Закликають долучитися до створення Народної Конституції

15 Листопада 2015, 17:33
3704

За кілька днів після другого туру місцевих виборів у Луцьку відбудеться регіональна громадська зустріч «Створення Народної Конституції України».

Організатори – Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) спільно з ВОГО «Так Треба» (громадський діяч Руслан Теліпський) – запрошують лучан підтримати цю ініціативу 18 листопада в приміщенні конференц-залу готелю «Україна» на вулиці Словацького, 2.

Як зазначають активісти Центру, загальносуспільна напруга в Україні, спричинена подіями останніх років, формує нові запити суспільства до змін. Фундаментом майбутніх перетворень та об’єднавчим фактором може стати робота над положеннями нової Конституції. Українська держава переживає вже не перший конституційний процес, однак кожного разу це був результат домовленостей політичних еліт про поділ повноважень та влади. По суті, суспільство було усунуто від процесу, саме тому Конституція жодного разу не стала виявом спільної громадянської волі.

З метою започаткування загальнонаціонального, інклюзивного процесу створення нової Конституції Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) ініціює в усіх регіонах країни серію громадських обговорень, покликаних розпочати конституційний процес в основі якого лежатиме всеохоплюючий суспільний діалог, що є обов’язковою нормою демократичних країн.

«Результатом цього процесу має стати проект нової Конституції, створеної як компроміс всіх зацікавлених сторін, який дозволить зберегти цілісність і суверенітет країни, – кажуть організатори. – Конституція, яка приймається за результатами широкого суспільного обговорення, має не лише більшу легітимність, а й завдяки процесу дискусії створює у громадян відчуття відповідальності, виробляє бажання захищати цю Конституцію, відстоювати її положення».

Питання до обговорення:

• Яка нова Конституція потрібна Україні?

• Як створити нову Конституцію на основі консенсусу навколо ключових цінностей?

• Хто та що блокує створення нової Конституції на основі суспільної згоди?

• Яка роль громадськості у процесі створення нової Конституції України?

• Яким чином новий Основний закон, розроблений за результатами широкої громадської участі, може сприяти збереженню України?

• Міжнародна практика проведення інклюзивного процесу: що може бути корисним для України?

До участі у дискусії запрошуються: представники громадського сектору/активісти, представники органів місцевого самоврядування, наукового середовища (викладачі/аспіранти), журналісти, політично-активні громадяни тощо.

Захід проводиться в рамках проекту «Використання світового експертного досвіду та проведення публічних консультацій в процесі внесення змін до Конституції України», що впроваджується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

До слова, основними спікерами виступатимуть визнані фахівці в сфері конституційного права: Віктор Мусіяка, Ігор Коліушко, Геннадій Друзенко та народні депутати України.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром