Студенти зможуть вивчати шведську мову у Стокгольмі

08 Березня 2017, 11:52
2815

Студенти-філологи СНУ матимуть можливість навчатися у Стокгольмі, а також поїхати на літні курси у Швецію.

Про це розповіли програмний директор Шведського інституту Віктор Хенніус та керівник Центру Алла Гнатюк під час презентації у вівторок, 7 березня, повідомляє «ВолиньPost».

Шведський інститут – це підрозділ Міністерства закордонних справ Швеції, який допомагає розвивати співпрацю із іншими країнами в напрямках культури, науки, бізнесу. Загалом у світі 229 університетів за межами Швеції вивчають шведську мову. Одним із головних завдань інституту є підтримка такої роботи, купівля обладнання для вишів, запрошення гостьових лекторів, організація подорожей письменників, поширення шведської культури.

Зокрема для студентів діє програма Visby, яка дає можливість студентам поїхати до Швеції, щоб навчатися там в університетах. Таким чином можна засвоїти шведську мову в оточенні її носіїв, краще зрозуміти культуру Швеції та в перспективі знайти роботу, пов’язану із застосуванням своїх знань. При цьому всі витрати відібраних учасників програми покриває стипендія. 

«Ця програма спрямована на студентів України, Росії, Білорусі, Грузії та Молдови. Звичайно, це добре, що вивчення шведської мови є за кордоном. Але найкращий спосіб вивчення шведської мови – зануритися в середовище, коли ви перебуваєте в Швеції та все спілкування підтримуєте шведською мовою. В рамках цієї програми ви можете подавати в будь-який університет Швеції на будь-яке навчання шведською мовою. Тобто не обов’язкова ваша спеціальність. Стипендія покриває все: витрати на переліт, витрати на курси, проживання, харчування», - розповідає Віктор Хенніус.

Головним критерієм відбору буде знання шведської мови, щоб бути готовим нею навчатися. А під час написання магістерських робіт в університетах робитимуть ставку на теми, пов’язані із дослідженням шведської мови. Їх фінансування також забезпечує Шведський інститут. Подавати заявки можна до 13 квітня. 

Ще одним напрямком співпраці є літні курси у Швеції.

«Уже багато років Шведський інститут організовує у співпраці із вищими школами Швеції літні курси. Ми маємо 160 таких літніх стипендій, розподілених між 229 університетами. Але якщо ви спробували і не пройшли, не розчаровуйтеся і спробуйте свої шанси наступного року», – відзначає Віктор Хенніус.

Учасників цієї програми відбирають за рівнем знань шведської мови, які студенти показують у своїх університетах. Тут «дедлайн» подання – 18 квітня.

Також, за його словами, Шведський інститут підтримує й інші формати співпраці із студентами, які вивчають мову. Їх шведи називають Alumni. В рамках Alumni Initiative працюють різні формати підтримання зв’язків, зокрема мовне кафе у Києві. 

Більше дізнатися про ці напрямки роботи можна на сторінці Шведського інституту. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром