«Дівчата дадуть фору хлопцям у стрільбі», – козаки розповіли студентам про зброю, війну та життя

04 Квітня 2017, 11:34
5659

Про волинський «грузинський» прапор, козацький чуб, шаблі, протитанкові снаряди та інші цікавинки слухали й розпитували студенти Факультету філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Представники Волинського Козацького Стрілецького Братства завітали в гості до майбутніх вчителів-філологів у неділю, 2 квітня.

Головними лекторами зустрічі були отаман Володимир Перчук, керівник культурно-просвітницького напряму Олександр Сокур, доброволець «Азову» Олексій Кузик та козак Віктор Ткачук.






Співорганізаторка заходу, студентка факультету Ганна Жукова розповіла, що ідея виникла завдяки тижню традиційної народної культури, який проведуть у стінах навчального закладу.

«Я була отаманом 5 років, мені ця тематика цікава, бо я захоплююсь козаччиною, козацькою добою. Зброя, військова техніка – це моє. На Волині, наскільки я бачу, про козаччину не чути. Хоча в нас факультет дівчат, але я бачу, що їм цікаво. За допомогою цього заходу ми хочемо показати минувшину та сучасність», - каже Ганна Жукова.






Студентам влаштували своєрідну екскурсію аудиторіями факультету. Чотири частини заходу, чотири аудиторії, чотири групи студентів. Кожні 40 хвилин групи мінялись місцями, таким чином усі охочі змогли дізнатися про козацтво минулого та сучасності.

Першу частину заходу присвятили лекції про історію козацтва. Тут студенти мали нагоду почути історію змієвидного козацького чуба, справжній Великдень, який святкували у день весняного рівнодення і давню символіку.

 «У вигляді спіральної змії знаходиться прихована таємна енергія людини, яка може проявлятися у просвітленої людини, яка систематично медитує, займається йогою та іншими вправами або у стресових ситуаціях. А я вам скажу, що більш стресову ситуацію, як бій, важко собі уявити», - розповідає Олександр Сокур.



Другу частину присвятили зброї ХVІІ століття, а третю – вогнепальній зброї ХХ століття. Зважаючи на захоплені обличчя та кількість запитань та зроблених фото, тут студентам сподобалось найбільше.

«Про вогнепальну зброю козака можна розказувати рік, а про холодну – два», – жартують козаки, проте вкладаються в обіцяний час.

Показали охочим холодну зброю: шаблі, мушкети, бойову сокиру, бойовий молоток, багнети та інші бойові прилади. Отаман Володимир Перчук із знанням справи демонстрував, як правильно носити спис, набивати порохом пістоль та стріляти з лука. Всі охочі мали змогу розпитати, відчути на дотик представлене.









Схожа ситуація і з вогнепальною зброєю. Тільки там можна було побачити гранати, розмальовані українською символікою протитанкові снаряди, гранатомети, кулі різних калібрів та багато іншого. Студенти з цікавістю приміряли бронежилети, каски і розпитували козаків про зброю.


1

1



«Наша мета – патріотичне виховання. Крім того, ми  хочемо донести інформацію про історичні етапи розвитку України, козацьку зброю і сучасну зброю, хоч остання до козацтва має умовне відношення. Але щодо сучасності, то ті, хто в душі козаки, зараз воюють цією зброєю», – стверджує Віктор Ткачук.

Козак розповів, що дівчата зараз теж цікавляться зброєю, тому вважає за доцільне розповідати про зброю не лише чоловікам.



«Деякі дівчата можуть дати фору хлопцям, в тому числі і володінні зброєю. Як для практичної стрільби, дівчата більш слухняні, слухають обережніше. Хлопці ж досить часто вони більше знають, але менше вміють, ніж дівчата. Вони – майбутні педагоги, тому повинні знати як діяти з вибухонебезпечними предметами. А щоб знати, треба, щоб вони мали уявлення як вони виглядають», – каже Віктор Ткачук.

У четвертій аудиторії розповідали про АТО. Тут добровольці «Азову» описували реалії війни. Незважаючи на складну та морально важку тему, розповідь вийшла дуже цікавою. Виявляється, волинський прапор на сході України спочатку сприймали, як грузинський. Завдяки поясненням козаків тепер таких помилок не робитимуть. Добровольці розповіли про Майдан та намагання його дискредитувати, зброю та колосальну допомогу волонтерів. Корисною для студентів була розповідь про сучасну військову аптечку.








1

Після цієї частини студенти були під особливим враженням. «Аж мурашки по шкірі», – говорили в коридорах факультету.

Студенти ділились враженнями не лише під час переходів з однієї аудиторії в іншу, а й після заходу.

«В кожній аудиторії нас дивували все більше й більше. Вперше в житті вдалось потримати так багато зброї,приміряти каску і бронежилет. А в одній з аудиторій козак просто перед нами набив пістоль порохом і вистрілив», – розповідає учасниця заходу Катерина Токар.

«Найбільше мені сподобалося в аудиторії зі зброєю ХVІІ століття. Точні копії зброї, з якою козаки боролися за незалежність України - це круто, тим більше є можливість потримати цю зброю в руках. Цікаво теж було слухати про козацькі чуби і що справжня їхня назва – «хохол», а в перекладі зі староболгарської це означає «змія». І що «хохол» це завжди звучало гордо, але Росія перетворила це в принизливе прізвисько.

Всі лекції я просидів під враженням, вони дуже зацікавили мене. Думаю, в майбутньому спробую до них приєднатись», – запевняє учасник заходу Роман Царенко.

Юлія КАРМАНСЬКА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром