Причиною харчового отруєння став сальмонельоз

30 Травня 2017, 15:40
3607

Медики стверджують, що семеро людей у Луцькому районі порапили до інфекційного відділення через сальмонельоз.

Родинний обід в селі Ратнів Луцького району закінчився харчовим отруєнням двох сімей: всього до лікарні потрапило семеро осіб, повідомили на сайті Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України.двоє дорослих та 5 дітей у віці від 2х до 18 років.

Всі вони нині лікуються в інфекційному відділенні. За результатами аналізів постраждалих від отруєння виникла підозра на сальмонельоз.

В області цей випадок є вже другим за травень, зазначають медики. Перед цим у Горохівському районі причиною отруєння став майонез, приготований в домашніх умовах з використанням сирих курячих яєць. 

Зростання рівня захворюваності на сальмонельоз нині є серйозною загрозою для епідблагополуччя населення. За даними факторного аналізу проведеного фахівцями лабораторного центру, лише в 2016 році на цю недугу в області захворіло 274 особи, 21% з них пов’язують захворювання з вживанням м’ясних продуктів, 40% – з вживанням  яєць.

Читайте також: Таргани, мишачі родини та дірки в стінах: волинянка розповіла про жахи інфекційної лікарні

Довідково:

Сальмонельоз – це кишкова інфекція, яка передається в більшості випадків з їжею. Викликають її мікроби роду сальмонел. Ці мікроорганізми дуже довго можуть жити у зовнішньому середовищі. Широкій поширеності сальмонел і високій частоті спалахів викликаних ними захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів.

Наприклад, у воді вони зберігаються до 5 місяців, у м’ясі – близько 2-4 місяців (у замороженому м’ясі – 6 місяців), у пиві — до 2 місяців, у грунті – до 18 місяців. У молочних продуктах сальмонели живуть теж тривало (молоко – 20 днів, кефір – до 2 місяців, вершкове масло – до 4 місяців, сир – до 1 року). Соління та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

Основними джерелами поширення сальмонел є сільськогосподарські тварини, а також дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни і навіть холоднокровні хребетні, здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання. Передача збудника від інфікованої людини до здорової має набагато менше значення, крім випадків, коли носій хвороби займається продажем або приготуванням їжі.

У деяких продуктах (молоко, м’ясо) сальмонели можуть не лише виживати,  але і розмножуватися, не змінюючи при цьому зовнішній вигляд і смак продуктів харчування.      

Читайте також: В обласній інфекційній лікарні – занепад і антисанітарія

Профілактика захворювань на побутовому рівні.

Спеціальної вакцини від сальмонельозу не існує. Профілактичні  заходи передбачають:

  • кип’ятіння молока;
  • достатню  термічну обробку м’яса, риби, птиці;
  • відмову від пиття сирих яєць, вживання яєчні - «глазуньї», відмову від домашнього майонезу з сирими яйцями;
  • використання  гусячих, качиних яєць тільки в тісто;
  • для готових та сирих продуктів необхідно використовувати окремий посуд, ножі, обробні дошки;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
  • при  покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та  походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника);
  • споживати страви необхідно одразу  після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх  термічній обробці;
  • перед споживанням овочі та ягоди мити  під проточною водою, чи ошпарити кип’ятком.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром