Поради лучанам: що не варто класти у великодній кошик

15 Квітня 2017, 13:12
2404 Джерело: Рідний Київ

Однією з найважливіших традицій Великодня є освячення кошика, у якому кожен продукт має символічне значення.

Традиція освячення їжі символізує офіційне завершення посту і благословення церкви на повернення до звичайних страв. Тому на Великдень в кошик можна класти продукти, які були під забороною протягом 40 днів, проте не всі.

Основні продукти, які варто взяти до великоднього кошика:

Паска та крашанки

Паска – символ Царства Небесного та воскресіння, хліб вічного життя, яким став для людей Ісус Христос, символізує життєву повноту.

Яйце – самостійне і неповторне життя; писанка символізує життя, достаток, вічний рух; крашанка – побажання усякого добра, основаного на Христовому воскресінні. Яйце – символ зародження життя, знак життя нового, воскресіння. Основний колір крашанок – червоний, він символізує пролиту за людей кров воскреслого Спасителя і радість життя.

Сир і масло

Молочні страви є даром природи і є символами жертовності та ніжності Бога.

Шинка та ковбаса

Вказує на годоване теля (жертовне ягня), яке звелів заколоти добрий батько після повернення блудного сина додому. Це символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі.

Сіль

Є символом достатку, повноти. У Біблії сіль символізує спосіб зв’язку між Богом і його народом. Під час нагірної проповіді Ісус називає учнів «сіллю землі».

Хрін

Символізує міцне коріння, яке може дати людині віра у Воскресіння Господа Ісуса Христа. До того ж, хрін символізує міцність та незламність людського духу після прийняття таїнства Сповіді.

Чого не рекомендують класти до великоднього кошика:

1

Спиртні напої

Священики застерігають, що алкогольні напої класти в кошик ні в якому разі не можна. Ці напої не освячуються, оскільки не згадуються під час молитви у переліку продуктів, які приносимо Богові на освячення. Не варто приносити з собою і вина,  попри те, що воно має чітку визначену біблійну символіку.

Ніж

Побутують думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем. Це вигадка і забобони.

Також важливо пам’ятати, що освячених продуктів викидати не можна. Надлишками краще поділитися з родичами,  або ж роздати нужденим.

 

За матеріалами «Рідна країна», «Дивен світ», «АМН».

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024