіпов) навколо підприємства. 

15.50 - Окрім цього, мер проінформував, що від п'ятниці, 26 червня, ДКП "Луцьктепло" буде відімкнене від "Волиньобленерго". Це загрожує тим, що якщо не буде світла, то підприємство взагалі не зможе подавати воду мешканцям.

15.49 - Романюк каже, що він не проти створення комісії, і наголошує, що "захват йде не Єремєєвим, а зовсім іншою групою. Якщо хтось володіє ситуацією, той зрозуміє".

Із зали жартома - "То якою групою, ви скажіть!".

15.44 - колишній працівник "Луцьктепла" пані Слюсар закликає створити комісію. Та розповідає про проблеми на підприємстві.

15.36 - депутати дискутують щодо створення тимчасової контрольної комісії міської ради щодо вивчення питання фінансово-економічного стану ДКП «Луцьктепло».

Між промерською групою "Рідне місто" та його опонентами "Новий Луцьк" почалися тертки. Останні почали "наїжджати" на Олександра Пизу, який запропонував, зняти з розгляду питання про звіт попереднього керівника ДКП "Луцьктепло" Артура Василевського та інформацію нового - Юрія Паращія.

Як каже Осіпов, "тут питання не в гарячій воді, як таке. А в тому, що олігархи хочуть контролювати стратегічне підприємство. А мешканці й надалі страждатимуть. Тому потрібно створити тимчасову контрольну комісію". 

15.25 - Рішення прийнято з другого разу. "ЗА" - 26 депутатів, двоє - утрималось, сім - не голосувало.

15.22 - наступні депутати, які взяли слово, почали виголошувати політичну пропаганду своїх політсил.

15.09 - "свободівець" Юрій Вега зачитує обранцям звернення до Верховної Ради України щодо розгляду питання про відповідальність уряду Арсенія Яценюка. Депутат інформує, що "уряд не проводить реформи, а лише робить вигляд". Відтак, Вега закликає депутатів підтримати звернення місцевих обранців до ВРУ про перевірку діяльності уряду на чолі з Яценюком, тим самим, висловлюючи недовіру посадовцю.

15.07 - обранці підтримали проект-рішення Анатолія Бірюкова.

14.56 - наразі, Бірюков розповідає про проблемну забудову на пр. Перемоги 13. Обранець хоче, щоб депутати підтримали заборону проведення реконструкцій в багатоквартирних житлових будинках без рішення співвласників багатоквартирного будинку.

14.50 - "Інформую, що пообіді, начальник господарсько-технічного відділу Луцької міськради Ігор Давидов був затриманий ДАІшниками за керування авто у нетверезому стані. Я вже підписав розпорядження про його звільнення", - зазначив Романюк.

За повідомленнями ЗМІ, Давидов виїжджаючи з парковки, зачепив авто припарковане навпроти скверу, в якому стоїть пам’ятник Святому Миколаю. Незначне пошкодження отримала машина депутата міськради Миколи Яручика. Експертиза встановила, що в його крові було 2,8 проміле алкоголю.

14.48 - після перерви зареєстровано 28 депутатів. Сесія повноважна.

14.45 - у президії - Микола Романюк.

"Шановні працівники секретаріату, прошу запросити депутатів до зали", - сказав мер.

14.43 - потроху починають сходитися депутати.

14.11 - а тим часом, приміщення комітету по фізичній культурі та спорту Луцької міської ради - ремонтують.

13.40 - Рішення прийнято вцілому. Оголошено перерву на годину. Депутати швидким темпом покидають сесійну залу.

13.38 - "Ставлю це питання за основу, бо в депутата Сівв... (пауза), Сергія Віталійовича, є пропозиції", - сміючись каже Микола Романюк.

13.36 - депутати розглядають питання про плату за землю.

13.33 - "Слово має депутат СівАк (ред. - Сергій Сівак, ВО "Свобода"). Бачите, на ваше прохання, я тепер правильно вимовляю ваше прізвище", - Романюк.

Із зали, жартома - "а минулий рік, був СІвак".

"Як ви скажете - назвете мене, так вже й буде", - іронічно відповів Сергій Сівак.

13.24 - "Працівники секретаріату, забезпечте порядок на сесії", - звернувся Романюк до робітників. Справ в тім, що громадянка, яка й надалі перебуває у сесійній залі з плакатом, гучними гаслами, почала зривати засідання.

13.19 - Цю проблему депутати вирішуватимуть спільно з мешканцями. Рішення прийняте вцілому. Жодних змін, які виголошували депутати, не було підтримано.

13.16 - депутати підтримали за основу проект-рішення про передачу сумнозвісного гуртожитку на вул. Привокзальній 13 у комунальну власність. Річ у тім, що будівля гуртожитку цілий рік руйнується. Власник, приватне підприємство – швейна фірма, на балансі якого приміщення перебуває вже близько 10 років, не займається обслуговуванням будинку. Мешканці нарікають, що власник збирає плату за утримання будинку і нічого не робить. А самі громадяни не мають права робити ремонт у приміщенні, бо не є його власниками. 

13.01 - до слова, у залі присутня громадянка, яка тримає плакат з антикорупційними гаслами.

"Одні проекти рішення. Не голосуйте!", - вигукує пані з місця. 

Вона викликала Єлову у кулуар ради, де почала "наїжджати" на чиновницю.

13.00 - місцеві обранці підтримали цей проект-рішення.

12.58 - Ліля Єлова має заключне слово, в якому "виправдовується" за ряд змін щодо виділення коштів.

12.56 - Григоренко пропонує підтримати проект-рішення Єлової, оскільки в чиновниці днями був День народження.

12.55 - "Скиньте та розміщайте все по-максимуму на сайті міської ради, щоб не було запитань", - Романюк.

Річ у тім, що Лілії Єловій, як завжди, почали ставити різні запитання щодо використанню коштів.

12.46 - обранці повернулися до черги питань порядку денного. Нині доповідає головний фінансист Луцька Лілія Єлова, «Про бюджет міста на 2015 рік», з врахуванням змін, внесеними рішенням від 28.02.2015 №71/10, від 25.03.2015 №72/3, від 29.04.2015 №73/7.  

12.45 - попри дискусії, депутати підтримали проекти-рішення.

12.42 - "Я вас прошу, депутати, не чинити перешкоди мешканцям, які хочуть господарювати на своїй території", - каже Шиба.

12.39 - депутати не можуть вирішити питання щодо надання ряду ОСББ («МОЛОДІЖНЕ», «НА ЛЕТОВИЩІ») дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування  багатоквартирних житлових будинків. У залі почалася демагогія. Більшість обранців пропонують відправити проекти-рішення на доопрацювання.

12.21 - у зв'язку із змінами до порядку денного сесії, депутати перейшли до розгляду блоку земельних питань. Доповідає: начальник управління земельних ресурсів Луцькради Сергій Шабала. 

12.18 - проект-рішення про створення відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради - підтримано.

12.16 - "Окрім цього, ми проводимо роботи по реформуванню відділу муніципальної дружини, і на наступну сесію виноситимемо питання про розширення повноважень працівників МД. Це такий анонс. Якщо є пропозиції - прошу звертатися до мене", - додав Яковлев.

12.07 - за словами Яковлева, функції відділу - надавати дозволи на будівництво, контролювати та накладати адмінпротоколи при порушеннях. Щодо демонтажу - питання вирішуємо. Але нині, як і раніше, демонтаж незаконних конструкції здійснюватиметься за рішенням суду. 

"Це буде окремий відділ, який не входить до жодного і підпорядковуватиметься напряму керівникам міськради. Кадрові витрати з бюджету - нині ще не пораховані. Наголошу, що такий відділ дуже сильно покращить роботу, і ми впливатимемо на забудову в Луцьку. Старт роботи відділу заплановано на вересень", - відповідає на питання депутатів Яковлев.

12.04 - нині Тарас Яковлев, перший заступник міського голови, доповідає про пропозицію створення нового відділу у ЛМР - відділ державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради, який налічуватиме сім чоловік.

11.59 - все ж таки депутати підтримали рішення про перейменування частини проспекту Перемоги на проспект Героя України Василя Мойсея.

11.58 - до слова, проспект планують перейменувати до 1 серпня.

11.53 - Осіпова не підтримує Анатолій Бірюков. Каже, що не хотів би ототожнювати проспект Героя України з перемогою. Це дві інші сторінки в історії. Тому потрібно голосувати за той проект, який подав секретар міськради. 

11.50 - а депутат Андрій Осіпов вважає, що таке рішення - "половинчасте".

"Безумовно - це правильно. Але потрібно перейменувати весь проспект на вулицю Василя Мойсея. Не правильно "розривати" на половину. Так само й потрібно вислухати всіх жителів проспекту перемоги, які не згодні перейменовувати проспект", - підкреслив Осіпов.

11.44 - Сергій Григоренко пропонує перейменувати частину пр. Перемоги, від "Променя" до істфаку СНУ ім. Лесі Українки, на вулицю Василя Мойсея. Таким чином, місцеві обранці вшанують пам'ять Героя України, який загинув на Майдані під час кривавих подій. 

11.40 - депутати продовжили роботу.

11.10 - рішення підтримано.

Оголошено перерву на 20 хвилин.

10.59 - нині обранці розглядають питання про вшанування пам’яті волинських Героїв Небесної Сотні. За словами Романюка, є пропозиція встановити надмогильний пам'ятник з продовженням стели.

"З реальними фото, де будуть увіковічені всі волняни, які загинули на Майдані", - доповнив мер. 

10.55 - депутати перейшли до розгляду порядку денного.

10.48 - Анатолій Бірюков просить депутатів зібрати громадські слухання, щоб роз'яснити жителям будинків на вул. Привокзальній 1 та проспекту Перемоги 11 та 13, що він "сумлінно виконує свою роботу, щодо встановлення дахів".

"Я щоразу піднімаю ці питання на сесіях. Але коштів на ремонтні роботи не виділяють", - каже Бірюков.

У залі - сміх.

"Ми обов'язково організуємо зустрічі з мешканцями, аби донести громаді, що ви - сумлінний обранець", - із гумором, підтримав колегу Андрій Осіпов.  

10.45 - додано фото.

10.43 - у кінці виголошення запитів та запитань секретар міськради Сергій Григоренко попросив ще раз поставити запит Богдана Шиби щодо об'єднання земель. Обранці при повторному голосуванні підтримали Шибу.

10.33 - Аскольд Пекарський висловив запит, щодо закинутої будівлі на проспекті Молоді (колишнє «Альфа-казино»). Каже, що в тому приміщенні часто перебувають безхатченки, а невідомі потроху розбирають будівлю.

"Я ще в 2013 році просив розібратися з цією проблемою", - додав Пекарський.

Депутати підтримали колегу.

10.29 - Окрім цього, Данильчук звертається до СБУ щодо перевірки та проведення слідчих дій до діяльності горе-комуністів Кононовичів та інших представників комуністичної ідеології. 

Рішення прийнято.

10.24 - Павло Данильчук звертається до депутатів аби вирішити питання з будинком на вул. Лесі України 67. Як відомо тут, плитка обпадає, а "центральна" будівля перебуває у жахливому стані. Мер каже, що цей будинок на контролі, і технічні працівники будуть проводити роботи.   

10.20 - Олександр Плісецький підняв питання про встановлення туалетів на вул. Волі, біля магазину "Вопак".

Романюк - "там проблема полягає в тому, що будинки - приватизовані, а окремі діляники землі у комунальній власності. На минулих засіданнях про це питання доповідала Лариса Соколовська

10.07 - Андрій Осіпов звертається до депутатів, аби дати відповідь про закрите голосування минулої сесії, щодо надання землі облспоживспілці "Завокзального ринку" на 22 роки. Окрім цього, обранець звернувся до міського голови, аби останній пояснив про ряд принятих рішень минулої сесії, які, на думку Осіпова, були незаконними.

Микола Романюк - "ви і так на мене подаєте в суд кожного тижня. То ми їздимо то до Львова, то до Києва. Я вже не пам'ятаю всіх спорів. Підніміть стенограму. Але зазначу, що ми на все подаємо апеляцію" - відповів керманич Луцька Осіпову.

09.59 - "свободівець" Сергій Сівак пропонує для унеможливлення повторення ДТП на перехресті вулиць Козакова та Московська встановити додаткові "лежачі поліцейські".

Колеги не підтримали Сівака.

09.52 - Андрій Козюра пропонує встановити великий Державний прапор на "біг-бомі" до відзначення національних серпневих свят.

Микола Дендіберін - "цена вапроса?"

Романюк - "ми запитів не обговорюємо, але потрібно продумати це питання".

Козюру не підтримали навіть після повторного голосуванння.

09.50 - Богдан Шиба звертається до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, аби губернатор вніс зміни до плану добровільного об'єднання територіальних громад краю. Оскільки, за словами обранця, виникнуть проблеми при об'єднанні.

Шибу не підтримали з двох раз.

"Як?", - не розуміє обранець.

09.49 - для запитів та запитань записалося 12 депутатів.

09.48 - "Нам потрібно встановити режим роботи", - Романюк.

Депутати підтримали рішення закінчити роботу сесії о 18.00.

09.47 - порядок денний прийнято вцілому.

09.46 - депутати продовжують вносити зміни до порядку денного. Окремі питання знімають з розгляду, інші - міняють місцями.

09.30 - порядок денний прийнято за основу. П'ять депутатів виявили бажання внести зміни в порядок денний.

09.24 — зареєстровано 35 депутатів. Сесія повноважна.

Звучить Державний гімн України.

09.18 — на сесії присутній народний депутат України Дмитро Лубінець (“БПП”). Нардеп каже, що на Волині перебуває з робочою поїздкою, а тому на міг пропустити засідання сесії міськради. Та висловив слова вдячності Луцьку та мешканцям від громади міста Волновахи. Лубінець виголошує промову російською мовою.

09.15 — перед початком пленарного засідання мер привітав іменинників: депутатів Луцькради Ірину Констанкевич, Романа Романюка та начальника управління фінансів та бюджету Лілію Єлову.

“От найбільше питань в мене завжди було до Єлової. Бо цей відділ часто вносить якісь поправки”, - жартома зазначив секретар міськради Сергій Григоренко, - “тому бажаю, щоб поправки, які ви (ред. - Лілія Єлова) вносите — були на довгі роки”.

Богдан Шиба, сміючись, з місця - “ще трохи поговориш, залишишся без зарплати”.

09.13 — до сесійної зали зайшов Луцький міський голова Микола Романюк. Перед тим, як зайняти своє робоче місце, градоначальник перемовився двома словами з головним міліціянтом краю Ігорем Муковозом.

09.10 — у залі — гучно. Депутати жваво обговорюють між собою питання.

08.58 — потрохи сесійна зала починає збиратися. Незважаючи на дощову погоду, настрій у місцевих обранців — піднесений.

 

За подіями стежив Андрій ГЕРАСИМЧУК

фото автора та Дмитра КУХАРУКА

Коментарі
24 Червня 2015, 16:11
<p>вперше бачу такий жанр у місцевому ЗМІ, може, я не надто пильна, але динаміка викладу подобається. Не вистачає більш репортажних фото і текстівок до них. Базовий текст чудовий!</p>
25 Червня 2015, 00:55
дякую! щодо фото - врахуємо))
25 Червня 2015, 02:36
<p>Григоренко як у Європарламенті!<br /> А Романюк просто благосний!<br /> хороші фотки!</p>
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром