На лучанах протестують технології SMART-систем в рамках «Розумної держави»

09 Березня 2017, 14:55
1601

У мережах Луцького енерговузла мають намір впровадити AMR-системи (Automatic Meter Reading) як складову частину системи «Розумна держава».

Про це стало відомо під час засідання антикризового енергетичного штабу у Волинській облдержадміністрації 9 березня, повідомляє «Волинський інформаційний портал».

Генеральний директор ПАТ «Волиньобленерго» Володимир Купчак, презентуючи проект, розповів, що систему «Розумна держава» планують впроваджувати заради забезпечення користувачів енергетичної системи безпекою, надійністю та ефективністю на основі багаторівневої, захищеної та надійної платформи.

На його переконання, впровадити технології Automatic Meter Reading планують у мережах Луцького енерговузла. Проект тестуватимуть на рівні області, а далі ж впроваджуватимуть на загальноукраїнському рівні. За приклад же беруть проект впровадження «розумних систем» у місті Вроцлав (Польща).

Тож у рамках проекту «Розумна держава», за словами Купчака, хочуть впровадити технології SMART-систем із лічильниками електроенергії з функцією автоматичного дистанційного зчитування показників. Це мають намір реалізувати в діючих розподільчих мережах на ступенях напруги 10-0,4 кВ у Луцькому енерговузлі (місто Луцьк та Луцький район).

За словами Купчака, споживач енергії у результаті впровадження «розумної» системи отримує: управління електроприладами через «особистий кабінет», багатотарифний облік енергії (ніч, день), рахунки за виміряну, а не розраховану енергію, підвищення надійності електропостачання, контроль споживачем рахунків електропостачальника.

Переваги від провадження системи, за словами гендиректора «Волиньобленерго», матимуть і надавачі послуг. Зокрема, буде можливість зменшити витрати на зняття показників лічильників, інформація про покази приладів обліку буде доступна в онлайн-режимі. Надавчі отримають, окрім того, автоматичний експорт даних про покази в програмне забезпечення, зниження технологічних втрат та крадіжок послуг, оперативну локалізацію аварій у мережах та скорочення часу на їх ліквідацію.

У глобальній перспективі ж вбачають управління послугою в кожній квартирі та комплексне управління енергоресурсами.

Структура «розумної» системи матиме два рівні. Перший – група споживачів зі складанням балансу споживання електричної енергії у цій групі. Інформація з лічильників електроенергії споживачів передаватиметься на контролер збору даних, що встановлюється на КТП-10/0,4кВ. Для контролю режиму постачання та споживання електроенергії на кожному КТП-10/0,4кВ встановлюються лічильники з трансформаторами струму на кожній ЛЕП-0,4кВ, що відходить від КТП. Контролер збирає та обробляє первинну інформацію з лічильників та передає її каналами GPRS на центральний сервер. А другий рівень – це центральний сервер системи збору, обробки, зберігання даних. Групування і визначення обсягів постачання та споживання електричної енергії в окремих населених пунктах, приєднаннях (ЛЕП) чи підстанціях виконуватиметься на основі даних першого рівня.

Щодо джерел фінансування, то тут планують залучити, як зовнішні (міжнародні), так і внутрішні (національні). Серед зовнішніх – поворотні кошти (ЄБРР, Світовий Банк, кредити міжнародних банків, експортне фінансування, інвестфонди) та співфінансування (гранти ЄС, програми міжнародного співробітництва, екологічні фонди). Серед внутрішніх джерел – прямі інвестиції, інвестиційна складова тарифів, кредити українських банків, кредит ДІФКУ, національний проект (звільнення від оподаткування, цільове фінансування, стимулююче тарифоутворення).

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром