«Батьківщина» вимагає скасувати «драконівський» газовий податок

04 Квітня 2017, 13:57
1760 Джерело: bukovyna.tv

З 1 квітня українці мають сплачувати обов’язкову щомісячну абонентську плату за підключення до газових  мереж  незалежно від того, скільки кубометрів газу використали протягом місяця.

Нагадаємо, що 28 березня Національна комісія,  що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних  послуг (НКРЕКП), затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання. Які наслідки матиме це рішення для споживачів, йшлося на прес-конференції, що відбулася минулого понеділка в обласній партійній організації ВО «Батьківщина».

За словами першого заступника в. о. голови обласного партосередку, депутата Луцької міської ради Андрія Козюри, для тих, хто використовує блакитне паливо для приготування їжі без лічильника, середній місячний платіж збільшиться у декілька разів.

Раніше такі абоненти платили 30 гривень на місяць із людини (норматив споживання – 4,4 кубометри на місяць, помножений на вартість 1 кубометру – 6,9 гривень). Тепер вони мають віддавати близько 26 гривень з людини за газ та ще 60-130 гривень за потужність залежно від регіону. Тобто, середній чек зросте у 3-5 разів майже для 40% споживачів.

Окрім того, згідно із законом, абонплата за надану потужність не підлягає субсидіюванню, тобто споживачі можуть отримати субсидію на покриття вартості газу, проте за доставку газу платитимуть живі гроші. Вони йтимуть  як абонентська плата облгазам. Зокрема, ПАТ «Волиньгаз» може отримати виручку від нарахованої абонплати понад 525 мільйонів гривень.

«Транспортна мережа – власність держави, а не облгазів, які лише нею користуються. Однак вони, відповідно до постанови НКРЕКП,  отримуватимуть надприбутки. Тому депутати від нашої політичної сили ініціюють скликання позачергових сесій, на яких ухвалюватимемо звернення про скасування постанови, що передбачає додаткові побори з населення», – заявив Андрій Козюра.

До слова, на прес-конференції у Дніпрі лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що рішення НКРЕП щодо встановлення абонплати – злочинне обкрадання народу. За її словами, газорозподільні компанії, якими в Україні володіють певні клани, і до цього отримували колосальні суми прибутків, вирішили отримати ще більше грошей.

Довідка

Більше, ніж 70% розподільчих мереж, яким йтиме фіксована абонплата, знаходяться в управлінні «Регіональної газової компанії» Дмитра Фірташа. До неї офіційно входять 16 облгазів,  а ще 12 газорозподільчих компаній належать соратникам Фірташа або його колишнім менеджерам. До переліку бенефеціарів газорозподільного бізнесу Фірташа входять народні депутати «Опозиційного блоку» Юрій Бойко, Іван Фурсін, Сергій Льовочкін та його сестра Юлія Льовочкіна. Також до цієї групи відносяться Ігор Воронін та Юрій Величко –  власники компанії «Укргаз-Енерго», яка була створена міжнародним трейдером Фірташа RosUkrEnergo спільно з НАК «Нафтогаз» для реалізації російського газу в Україні. 

Коментарі
04 Квітня 2017, 23:24
а де майдан
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39