Як на ДПЗ закликали птахів: підготовка, вогнище, чаювання

13 Березня 2017, 10:37
4792

Свято закликання птахів, Жайворонки або Сорочини влаштували мешканці ДПЗ.

Проводили захід у КЗ Луцька міська централізована бібліотечна система «Бібліотека-філія № 7 для дорослих» та парку «Дубовий гай» у неділю, 12 березня.

На дійство завітали батьки з дітьми, представники благодійно-волонтерського фонду «Слава», козаки Козацького Стрілецького Братства та керівник дитячої мистецької студії «Соняшник».





Розпочали святкування з виття гнізд для птахів, роботи з папером та ліплення жайворонків з кольорового солоного тіста. Творчо працювали всі: хтось старанно створював цілу пташину сім’ю, а хтось приборкував сіно та вербову лозу.

Крім батьків, дітям допомагали активні мешканці мікрорайону ДПЗ, пластуни та керівник дитячої мистецької студії «Соняшник» Лариса Чубай. Спільними зусиллями вийшло понад 20 гніздечок, близько 40 паперових птахів, якими прикрасять бібліотеку, та майже 30 кольорових жайворонків з солоного тіста.





Після виконаної роботи малечі розповіли про Пласт, а згодом діти мали нагоду почути більше про свято від справжнього козака. Також кожному маленькому умільцю подарували спеченого жайворонка з тіста.

Керівник культурно-просвітницького напряму Козацького Стрілецького Братства Олександр Сокур розповів дітям про історію свята та показав відео з птахами, які повертаються додому.





З його слів, Жайворонки – це дитячо-дівоче свято. Чоловічим днем є Великдень, тобто день весняного рівнодення –  20 березня, перший великий день у році. Саме в цей час чоловіки посівали та щедрували. 9 березня, під час Сорочин, потрібно зробити гніздечко, а 20 березня – покласти туди яйце. У ХХІ столітті ці свята вже не мають настільки чіткого розмежування, тому беруть участь в обох дійствах і хлопці, і дівчата.





























Коли розповіді та запитання завершились, усі пішли у парк «Дубовий гай». Там діти та дорослі водили хороводи довкола вогнища і танцювали зі спеченими жайворонками, нанизаними на палиці. Діти разом із козаком Олександром Сокуром закликали птахів та намолювали місце. Зігрівалися усі не лише танцями, а й гарячим трав’яним чаєм, який спеціально для свята зварили козаки.






Завітав на свято президент благодійно-волонтерського фонду «Слава», отаман Гора – Володимир Присяжнюк, який забезпечив фінансову підтримку дійства. Діти мали змогу розпитати у нього про все, що їх цікавило. Але найперше, що вони зробили – дуже багато фото.

Крім традиційних пісень у парку пролунав Гімн України. Під кінець свята птахи дійсно пролетіли над  парком.

Олександр Сокур стверджує, що перш за все свято провели з освітньою метою, бо кожен народ має знати свої звичаї, повинен їх розуміти та вникати в їхню суть.





«Найголовніше, що всі присутні дітки будуть отримувати знання, що оцей гай, вся Україна, вся природа –  дуже дороге, бо це їхнє. Вони будуть своїм внукам розповідати, як вони намолювали своїми піснями це місце, як сюди прилітали пташки. Діти, коли будуть це розуміти, не допустять, щоб тут було сміття, не дозволять безкарно нищити дерева. Вони стануть господарями свого дому, своєї землі, свого гаю», – стверджує Олександр Сокур.

А ще він називає район ДПЗ «магарайоном», тобто магічним, сонячним та унікальним.





Співорганізатор заходу Леся Чайка розповідає, що проведення таких обрядових свят є дуже важливим.

«Це свято – повернення того внутрішнього, що у нас є здавна, але за роки Радянського Союзу десь глибоко заховалось. Завдяки таким людям, як Олександр Сокур, все повертається. Найбільше радує те, що запрошують маленьких діток, бо саме з них і треба починати», –  каже Леся Чайка.




 

Юлія КАРМАНСЬКА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
13 Березня 2017, 16:05
ДПЗ найкращий район. Вньому живуть такі хороші люди як організатори даного свята
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром