«Вибух є вигідною провокацією для Російської Федерації», – начальник волинської СБУ про теракт у Луцьку

29 Березня 2017, 14:05
1897

Представники Нацполіції та СБУ прокоментували вибух у Генконсульстві Польщі. Розпочато кримінальне провадження за статтею 258 Кримінального кодексу України «Терористичний акт».

Про це повідомив начальник управління Служби безпеки України у Волинській області Юрій Фелонюк під час брифінгу у вівторок, 29 березня.

За його словами, причиною нічного вибуху став постріл з гранатомета РПГ-26. На місці працюють слідчо-оперативна група з числа працівників Головного управління Національної поліції Волинської області та співробітники управління СБУ у Волинській області.

«З Києва для допомоги в розслідуванні цього кримінального провадження виїхала група фахівців Центрального управління Служби безпеки України. В ході першочергових слідчих заходів є певні зачіпки. На жаль, наразі ми не можемо про це розповідати, тому що це таємниця досудового розслідування, але найближчим часом ми повідомимо про обставини та результати розслідування», - запевнив  Юрій Фелонюк.

Він зауважив, що вибух є вигідною для Російської Федерації провокацією. З його слів, останнім часом правоохоронними органами України фіксуються факти вандалізму, знищення польських пам’яток на території України.

«Ми глибоко переконані, що такі провокативні дії агресора ніяким чином не вплинуть на українсько-польські відносини», - сказав Юрій Фелонюк.

Начальник Головного управління Національної поліції в області Петро Шпига розповів, що будівля консульства не зазнала значних пошкоджень і постраждалих внаслідок вибуху немає.

Під обстріл гранатомета потрапило житлове приміщення, обладнане під котельню.

Не зважаючи на те, що на території консульства ведеться спостереження, територію, з якої здійснювався постріл, з його допомогою охопити не вдалось. Проте правоохоронці вже встановили, що стріляли з дороги. Поблизу місця скоєння злочину знайшли залишки гранатомета  – задню кришку тубуса.

Нагадаємо, в ніч на 29 березня генконсульство Польщі обстріляли у Луцьку. Польський консул Кшиштоф Савіцкі зазначив, що обстріл – ніщо інше, як теракт.

Міністерство закордонних справ Польщі викликало посла України у Варшаві Андрія Дещицю і пообіцяло направити ноту протесту через напад на генеральне консульство країни в Луцьку.

На думку глави Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровичаобстріл консульства Польщі показав, що провокації для дестабілізації польсько-українських відносин вийшли на новий рівень.

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що міністерство зробить все для того, щоб покарати винних в обстрілі.

Бюро нацбезпеки Польщі назвало провокацією обстріл генконсульства.

Юлія КАРМАНСЬКА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром