Стрілецька: міську раду просять активізувати переговори з «Укрзалізницею» про долю приміщення першого міського вокзалу

14 Березня 2017, 21:06
1942

Круглий стіл «Перспективи використання будівлі колишнього ресторану «Світлофор» відбувся 14 березня. Приводом для проведення такого заходу стали активні обговорення публікацій у ЗМІ про катастрофічний стан цього приміщення на вулиці Стрілецькій, яке перебуває у власності «Укрзалізниці».

Популярності набрали ідеї створити у пустці музей міста або історії залізниці, що дозволить розширити центр Луцька, оживити вулицю, де з культурних закладів функціонує лише церква і не має жодного дитячого майданчика.

Під час заходу начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич поінформував, що Луцька міська рада отримала принципову згоду «Укразалізниці» про можливість створення у цьому приміщенні профільного музею. Відповідний лист підписав голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Бальчун. Однак, на 2017 рік коштів у бюджеті відомства на подібний проект не передбачено, а треба щонайменше 4,5 мільйона гривень.

Серед учасників круглого столу були присутні представники Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк і Олена Біруліна, які наголосили на необхідності проведення ретельної підготовчої роботи.

Мова насамперед про  чітку позицію Луцької міської ради, яка має офіційно задекларувати наміри створення музею і призначити відповідальну за проект особу. Адже досі з вуст чиновників лунали лише нечіткі заклики до громадськості долучатися і «приносити експонати». У ході дискусії з’ясувалося, що якби хтось і проявив бажання передати якийсь артефакт для майбутнього музею, то його ніде зберігати і нема кому брати на облік. Лише після цього можна приступати до наступних етапів: розробляти концепцію, збирати експонати і напрацьовувати наукову базу.

У підсумку учасники заходу домовилися, що Петро Троневич має організувати зустріч з представниками «Львівської залізниці», яка безпосередньо утримує на балансі цю будівлю, і предметно обговорити план дій для порятунку приміщення.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром