Помер Дмитро Мулярчук: член ОУН, червоноармієць, в’язень ГУЛАГу

09 Травня 2017, 16:02
5233

9 травня 2017 року помер член ОУН, червоноармієць, політичний в’язень Луцької тюрми і ГУЛАГу Дмитро Мулярчук.

Уся родина Мулярчуків (а в сім’ї було восьмеро дітей) у селі Забороль була осередком національно-патріотичного життя. У їхній хаті в міжвоєнний час розташовувалися товариства «Просвіта» і «Сільський господар», діти входили до дитячої організації «Пласт». За прикладом старшого брата Кузьми, який із 17 років очолював «Просвіту», Дмитро у 1936 році вступив до Організації українських націоналістів.

У Луцьку тюрму на три роки ув’язнення засудила польська влада Дмитра Мулярчука за членство в ОУН. Відбував свій термін спільно з багатьма однодумцями аж доки німці не розбомбили тюрму у 1939 році після нападу на Польщу. Тоді охорона всім засудженим до 4 років дала волю, інших перевели у спецтюрму для українців під назвою Береза Картузька.

Але повернутись додому було нелегко – вслід за поляками прийшла радянська влада, яка одразу розпочала масові арешти оунівців. Тривалий час Дмитро переховувався у людей, у дворах, проте люта зима 1940 року заставила прийти в рідну хату. Ще й півночі не минуло, як у двері загрюкали енкаведисти і розпочали обшук. У френчі знайшли записку з піснею, де були слова «воскресне держава і Україна встане з тюрм». Це стало приводом до арешту.

На Сибірі
На Сибірі

Дивовижна спритність молодому парубку дала можливість вирватися з хати і втекти. Якби не втік, то був би серед тих, кого НКВС розстрілював у червні 1941 року в Луцькій тюрмі. Сім’ю репресували і вивезли в Тюменську область, молодшого брата Володимира засудили на 10 років в ГУЛАГ.

Фото із ув’язнення
Фото із ув’язнення

Знову рік Дмитро переховувався від людей, які думали, що його заарештували. Долучившись у підпілля ОУН, разом із групою волинян через Польщу перейшов у Німеччину. Спочатку в Австрії працював на прокладенні доріг у горах біля кордону зі Швейцарією, згодом у Берліні найнявся на пральну фабрику. А коли довідався, що радянської влади на Волині вже нема, то разом із іншими оунівцями повернувся на рідну землю.

Члени ОУН Олександр Поліщук, Дмитро Мулярчук, Юхим Токарський
Члени ОУН Олександр Поліщук, Дмитро Мулярчук, Юхим Токарський

Із рідних у селі вже нікого не знайшов. У 1942 році одружився на сусідці Марії, яка також була пластункою і членом ОУН. Дмитро продовжував діяти в ОУН і допомагав Українській повстанській армії аж до припинення нею бойових дій на Волині.

Справа у пластовому однострої Марія Мулярчук
Справа у пластовому однострої Марія Мулярчук

У 1944 році повернулася радянська влада й оголосила загальну мобілізацію. Дмитра і ще кількох хлопців примусово рекрутували в Червону армію, завезли в місто Татіщево.

«Там ми ледь з голоду не повмирали, було так, що хлопці вішалися з відчаю. Але я вижив. Послали на фронт у Латвію. Перший Прибалтійський фронт. Я був кулеметником. Від звання старшого сержанта відмовився, бо присягу приймав в ОУН і не хотів, щоб свої вважали мене зрадником», – розповідав Дмитро Мулярчук.

Невдовзі на фронті волинський кулеметник отримав важке поранення, через яке втратив кисть руки. Після лікування у госпіталі під Москвою 25 березня 1945 року повернувся в рідне село. Отримав нагороди за фронтову діяльність. У сім’ї Мулярчуків народилася донечка. Але сімейне щастя тривало недовго – у 1946 році радянська влада заарештувала Дмитра за те, що «був у банді ОУН». Знову сидів у Луцькій тюрмі, як і за Польщі, потім засудили на 10 років ув’язнення і 5 років позбавлення громадянських прав.

Крайній справа - фронтовик Мулярчук
Крайній справа - фронтовик Мулярчук

У мордовських концтаборах фронтовик-інвалід війни і оунівець працював на прасуванні одягу для в’язнів. В ув’язненні брав участь в українському підпільному русі опору політв’язнів, який організовував самозахист від сваволі кримінальних злочинців.

Майже через 10 років у 1955 році Дмитро Мулярчук був звільнений і висланий у Кемеровську область. Він приїхав у місто Кісельов, куди на довічне поселення була вигнала з рідної домівки його дружина і дитина. Марія Мулярчук на поселенні працювала дояркою і заслужила пошану за старанність. «Марусю, Мітька йде!» – кричали виселені односельчани, а вона бігла назустріч, тримаючи на руках уже величеньку дівчинку, і плакала від щастя, що вони знову разом.

Фронтовик Мулярчук
Фронтовик Мулярчук

Їх уже ніхто не чекав в Україні. 14 років прожили в засланні. Дмитро Мулярчук працював на залізниці, здобув авторитет за сумлінну працю і повагу серед друзів. Зумів повернути свої документи і нагороди, вилучені під час арешту в 1946 році. Але мріяв повернутися в Україну.

Квитком додому стала хата. За допомогою друзів зумів побудувати добротну садибу з садком і криницею на подвір’ї. Продав, а за виручені кошти поїхав з сім’єю на рідну Волинь.

У Луцьку, як колишній фронтовик, отримав ділянку землі й знову побудував хату. Понад 25 років тому померла дружина. 10 років жив самотньо, а потім запросив у будинок внука і внучку. Так і жив із ними разом. Дмитро Мулярчук тішився правнуками і вірив, що вони житимуть у такій Українській державі, про яку він мріяв у рядах ОУН.

Дмитро Мулярчук на Меморіалі (справа)
Дмитро Мулярчук на Меморіалі (справа)

Леся БОНДАРУК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
10 Травня 2017, 02:14
Яка світла Людина
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром