У Луцьку слабозорі діти знайомилися із надрукованими на 3D-принтері кубиками

14 Березня 2017, 16:29
5160

В обласному центрі Волині рівняни презентували кубики, буквенно-фонетичний набір, годинник, Брайлівський алфавіт та інші речі, які допомагають дітям з порушеннями зору в інклюзивному навчанні.

Презентація пілотного проекту «3D-друк на допомогу незрячим та слабозорим» відбулася у вівторок, 14 березня, у дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) №21 з групами компенсуючого типу.

Проект розпочали за ідеєю та розробками членів ради відокремленого підрозділу ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області (Асєєвої Ніни, Поліщук Петра, Самчук Вікторії). Реалізувати ідею вдалося за технічної підтримки Інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку», що працює в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці (ОУНБ) за сприяння і підтримки Посольства США в Україні.

Представник «Генерації успішної дії» у Рівненській області Ніна Асєєва зазначила, що проект знаходиться на стадії розробки. Його презентують у містах України, щоб отримати поради щодо покращення предметів для навчання слабозорих.

«Для будь-якої дитини відчувати пальчиками речі. Чому саме кубики? Цінність у тому, що для дітей, які не бачать, немає альтернативи. Вони не знають, як складати слова з кубиків. А як же незрячій дитині викласти звуки? Це ж основа вивчення української мови. Тому вирішили зробити фонетичний набір. Крім того, для незрячих дуже важливою річчю є годинник. Окрім власне базових знань, по годиннику можна орієнтуватися в просторі. До прикладу, при їзді на лижах. Тоді собі визначають – поворот, наприклад на 11 чи на пів перша», – розповідає Ніна Асєєва.

Виготовленням предметів для інклюзивного навчання займається волонтер та спеціаліст з 3D-друку в Рівному Михайло Грушевський. Він зауважує, що пілотний проект працює на волонтерських засадах. Крім того, існує спонсорська допомога від виробників пластику.

Щоб такі необхідні для діток предмети можна було розповсюдити, ініціатори проекту планують звернутися за допомогою до іноземців, подавши заявку на американський грант. Адже держава фінансово у втіленні подібних проектів не допомагає.

Дітки із радістю випробовували нові для них предмети
Дітки із радістю випробовували нові для них предмети











Волонтер та спеціаліст з 3D-друку в Рівному Михайло Грушевський
Волонтер та спеціаліст з 3D-друку в Рівному Михайло Грушевський










Предмети для інклюзивного навчання щоразу вдосконалюють, аби розробити найкращі варіанти
Предмети для інклюзивного навчання щоразу вдосконалюють, аби розробити найкращі варіанти


Представник «Генерації успішної дії» у Рівненській області Ніна Асєєва
Представник «Генерації успішної дії» у Рівненській області Ніна Асєєва


 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром