Луцька книгарня пропонує ТОП-10 книжок про котиків-пухнастиків

26 Жовтня 2015, 10:42
12447

У рамках літературно-пізнавальної акції «Осінь з улюбленою книгарнею» хранителі книгозбірні Волинської обласної друкарні склали ТОП-10 найпопулярніших дитячих книжок про пухнастих котиків.

Як розповіли в книгарні на Волі, 27, літературна «Осінь…» супроводжується конкурсом серед читачів покупців книг. Він передбачає безліч подарунків переможцям, яких визначать 17 листопада. Умови конкурсу – на сторінках обласної друкарні у соцмережі Facebook.

А поки для популяризації української дитячої літератури книгарня презентує ТОП-10 «котячих» книжечок для найменших читачів Луцька, зважаючи на те, що котики здавна привертають увагу митців та письменників й нерідко опиняються серед персонажів казок і оповідок для дітей.

Автор своєрідного рейтингу, щоправда, задля об’єктивності – без визначених місць, літературознавець Олена Коляда зазначає, що під час оцінки дитячих книжок про котиків керувалася насамперед власною бібліотекою.

«У нашій сімейній бібліотеці «купа мала» книжок про вусатих і хвостатих, а точніше десяток – і всі улюблені, бо, по-перше, котиків ми дуже поважаємо, а, по-друге, не зважаючи на спільну тематику, всі ці твори небезпідставно претендують на оригінальність», – каже фахівець.

Отож, пропонуємо батькам діток, які полюбляють читати, наймиліші книжки про пухнастих хвостатих і вухатих котиків.

«Чого Волошка запишалася» Дмитро Чередниченко:

Невеличкі оповідання Дмитра Чередниченка присвячені хатнім пригодам киці Волошки, яка любить встромити свого чималого (судячи з ілюстрацій) носика скрізь, де тільки можна. У легкій та невимушеній формі автор знайомить малюків зі світобаченням домашньої киці, дає можливість «підслухати» розмови хатніх улюбленців і навіть речей, з якими Волошка вправно теревенить. Пригоди домашньої киці, як і годиться, не надто фантастичні, але кумедні й будуть цікаві дітлахам, які мають вдома власного пухнастого непосидька, адже їх точно зацікавить, чим же займається киця, коли в хаті нікого немає?

«Про котів і про собак» Григорій Фалькович

Добра й красива книжка поезій для малечі не залишає без уваги і песиків — ще й всіляких порід. Вірші Григорія Фальковича вправні та дотепні, а ще легко запам’ятовуються, як і має бути з поезією для дітей. І хоча котики тут представлені не з таким розмаїттям порід, як собачки, а проте демонструють характер і відомі свої звички, вигулькують у такій екзотичній країні, як Китай, чи стають темою дебатів у комунальній квартирі. Особлива ж насолода цієї книги — ілюстрації: яскраві, чарівні та напрочуд милі.

 «Подорож до Котанії» Галина Рис

Казкова повість про котика, що потрапив до справжнього котячого королівства та ще й виявився спадкоємцем престолу. Принцу Котанії Мяуславу доводиться зануритися у всі королівські церемонії та обов’язки, в той час як він мріє бути художником і потайки малює портрет киці, що припала йому до душі. Палацовий етикет і чудернацькі звичаї, кумедні ситуації та вирішення моральних і філософських конфліктів, нехай навіть у фантастичному світі пухнастих лап та хвостів. Це історія котика, у якій може легко впізнати себе маленький читач, і йому буде над чим замислитися, але, звичайно, і посміятися.

«Біла, Синя та інші» Тетяна Щербаченко

П’ять історій про кольорових киць, п’ять яскравих фантазій про буденне і важливе. Кожна киця з її клопотами і пригодами — не просто чарівний персонаж, це дитина в її прагненні ідентифікувати себе, здійснити мрію, знайти своє місце у великому світі, навчитися спілкуватися. Книга Тетяни Щербаченко — вдалий казкотерапевтичний експеримент, а тому вона має бути не лише на домашніх книжкових полицях, але й під рукою у кожного дитячого психолога.

«Казка про Старого Лева» Мар’яна Савка

Леви також мають безпосереднє відношення до котячих, а тому і чарівна віршована «Казка про Старого Лева» опинилася в цьому переліку. Цю книгу безумовно вже можна вважати класикою української дитячої літератури, а її атмосферність і «смачна» стилістика тільки додає приємних бонусів. Старий Лев, замешканий у славному Львові, запрошує не менш екзотичних приятелей-звірів для допомоги в ремонті добряче підтопленої оселі. А далі на всіх чекають пригоди на фоні незабутніх львівских пейзажів. «Казка про Старого Лева» – це книга-екскурсія із винятковими ілюстраціями і водночас чарівна дитяча розвага.

«Пан Коцький, Міра і море / Mr. Catsky, Mira and the Sea» Оксана Лущевська

Ця книга має цілу низку «родзинок», а тому повз неї неможливо пройти. По-перше, вона дуже приваблива – великого формату з чудовими малюнками; по-друге, вона напрочуд літня – тепла, пляжна, морська; по-третє, це книжка-білінгва, тобто написана двома мовами: українською та англійською, тож може стати корисним посібником для майбутнього поліглота. А ще у ній є кіт, судячи з ілюстрацій, просто-таки «котище» – Пан Коцький, який стає провідником для маленької дівчинки Міри в її першій подорожі до моря і відкриває крихітці, а заразом і маленьким читачам, секрети світу чарвіних фантазій.

«Кігтик Ковбаско» Сергій Гридін

Звичайний школяр Олег так щиро заздрить безтурботному існуванню свого кота, що одного разу буквально опиняється в його шкурі, більше того – це повноцінний обмін і бідолашному Кігтику тепер доведеться ходити до школи у хлоп’ячій подобі та вирішувати типові підліткові проблеми. Насправді ж котяче життя також не надто солодке: тут тобі і вороже налаштовані інші коти й агресивні собаки, з рештою, навіть їсти треба шукати деінде. Але, не зважаючи на складнощі, буде весело і досить повчально.

«Королівство» Галина Пагутяк

Книга Галини Пагутяк за всіма ознаками відповідає жанру фентезі, бо дії відбуваються у чарівних світах, де панують власні закони та звичаї. І хоча цільова аудиторія твору – підлітки, «Королівство» актуальне й для цілком зрілого читача, особливо у руслі революційних настроїв і державної відбудови, тож недарма видавець назвав його авантюрно-політичним романом. Коти не постають тут центральними персонажами, але створюють особливий настрій і щиро захоплюють мудрістю і шляхетністю, тому легко можуть затьмарити першопланових героїв. З рештою, «Королівство» – це недитяча казка наскрізь пройнята темою книг, їхньою силою та магією, у якій світ, що котиться у прірву, здатні врятувати лише діти і коти.

«36 і 6 котів» Галина Вдовиченко

Одного разу статечна і зазвичай розважлива пані Крепова проявила слабкість і пустила до своєї оселі цілу зграю котів-безхатченків. Вона й не думала, що їх буде аж так багато і що вони залишаться аж на такий довгий час, але факти – річ уперта: під одним дахом із пані Креповою та її племінником Стасом опинилися 42 коти. Ні, не так: 36 котів і 6 кошенят! Всім їм доведеться якось уживатися разом, а з рештою котики не тільки потоваришують із господарями, але й запропонують Стасові вдалу бізнес-модель для його не надто популярної кав’ярні. «36 і 6 котів» – приємна яскрава книжка з купою харизматичних мурчиків і нявочок.

«Подорож до країни Мурвіль» Олександра Орлова

Домашній котик Кексик дізнається про країну котячої втіхи, де живуть і володарюють самі лише коти, й вирушає у довгу і захопливу мандрівку. Але в дивовижний Мурвіль читач разом з Кексиком і його кумедним товаришем Зефіром (тут такі солодкі імена у котиків, що Ой!) потрапляють тільки у третій частині книги, бо шлях тернистий: прокладений через ліси, гори, море та всіляки неймовірні міста і селища з їхніми чарівними мешканцями. Ця книжка являє собою особливий вид дитячого фентезі й окрім того, що вона дуже котяча, вона ще й повна смаколиків.

Докладніше про книги у виданні Uamodna

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром