Мелясна барда і фекалії стали причиною нестерпного смороду в Луцьку

27 Квітня 2017, 20:07
3413

В облраді вважають, що неприємний запах по місту виник внаслідок хімічних процесів,  які відбувалися після змішування мелясної барди та побутових відходів на полях фільтрації.

Про це йшлося на засіданні громадської ради при Волинській ОДА у четвер, 27 квітня.

За словами заступниці голови громадської ради Мар’яни Сорочук є два місця, звідки по місту поширюється сморід – це поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу та місце зливу відходів на вулиці Мамсурова.

Проте ці джерела смороду мають різне походження.  Так, на вулиці Мамсурова зливають нечистоти машини,  які викачують септики та вигрібні ями, а також  зливають відходи від м'ясопереробних підприємств. 

Натомість на поля фільтрації йдуть два види відходів – мелясна барда, яка є побічним продуктом переробки Гнідавського цукрового заводу, та фекальні зливи Вересневого мікрорайону і з села Гірка Полонка.

Справа в тому,  що Вересневе досі не підключене  до Центральної міської каналізаційної мережі, відтак існувала домовленість із цукровим заводом, що для зливу нечистот користуватимуться Гнідавськими відстійниками.

Позбавлена центральної каналізації і Гірка Полонка. Тому село користується послугами асенізатора,  який викачує та зливає відходи на поля фільтрації цукрового заводу.

Після консультацій із фахівцями стало відомо,  що внаслідок того, що мелясна барда та фекалії вступають у реакцію, виникає різкий та неприємний запах.

Наразі Гнідавський цукровий завод почав вживати заходи, аби усунути вже наявний запах. 

Знайшли два способи позбутися смороду – усунути його за допомогою вапна або завдяки гіпохлориду натрію. Наразі на заводі вирішують, який варіант обрати.

Проте боротися керівництво заводу має намір не тільки з наслідками,  а й із причинами смороду. Зокрема,  хочуть  встановити очисні споруди, які дозволять зробити виробництво практично безвідходним.

Відтак, проблема залишиться тільки зі зливом нечистот на поля фільтрації. За словами голови сільської ради Гіркої Полонки Ніни Симонович, на завершення будівництва каналізації селу потрібно ще 1 мільйон 890 тисяч гривень. Жінка сподівається,  що гроші на добудову зможуть отримати з Фонду регіонального розвитку або ж залучити до співфінансування  районну та обласну ради.

Також вона зазначила,  що наразі село не користується послугами гнідавських відстійників.

Відтак члени громадської ради вирішили написати звернення до голови обласної адміністрації, аби він створив робочу групу, яка комплексно підійде до вивчення та вирішення проблеми неприємного запаху.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром