Invest Forum 2017: Заробляти можна лише тоді, коли ви у щось інвестуєте і ризикуєте

27 Березня 2017, 18:24
4781

Як реагувати на економічні виклики турбулентної епохи сучасному бізнесу, у що інвестувати і як позбутися страху втратити все, розповів під час інвестиційного форуму у Луцьку викладач Києво-Могилянської бізнес Академії Євген Пенцак.

Організатором економічного заходу, що відбувся 24 березня в КРЦ «Адреналін сіті», стала Бізнес Академія практичного Менеджменту.

За словами модератора форуму, професора фінансів Євгена Пенцака, з 18-го століття почалися нові прориви економічного мислення, коли люди зрозуміли, що те, що написано в книжках, не є аксіомою. Сучасна епоха характеризується  високою турбулентністю.  Якщо раніше можна було спокійно планувати діяльність на 5-20 років вперед, то зараз ми не знаємо, що буде через рік чи навіть місяць. Зміна бізнес-середовища спонукає нас до зміни прийняття рішень.





Нині суспільство входить  в четверту індустріальну революцію, коли між фізичною, цифровою та біологічною сферами зникають відмінності, а наше тіло починає зростатися з цифровим світом.  Тільки людству слід вирішити ким ми хочемо залишитися: людьми, андроїдами, роботами.





На переконання спікера, всі знання, якими легко скористатися пересічному громадянину,  вже давно є в Google. Сучасну людину має відрізняти здатність побачити те, чого не бачать інші. Це вміння переробити інформацію в якісно інший спосіб, ніж ми до цього звикли.





«Провідні компанії світу не звертають жодної уваги на те, який диплом ви маєте і що закінчували. Всі тестують на вміння нестандартно мислити, або виділятися в якійсь одній сфері. Середній бал нікому не потрібний. Бо ти будеш робити, відтворювати те, що було відоме. А всім потрібно робити щось нове», - зазначає Євген Пенцак.

Відтак, нині формуються ТОП-3 навики майбутнього – креативність, вміння критично мислити і все піддавати сумніву; вміння комплексно вирішувати проблеми. Ті, хто володітиме цими навиками, володітимуть світом.





 Згідно теорії Джозефа Штігліца формуються нові правила економічної гри, яка має своїх суддів. Ключова роль держави у цьому процесі – написати ці правила гри і забезпечити арбітрів. Правила – це закони, які забезпечують функціонування ринкової економіки. Створюючи нові правила, суспільство повинне переконатися, що ці правила будуть справедливими і судді будуть справедливими також.  Для цього потрібна довіра між громадянами і державою, а також між цим і майбутніми поколіннями нашої країни.

Основна перешкода, що стоїть на перепоні інноваційності і проривного мислення людини, що є невід'ємною частиною ментальності інвестора, є так званий «мозок ящірки» – примітивна частина людської свідомості, що відповідає за інстинкт виживання.





Проблема людей в тому, що більшість з них проживають життя на автопілоті. Люди будують рішення лише на своєму попередньому досвіді. Вони не виходять за рамки і не дивляться на життя зі сторони. Цей погляд називають «рефлексивним мисленням».





Експеримент з блохами чудово демонструє таку поведінку людей.

Експеримент з блохами: провівши три дні в банці із закритою кришкою, жодна блоха більше не зможе стрибнути поза її  межі, навіть якщо відкрити кришку і забрати банку. Більше того, потомство комах також продовжуватиме рухатися по тій самій траєкторії.

Щоб придумати стратегію, нам треба подивитися на життя з віддалі.

«На сьогоднішній день гнучкість – це основа вартості. Чим більш я гнучкий, тим більша моя персональна капіталізація, тим більше я розумію, що якщо цей напрямок діяльності закінчиться, я можу робити і те, і те, і те», – акцентує Євген Пенцак.





Новий напрям прийняття бізнес-рішень – моделювання, яке дозволяє виявити і врахувати релевантні фактори, що впливають на ключові фактори бізнесу. Модель дозволяє експериментувати, здійснювати прогнози, вимірювати ефекти впливу різних управлінських рішень на результат.





За теорією основоположників сучасної економічної науки і поведінкових фінансів Дж. Акерлофа і Р. Шиллера є три необхідних умови для процвітання країни: довіра, справедливість і національна ідея. Якщо вони не виконуються, то не можна розраховувати на проривну стратегію розвитку країни.





Ще один спікер інвестиційного форуму, співробітник ПАТ «Кредобанк» Наталія Згарда, окреслила основні позитивні  тенденції в банківській сфері України та закликала залучати інвестиції у бізнес шляхом кредитування.

А керуючий партнер компанії Pro Сapital Investment Антоніна Гапченко-Кутова зупинилась на ментальності східних та західних інвесторів.

«На агросектор української економіки з цікавістю дивляться східні інвестори, які готові вкладати сюди великі інвестиції, але при умові, що бізнес матиме лобі у владі. Натомість західні інвестори дивляться на Україну по-іншому. Україна досі у тренді. Західні інвестори не хочуть інвестувати великі суми. Адже український бізнес для них – це як гра у рулетку. Інвестори зацікавлені заходити в наш бізнес на 3-5 років і рано чи пізно вони з нього підуть. Але для українських компаній це великий плюс у їхнє резюме і досвід у наступних спробах залучення інвесторів», – розповіла Антоніна Гапченко-Кутова.





Головними ризиками України закордонні партнери бачать у корупції, відсутності реформ. Зокрема судової, яка захищатиме права інвестора та Закон «Про невиплату дивідендів». Інтерес для інвесторів становлять український агробізнес, ІТ-сфера, фармабізнес та військово-промисловий комплекс.

 У другій частині форму учасники заходу мали можливість взяти участь у економічній грі «Що? Де? Коли?» від Євгена Пенцака та заслухали по скайп-зв'язку Грегорі Перельмана, керівника аналітичного департаменту стратегічних бізнес-ініціатив Wells Fargo Bank (Каліфорнія) про інновації в сфері банківництва



















 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром