Меморіальний комплекс: вшанували холмщаків

03 Травня 2017, 19:46
1667

У Луцьку відбулося віче пам’яті жертв трагічних подій на теренах історичної Холмщини у 1943-1944-у роках.

Говорили і про акцію «Вісла» – примусове виселення українців з етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщини 70 років тому. Внаслідок цієї операції до 150 тисяч українців і членів змішаних сімей депортували у північно-західні райони Польщі, - повідомляє сайт ВРД НСТКУ.

На Луцькому меморіальному комплексі «Вічна Слава» з ініціативи обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» відбулося віче пам’яті та скорботи. Його учасники пригадували не лише про винищення українських сіл на території Холмщини у 40-х роках минулого століття, говорили і про депортацію етнічних українців у північно-західні області Польщі під час операції «Вісла».

Голова товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук вважає, що під час операції «Вісла», попри намагання подати це як асиміляцію українців у Польщі, їх винищували: «Вони не могли поселятися компактно, заборона була поселятися ближче до кордону, принаймні, років 10-15 вони не могли об’єднатися, зберегти себе як українців етнічних. Великі втрати вони мали. Лише у 50-ті роки їм дозволили створити українське культурно-суспільне товариство».

У заході взяли участь і представники влади. Виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук назвав операцію «Вісла» однією з трагічних сторінок в історії України.

Символічним оберегом заходу стала Холмська Чудотворна ікона  Божої Матері, біля якої запалили свічку скорботи. Панахиду відслужив настоятель церкви Холмської ікони Божої Матері отець Михаїл.

Також учасники віче  поклали квіти до пам’ятного знака загиблим українцям Закерзоння.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024