Підтримати та працевлаштувати: волинським АТОвцям допомагають знайти дорогу у житті

08 Квітня 2017, 16:54
1839

Центри зайнятості Волинської області не стоять осторонь проблем соціалізації учасників українсько-російської війни – вони сприяють у навчанні, працевлаштуванні та відкритті власної справи демобілізованих бійців.

Про це йшлося на круглому столі «Професійна адаптація та реалізація права на працю демобілізованим учасникам АТО» у п’ятницю, 7 квітня.

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк зауважив, що після повернення хлопців з зони бойових дій, важливим питанням є сприяння у їх працевлаштуванні. Адже тільки сім’я та гідна робота можуть допомогти воїнам адаптуватися до мирного життя. Саме тому важливими напрямками роботи центру зайнятості є надання послуг демобілізованим військовослужбовцям та активна співпраця з роботодавцями.

Так, окрім працевлаштування служба зайнятості залучає демобілізованих до громадських робіт, сприяє професійному навчанню, надає профорієнтаційні послуги. На високому рівні проходить також інформування військовослужбовців про можливості центрів зайнятості – відбувається співпраця з військкоматами, проводять роз’яснювальну роботу у госпіталі.

Окрім того, на базі Луцького міського центру зайнятості створили Клуб підприємців-початківців з числа учасників АТО, координатором якого є Волинська обласна молодіжна громадська організація «Регіональний інститут європейського розвитку» з апробацією проекту «Разом до успіху».

З квітня 2016 року засідання Клубу проводиться кожного місяця та уже має результати. Демобілізовані бійця зуміли не тільки відкрити власну справу, а й наразі самі стають роботодавцями.  

Загалом, найбільше звернень демобілізованих надходить у Луцький міський центр зайнятості. Активно звертаються військові також до Ковельського та Володимир-Волинського центрів.

Роман Романюк наголосив, що на Волині загалом майже 7 тисяч демобілізованих і тільки понад три тисячі звернулися до центрів зайнятості по допомогу. Наразі з них 703 особи працевлаштовані, 987 отримують допомогу по безробіттю, 251 боєць пройшов професійне навчання ( підприємець-початківець, машиніст, електрозварник, тракторист, слюсар), 318 – були залучені до громадських робіт, ще 1069 – перебувають на обліку.

Директор Луцького міського центру зайнятості Олена Шишова розповіла, що роботу з демобілізованими у центрі почали ще у той час, коли вона не була прописана жодними законодавчими нормами. Тоді, як і зараз, проводили активну роботу з працівниками та роботодавцями, аби допомогти демобілізованим бійцям знайти себе у професійному плані.

Вона зазначає, що робота з хлопцями, котрі повернулися з війни, не може бути простою, проте центр зайнятості завжди відкритий до співпраці та дякує роботодавцям за кожного працевлаштованого АТОвця.

Поділилися своїми досягненнями і самі демобілізовані. Так, колишній військовий Олександр Бикирук розповів, що пройшовши курси підприємця-початківця вирішив відкрити власну справу.

«Повернувся з війни і в Рожищенському центрі зайнятості пройшов курси підприємця-початківця та відкрив власну справу. Наразі сам є роботодавцем. Працювати приватному підприємцю важко, але ми з цим боремося. Я займаюся вирощуванням сільськогосподарських культур – вирощую зернові культури та картоплю», - поділився досвідом чоловік.

Дружина загиблого військовослужбовця і волонтер та тренер проекту «Дорога додому» Світлана Климчук розповіла, що жоден з побратимів чоловіка не повернувся на минулу роботу і, на жаль, мало хто зумів зберегти родину. За її словами, допомогти знову знайти свій шлях у житті демобілізованим можуть дві речі – родина та хороша робота, яка може забезпечити добробут для рідних.

«Такі дві банальні речі. Дайте нам ці речі, і не треба буде реабілітаційних центрів», – зазначила жінка.

 

Софія СІЧКУН

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024