Більше двох сотень магазинів у Луцьку перевірили на «підприємницький патріотизм»

31 Березня 2017, 12:39
1743

У Луцьку промоніторили близько двохсот об'єктів торгівлі на предмет маркування товарів російського походження.

Відповідно до рішення Волинської обласної ради «Про додаткове маркування товарів російського походження у торговельних закладах Волинської області» та рішень Луцької міської ради від «Про додаткові заходи щодо підтримки українського виробника» та «Про припинення реалізації товарів, робіт та послуг, що виробляються, надаються, виконуються суб’єктами господарювання Російської Федерації на території міста Луцька» управлінням розвитку підприємництва та реклами Луцької міської ради проведено повторний моніторинг щодо маркування товарів російського походження у торговельній мережі міста Луцька, під час якого обстежено близько 200 об’єктів торгівлі (супермаркети, великі торговельні мережі мінімаркетів, книжкові магазини, мережеві магазини одягу, побутової техніки, ювелірних виробів, магазини дитячих товарів  та побутових дрібниць, продовольчі магазини).

Станом на 27 березня 2017 року встановлено, що знайдене в 2015 році  повне взаєморозуміння між владою та суб’єктами господарювання щодо спеціального інформування споживачів про товари російського походження, припинення поставок російських товарів та підтримки українського виробника є і на даний час.

Суб’єкти господарювання – власники торговельних об’єктів міста, проявляючи підприємницький патріотизм та поважаючи свідомий вибір споживачів, працюють над збільшенням частки асортименту товарів українського виробництва та вживають всіх можливих заходів щодо  повної відмови від товарів російського походження.

Окремі об’єкти, які мали достатньо широкий асортимент російських товарів, привели його до мінімуму, якщо дозволяли договірні зобов’язання – використовувалась можливість повернення товарів, ще інші – розпродують наявні залишки товарів або працюють з відповідними підприємствами до закінчення строку дії договорів щодо поставок товарів російського походження, при цьому в терміновому порядку проходить пошук аналогів товарів українських або інших країн-виробників.

Водночас суб’єктами господарювання продовжується робота щодо запровадження помітного маркування товарів.

Всі заклади торгівлі, які ввійшли в групу моніторингу, відмарковують товари наступним чином:

  •  на цінниках товарів російського походження міститься напис «Росія» або зображення прапора Російської Федерації;
  •  біля цінників товарів українського походження розміщене означення «Купуй українське» на синьо-жовтому фоні.

або

  •  на всіх цінниках товарів міститься інформація про країну-виробника;
  •  в окремих закладах додатково розміщені інформаційні повідомлення «Купуй українське».

Асортимент магазинів формується виключно із товарів, які користуються попитом у населення. При цьому, варто зазначити, що частка українських товарів в магазинах постійно зростає.

Поряд з тим, за інформацією підприємницьких структур, значно зменшились обсяги продажу російських товарів, через те розпродаж залишків є тривалим. А це говорить про те, що споживачі теж, зі свого боку, підтримують спільну позицію дій обласної, міської влади та сфери підприємництва. 


Довідково:  

Три способи, як визначити російський товар:

  •   назва торгової марки;
  •   штрих-код товару (товари вироблені в Росії починаються на 46 (460-469));
  •   виробник (інколи штрих код вказують за місцем реєстрації підприємства ( не російський).
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром