Чому у Луцьку біометричний паспорт дорожчий, ніж у столиці

30 Травня 2017, 16:31
20940 Джерело: Кордон

На початок травня біометричні закордонні паспорти оформили близько 3,3 мільйона українців. Із моменту голосування Європейського парламенту за безвіз для України, тобто з 6 квітня, документи нового зразка отримали майже 100 тисяч співвітчизників.

ID-паспорти запроваджені ще з 1 січня 2015 року. Однак лише нині українці, зокрема й волиняни, почали масово змінювати документи. Від старого закордонного паспорта вони відрізняються передусім наявністю електронного мікроскопічного чипа, що містить інформацію про його власника, йдеться на сторінках газети «Сім'я і дім».

Отримати новий паспорт для виїзду за кордон може будь-який громадянин України, незалежно від того, проживає він на підконтрольній уряду чи на окупованій території. Для цього необхідно лише звернутися до підрозділу Державної міграційної служби.

Залежно від терміновості виготовлення документа коштуватиме він від 557 до 810 гривень. Принаймні, в обласних центрах станом на лютий-березень цілком реально було виготовити біометричний закордонний паспорт у середньому за 561,47 гривні. Однак ціна може коливатися залежно від області, де нібито існують регіональні націнки та знижки.

Як повідомляє «УНН», вартість оформлення та видачі нетермінового біометричного закордонного паспорта, наприклад, у Києві – в Оболонському районному відділі Державної міграційної служби України – сягає 391 гривні 47 копійок. Окрім того, громадянам України необхідно заплатити ще 170 гривень державного мита. Тобто разом 561 гривню 47 копійок. Ці суми – без урахування комісії, яка становить близько 2–3 гривень із кожної квитанції. Якщо громадянам потрібний терміновий біометричний закордонний паспорт, треба заплатити ще близько 250 гривень.

Згідно з повідомленням на сайті поліграфічного комбінату «Україна», який друкує закордонні паспорти, ціна біометричного персоналізованого бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон від 9 квітня 2015 року сягає 304,32 гривні з ПДВ. А ціна звичайного персоналізованого бланка – 238,32 гривні з ПДВ (раніше було 204 гривні). Якщо додати до цих 304,32 гривні ще 87 гривні за послуги, то загалом ціна сягне 391,32 гривні, а у квитанції зазначена вартість становить на 15 копійок більше.

До слова, для оформлення біометричного закордонного паспорта потрібно близько двох годин. Однак це без витрати часу в банку для оплати квитанцій. Для оформлення звичайного закордонного паспорта часу знадобиться приблизно стільки ж.

– Я прийшов сюди сьогодні о 10-й ранку. Через 20 хвилин мені дали квитанції і сказали йти оплачувати в «Ощадбанк». А там черга з 200 клієнтів, – розповідає один із власників біометричного паспорта. – Відстояв десь 4 години. Одну квитанцію (ту, що за держмито на 170 гривень) касир не зміг пропустити через систему. Я плюнув, перейшов в інший банк, де все це оплатив за 15 хвилин. Нащо було казати, що треба оплачувати в «Ощадбанку», коли можливо це зробити деінде?

За словами чоловіка, після повернення з оплаченими квитанціями йому видали талон на електронну чергу.

Попри затримки в чергах, власне, сама процедура оформлення доволі швидка – займає близько 10 хвилин: зняття відбитків пальців, фотографування, а також звірка правильності даних. Сам паспорт, за словами чоловіка, буде готовий через тридцять днів. Звісно, можна скористатися електронними засобами для оформлення. Але сервіс на сайті Державної міграційної служби хоч і працює, але має свої нюанси. Там відображається, що паспорт роздрукований. Однак, коли він потрапить до відділу міграційної служби, не відомо.

До речі, як стверджують волинські власники біометричних паспортів, у Луцьку паспорт виготовити теж не так просто. Зокрема в Центрі надання адміністративних послуг великі черги. Для того, щоб виробити паспорт на рецепції, слід взяти талончик на чергу. Кількість таких талончиків обмежена. Тому працівники радять волинянам приходити до закладу якнайраніше.

Після отримання талончика люди мусять дочекатися своєї черги. І вже тоді зможуть подати документи на отримання біометричного паспорта. Чекати свій документ доведеться 30 робочих днів. Слід зазначити, що ціна на біометричний паспорт в Луцьку – 571 гривня, звичайний же паспорт коштує 506 гривень.

Тобто вартість «луцького» біометричного документа дещо вища за ціну паспорта в Києві – там за документ зазвичай платять 561 гривню. Звісно, це передусім залежить від терміновості виготовлення. Наприклад, у Луцьку майже третина всіх клієнтів Центру надання адміністративних послуг замовляють скорочені терміни оформлення, що в середньому здорожує біометричний паспорт до 800 гривень.

 

Роман ЖИЖАРА

Інфографіка взята із сайту «Слово і діло»

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром