Кров, рани та небезпечний вибух: у поліклініці №1 рятували постраждалих

05 Травня 2017, 17:14
9541

У рамках екстрім-тренінгу на території лікарні влаштували навчання з надання першої допомоги в умовах імітованої небезпеки.

Тренінг з тактичної допомоги при травмуванні «Help Extreme» провели 4-5 травня на базі КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги».

 

ЩО ЦЕ І ДЛЯ ЧОГО

Курс складається з теоретичних та практичних навиків, спрямованих на порятунок життя, стабілізації стану постраждалих та передачі до медичного закладу. Проводять його за сучасними протоколами відповідно до стандартів NATO.

З командами займаються інструктори 44-го навчального центру, сертифіковані Естонською академією оборони, Українською військово-медичною академією та EMSA Каліфорнія USA. Крім того, інструктори Сергій Березан, Олексій Кавлак та Євгенія Буяковская мають досвід участі в бойових діях.

1
Інструктор Сергій Березан
Інструктор Сергій Березан

1
Інструктор Олексій Кавлак
Інструктор Олексій Кавлак

 

44-й  навчальний  центр – це інструкторська група, яка утворилась в 2014 році від проекту «Медсанбат». За  три з половиною роки має досвід рятувальних операцій та інструкторської праці з національною гвардією, підрозділами ЗСУ, навчання патрульної поліції, спецпідрозділів, лікарів, МНС, цивільних та дітей.  Кожен з інструкторів підготував понад 6 тисяч курсантів, більшість з яких отримали сертифікати відповідного рівня.

«Такі навчання є дуже актуальними в цивільній медицині. Лікар уже звик працювати у стінах свого кабінету, але, як показує статистика, в умовах небезпеки впоратися можуть не всі. Ситуації бувають різні. І те, як працюють рятувальники, а як лікарі в стаціонарі – це дві різні речі», – наголошує інструктор Сергій Березан.

Підтвердила таку думку й завідувачка Центру допомоги учасникам АТО, психолог Олена Звєрєва.

«Лікар може мати високу кваліфікацію, але у випадку надзвичайної ситуації з великою кількістю поранених може запанікувати. А паніка паралізує. Є люди, які можуть використати свої знання і спокійно впоратися з ситуацією, а є ті, які не можуть опанувати свої емоції. І таких людей треба задіяти, дати їм бодай найменше завдання. Тоді людина зможе вийти зі ступору. Такі навчання вкрай важливі, адже відлік іде на хвилини чи секунди і від цього залежить людське життя», – зазначила Олена Звєрєва.

Для того, щоб підготувати учасників тренінгу до випробування, 4 травня для лікарів, медсестер, інтернів та кількох співорганізаторів дійства влаштували теоретичні навчання. Після чого 5 травня команди мали змогу випробувати свої знання на практиці.

Медики уважно слухають теоретичний курс тренінгу
Медики уважно слухають теоретичний курс тренінгу




 

ОПЕРАЦІЯ «ВРЯТУЙ ПОСТРАЖДАЛОГО»

У практичній частині тренінгу за основу взяли ситуації, у яких необхідно діяти оперативно, злагоджено, а головне якісно, адже на кону – людське життя.

Задля цього на території облаштували дві основні локації – ДТП та небезпечний вибух у приміщенні.

Команди працювали у місцях небезпеки паралельно. Рятували учасники дійства своїх колег-інтернів, а щоб імітація була максимально схожа на дійсність, з постраждалими попередньо працювала гример. У гримі використовували штучну кров та інші речі, які перетворювали звичайних інтернів у справжніх потерпілих.

Постраждалих загримовують
Постраждалих загримовують

Відерце зі штучною кров'ю
Відерце зі штучною кров'ю



Доки команда Сергія Березана по сигналу поспішила на порятунок постраждалого від вибуху, команда Олексія Кавлака кинулася рятувати учасників ДТП. Після чого групи обмінялися локаціями.

Важливим є те, що жоден учасник тренінгу не знав, у яку ситуацію потрапить. При чому, інструктори не розповідали, що сталося з постраждалими і які травми вони отримали. Усе це необхідно було дізнатися самостійно – візуально та за допомогою бесіди з потерпілим. Комунікація необхідна була й в середині команди. Адже злагоджені дії рятувальників – запорука оперативної допомоги.

Медики рятують постраждалих в ДТП
Медики рятують постраждалих в ДТП


Неочікувано під час порятунку в автівці імітують вибух
Неочікувано під час порятунку в автівці імітують вибух



«Лікарі поліклініки сьогодні працювали як рятувальники. Це інша специфіка, але вони впоралися з цією роботою. Були, звісно, помилки, але вони будуть у кожного. Адже надзвичайна ситуація ніколи не буває передбаченою. Але командою я задоволений», – зазначив Сергій Березан.

Добре оцінив дії своєї команди й Олексій Кавлак. Він зауважив, що головне завдання – врятувати життя – учасники тренінгу виконали.

«Інше завдання – максимально врятувати здоров’я – виконали на відсотків 80%. Звісно, було хвилювання, але це означає, що в реальній ситуації ці медики тепер відпрацюють значно краще, ніж якби вони вперше спробували себе у такій ролі», – розповів Олексій Кавлак.

Учасники тренінгу рятують постраждалого від вибуху
Учасники тренінгу рятують постраждалого від вибуху




Задоволеними лишилися й самі постраждалі, які запевнили, що колеги врятували їхнє життя.

«Вони впоралися з цим завданням. Працювали оперативно, ставили усі необхідні питання, підтримували постійний контакт. Як інтерну, для мене це було дуже корисно. Я побачила, як це насправді відбувається. Хотіла би спробувати себе і в ролі рятувальника», – поділилася враженнями інтерн Ольга Зваричук.

У приміщенні пролунав вибух
У приміщенні пролунав вибух






























До слова, подібні навчання організовують по всій Україні. Дводенний тренінг у Луцьку провели за ініціативи та сприяння  членської благодійної організації  «Муніципальна лікарняна каса», громадської організації «Hub InnovaLutsk» та управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

 

Оксана ВЛАСЮК

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром