У знищенні орнітологічного заказника звинувачують підприємця з Луцька

21 Квітня 2017, 17:43
2002

Проблеми зі ставком в орнітологічному заказнику «Рокинівський», що у селищі Рокині Луцького району, розпочалися ще торік восени.

Цього року все  повторилося знову на Великодні свята, інформує ВРД НСТУ.

Зі слів мешканців селища, невідомі спустили воду, вибрали рибу і залишили ставок напризволяще. Тепер сірим чаплям, лебедям і чорним бусликам, які щороку прилітають, щоб вивести своє потомство, ніде жити.

Коли знімальна група телерадіокомпанії приїхала в Рокині, то замість мальовничої водойми побачила малопривабливу картину. Раніше сюди приїздили відпочивати не лише мешканці сусідніх сіл, але й лучани – чудова природа, відпочинок на свіжому повітрі, риболовля. Проте усе це – в минулому. Наразі 12 гектарів водного плеса перетворилися на справжню пустку.

Читайте також: «Гнідавське болото»: зоологічний заказник виглядає, як африканська савана після вогню

Громадський активіст Олександр Середюк заявив, що в усьому винен підприємець із міста Луцька – Сергій Балабух.

Втім, сам Сергій Балабух свою провину спростовує:

– Нічого я там не спускав, – каже він. – Погані люди вибили дошки та зійшов ставок. Ось і вся історія. Я вчора був у Середюка, то ніби ніяких проблем та претензій немає. Нічого страшного. По новому закриємо, дошки поставимо і все буде добре.

Як розповіла колишня Рокинівська сільська голова Леся Яцушек, другий рік ставки є комунальною власністю громади. Вони не здані в оренду. Натомість, в оренду надані гідроспоруди.

– Через фонд держмайна були надані в оренду гідроспоруди, які є на території ставка, підприємцю поза сільською радою. Через те, що вони розміщенні на нашій території, згода селищної ради мала бути, – переконана в.о старости смт. Рокині і Брище Леся Яцушек. – Фонд держмайна, не зважаючи на наші попередження, щоб не надавати гідроспоруди без нашої згоди, надав їх підприємцю. Договір оренди ми не бачили, але інформацію маємо.

Жителі селища Рокині пам’ятають, яким раніше був ставок, тому жалкують за знищеною природою.

За справу вже взялися спеціалісти Державної екологічної інспекції в області. Найближчим часом вони здійснять перевірку за зверненням громади селища Рокині.

До слова, ставки у заказнику – це штучні водойми, пристосовані до заплави річки Сарна. Там протягом усього часу гніздилися лебеді-шипуни, сірі чаплі та чорний бусел, занесені до Червоної книги України.

Коментарі
24 Квітня 2017, 14:09
От засранець!<br/>Нехай відповідає по закону!<br/>А якщо ні, то ми йому зробимо!
Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром