Лучани слухали звуки планет Сонячної системи та дізнались про виникнення Всесвіту

22 Березня 2017, 18:18
2339

Сучасний український письменник Макс Кідрук розповів про протистояння науки та релігії, виникнення Всесвіту та вік Сонячної системи.

Лекцію № 1 під назвою «Творець чи творіння?» Макс провів у рамках науково-популярного проекту «Quantum» у вівторок, 21 березня. Відбулось дійство у Волинському академічному обласному театрі ляльок.

Зустріч розпочали гучними оплесками та розповіддю письменника про проект. «Quantum» завітає у Луцьк із 7 лекціями, які відбуватимуться раз на місяць. Макс Кідрук зазначив, що метою проекту є не наштовхати в голови глядачів його думки, а сформувати уявлення про світ, в якому ми живемо.

«Кожен з вас може знати, що середня відстань від Землі до Сонця складає 1 астрономічну одиницю, або приблизно 150 мільйон кілометрів. Але це просто цифри. Я змалечку засвоїв, що знати як що називається і знати, що це таке – цілком різні речі», – розпочав лекцію письменник.



Після цього гостям заходу наочно показали, яка відстань від Сонця до Землі та яка відстань від Сонця до останньої планети Сонячної системи – Нептуна. Для цього письменник і його помічник використали м’ячі різної форми. Як зазначив письменник, окремі глядачі добре підготувались до заходу. Оскільки з залу вигукували майже точні відстані, які мають подолати чоловіки, щоб відобразити масштаби у Сонячній системі.


Згадав Макс Кідрук і про релігію. Він сказав, що поважає думку людей, які вірять у когось, хто створив Всесвіт, проте більше схиляється до наукової точки зору.


«Бажання вірити в «щось» не є доказом цього «щось». Дуже часто люди мені надсилають повідомлення. Особливо після лекцій. Погроз не було, окей, було одного разу і то так… не сильно. Мені присилають відео проповідників, мовляв, ви шукаєте відповіді на запитання, а Біблія на них відповіла дуже давно», – розповідає письменник.

Лектор сказав, що кожного разу очікує, що щось похитне його погляди, але цього не відбувається. Проповідники десятки разів повторюють ту саму інформацію. На його думку, 30 разів запеклого повторення не зроблять сказане істиною.

Продовжив Макс Кідрук розповіддю про еволюцію Всесвіту.

«Ми з достатньою точністю уявляємо з чого все почалось.  Уявляємо надзвичайно щільні потоки електронів, фотонів, кварків тощо. Вони сформували надзвичайно гарячий щільний суп. Цей суп з частинок почав охолоджуватись і в якийсь момент зробив це настільки, що кварки об’єдналися в протони та нейтрони. Потім якийсь протон підхопив перший електрон, сформувавши найпростіший елемент періодичної таблиці – водень», – сказав письменник.

Він розповів цікаві факти про справжній вік Сонячної системи та як його вираховували різні вчені. Виявляється, вона сформувалась приблизно 4,5 мільярдів років тому. З’ясували це за допомогою методу радіоізотопного датування кристалів циркону, про який письменник детально розповів під час лекції.

Неабияк зацікавила слухачів розповідь про те, як Homo sapiens витіснили інших. Виявляється, 27 тисяч років тому на планеті Земля було 4 види людей: Homo erectus, Homo neanderthalensis, Homo floresiensis та Homo sapiens.

«Підкреслюю, це не породи, не раси, це 4 абсолютно фізіологічно відмінних види людей. Виникає логічне питання: якщо Бог створив нас, то хто створив їх? З чийого ребра склепали оцю жіночку?(показує на Homo floresiensis, - авт.)», – запитав Макс Кідрук, викликавши сміх в аудиторії.

Цікавим фактом стало те, що неандертальці, тобто Homo neanderthalensis, були набагато розумніші, ніж Homo sapiens. Проте, вижив саме наш вид.

«Ми були слабші, тупіші за неандертальців, ми просто краще спарювалися. Ми народжували дітей, які перемагали їх не силою, не розумом, а кількістю», – сказав письменник.

Він продовжив свою лекцію формулою Дрейка, використавши яку, можна зрозуміти, що десь крім нас існує приблизно 7 цивілізацій. Проте, все залежить від показника  частки зірок, які мають планети. Чим менша кількість таких зір, тим менша ймовірність того, що інші цивілізації існують.


Розповідав Макс Кідрук про планети Сонячної системи та їх супутників, Туринську плащаницю і ще багато усіляких цікавинок (детальніше читайте згодом на Район.Луцьк).

Задоволення від лекції слухачі отримували ще й тому, що можна було послухати коливання магнітних полів Юпітера та Сатурна. Наприкінці слухачі лекції мали нагоду поставити запитання.



 Враженнями учасники заходу ділились за межами залу в театрі.

«Мені зустріч дуже сподобалася. Я відкрила для себе Кідрука з іншої сторони. Раніше знала його як письменника і чекала, можливо, трохи більш творчого підходу до цієї лекції. Я не можу себе віднести до людей, які надто цікавляться наукою, але все-таки йому вдалося пробудити в мені інтерес. Тому дуже рада, що побувала і послухала. Цілком можливо, що прийду на наступну лекцію»,  – розповідає учасниця заходу Мар’яна.

«Цікаво було послухати про Титан, релігію та науку. Запам’яталось те, що раніше 4 види людей жили одночасно і ми витіснили інших. Я реально була в шоці», – сміючись  запевняє слухачка лекції Наталія.



1



















Юлія КАРМАНСЬКА

Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром