Доступні ліки: які препарати лучани зможуть отримувати безкоштовно

04 Квітня 2017, 10:30
2746 Джерело: СВІТUA

Держава відшкодовуватиме вартість ліків для хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет ІІ типу. Для цього на програму «Доступні ліки» з держбюджету виділили півмільярда гривень.

Проект стартує з квітня, працюватиме на всій території України та поширюватиметься на всіх громадян – зазначив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик під час візиту у Луцьк 3 квітня.

За словами Романа Ілика, пріоритет надали лікуванню саме цих хвороб, оскільки вони добре лікуються на амбулаторному рівні та найбільше впливають на рівень смертності серед населення.

За даними МОЗ, смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб,  що у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Також за статистикою 2015 року  зареєстровано 210 тисяч хворих на бронхіальну астму, здебільшого це діти та молодь.

Виділені урядом півмільярда використовуватимуть на відшкодування вартості лікарських засобів саме у цих трьох групах захворювань, оскільки лікування цієї групи хворих є доволі  дороговартісним.

Зараз у міністерстві намагаються врегулювати ціни на препарати для лікування цих трьох хвороб на референтному рівні – рівні порівняння з п’яти країнами, де українці доволі часто купують ліки, отримуючи рецепт від лікаря. Це Польща, Чехія,  Словаччина, Угорщина та Латвія.

Середній рівень цін на препарати, які увійдуть в програму відшкодування, будуть граничними для українців. Це означає, що препарати, ціна яких перевищуватиме середню вартість, не братимуть участі в програмі відшкодування. А вартість препаратів з найнижчою ціною держава покриватиме повністю за свій рахунок.

Справа в тому, що ліки з тією ж самою діючою речовиною можуть мати різний діапазон цін, залежно від торгової назви та виробника. Тобто один препарат може коштувати 40 гривень, а інший, з тією ж діючою речовиною – 540 гривень. Середню ціну на препарати визначатимуть на основі цін вказаних п’яти країн. Відтак, ліки, вартість яких перевищуватиме середню ціну, брати участі у проекті не зможуть, тобто їх вартість держава відшкодовувати не буде. Однак це не перешкоджатиме пацієнту купувати їх самостійно поза межами програми.

Практично це працюватиме так: хворий,  отримавши рецепт у лікаря,  де вказана діюча речовина, повинен звернутися до аптечного закладу, який бере участь у проекті. Там він зможе безкоштовно отримати найдешевший лікарський засіб з необхідною діючою речовиною. Якщо ж хворий приймає інший препарат,  який є у програмі відшкодування, проте вартує дещо дорожче, то він зможе купити його, доплативши тільки різницю вартості.

«Ідея в тому,  щоби максимально відкрити доступ до лікарських засобів для населення України,  оскільки ціни на них не корелюються з рівнем доходів громадян в частині заробітної плати, стипендії, чи пенсії. Виходячи з цього,  ми збоку держави по цих трьох групах нозології маємо намір конкретно допомагати хворим на амбулаторному рівні», – зауважив Роман Ілик.

У подальшому у міністерстві сподіваються розширити діапазон діючих речовин (МНН – міжнародна непатентована назва),  які братимуть участь у програмі.  А також  додавати нозології, враховуючи ті пріоритетні захворювання,  які є в Україні.

За словами Романа Ілика, програма «Доступні ліки» є  невід’ємною складовою реформи,  яку реалізовує міністерство у частині доступності до лікарських засобів та у частині первинної ланки загалом.

Через цей проект уряд мотивує пацієнта іти на прийом до сімейного лікаря. Адже Постанова Кабінету міністрів чітко визначає,  що виписувати такі рецепти можна тільки на амбулаторному рівні при амбулаторному лікуванні хворого.

Для Волинської області по проекту «Доступні ліки» на відшкодування лікарських препаратів виділили 13 мільйонів 375 тисяч гривень і всі кошти вже знаходяться на рахунках розпорядників коштів.

Проте,  варто наголосити,  що отримати ліки безкоштовно пацієнт зможе не в усіх аптеках,  а тільки у тих, які зголосилися брати участь у програмі. Наразі на Волині більше 30 аптечних закладів долучилися до проекту. 

До слова, вже 4 квітня на сайті міністерства охорони здоров’я опублікують перелік препаратів та ціни, по яких вони вступають у проект. А також список аптек,  де можна отримати лікарські засоби за програмою «Доступні ліки».

У міністерстві сподіваються розширити перелік міжнародних непатентованих назв до 200 та поступово впроваджувати електронну форму обліку пацієнта, реєстру лікарів і аптечних закладів.

 

Софія СІЧКУН

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром