У луцьких маршрутках не збільшиться вартість проїзду

06 Березня 2017, 14:30
4915

Як показало дослідження пасажиропотоку на низці маршрутів у Луцьку, перевізники подавали у міськраду нижчі показники пасажиропотоку, ніж є насправді. Оскільки реальні витрати перевізників досі ніхто не перевірив, у профільній комісії міськради не рекомендують підвищувати вартість проїзду до 4 гривень.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 6 березня, повідомляє ІА Волинські новини.

Як зауважив голова комісії Андрій Козюра, одним з найактуальніших питань, які зараз обговорює громада Луцька, є обґрунтованість підвищення плати за проїзд у маршрутних автобусах, тож під час засідання комісії посадовці міськради наводили складові тарифу та пояснювали його обґрунтованість.

Так, з 25 січня до 20 лютого відбулося обстеження пасажиропотоку на маршрутах № 2, 12, 19, 22, 22а та 17а. Пасажиропотік досліджували учні луцьких професійно-технічних навчальних закладів, ЛНТУ та представники департаменту муніципальної поліції міськради.

Обліковці, маючи на руках маршрутні бланки, розсаджувалися поблизу передніх та задніх дверей, обліковуючи, як заходять пасажири до салону. Пасажири були поділені на три категорії – платних, школярів та пільговиків.

Директор департаменту економічної політики Олександр Озінович повідомив, що, відповідно до обстеження, встановили, що показники пасажиропотоку, які подали перевізники, відрізняються від кількості пасажирів, які користуються маршрутами. Так, на маршруті №17а перевізник повідомляв про 180 тисяч пасажирів, а під час обстеження пасажиропотоку виявили 215 тисяч.

На маршруті № 19 ці показники становили відповідно 209 та 272 тисячі пасажирів, №12 – 196 та 238 тисяч, №2 – 165 та 326 тисяч, на цьому маршруті собівартість становить 2,28 гривні, №22 – 165 та 217 тисяч. Розрахунок тарифу відбувався з врахуванням вартості дизельного пального на рівні 20 гривень (а не 18, як було враховано у рамках тарифу в 3 гривні), також врахували підвищення зарплати водіям.

До того ж, не всі перевізники подали розрахунок рентабельності. Не подали таких розрахунків на маршрутах № 8, 33, 4, 6, 27, 27а тощо. Загалом розрахунки отримали за 80% маршрутів.

Член комісії Костянтин Петрочук зауважив, що вартість проїзду можна піднімати максимум до 3,5 гривні. Він наголосив, що водії не довозять виручку і перевізники це визнають. Тож перекривати це за рахунок лучан, мовляв, буде неправильно.

Своєю чергою, Андрій Козюра зазначив, що не проводили дослідження того, як підвищення вартості проїзду може зіграти злий жарт, оскільки рівень життя лучан знизився, а плата за комунальні послуги підвищилася, після подорожчання вартості проїзду може знизитися пасажиропотік, адже лучани думатимуть, чи варто їхати, чи краще йти пішки. З його слів, підвищення вартості проїзду до 5 чи навіть 4 гривень – «це закруто».

У своєму висновку Антимонопольний комітет вказав, що у порядку формування тарифу порушень законодавства немає та рекомендував зберегти вартість проїзду для дітей віком від 6 до 14 років на рівні 1 гривні.

Депутат відзначив, що справді ніхто досі не перевірив фактичну собівартість перевезень і не зробив досконалого аналізу витрат перевізників, наприклад, витрат на дизпаливо.

Водночас депутат Микола Романюк стверджував, що у разі непідвищення вартості проїзду у перевізників не буде коштів, щоб ремонтувати автобуси, які вони зараз, з його слів, «просто латають».

У підсумку, члени комісії визнали, що ціна у 4 гривні, що пропонується у проекті рішення, завищена. Враховуючи, що фактичні витрати підприємців не перевірялися жодним чином, члени комісії не погодили вартість проїзду в 4 гривні в маршрутках Луцька.

Коментарі
06 Березня 2017, 16:53
Ха нарешті поставили на місце їх!! Молодці!! Виходячи з цифр які тут надали то вартість послуг треба зменьшувати а не підвищувати!!! 22000 доларів в місяць мало для того щоб утримувати автобус????<br/>З такими показниками можно за пів року 2 нових купить, а не те що обслуговувати старі!!!<br/>Зажрались блін вже!!
06 Березня 2017, 16:57
Давай проїзд по 2 грн.))))))))
06 Березня 2017, 17:50
що одні подали цифри з потолку, що інші пернули в муку<br/>не віірю я людям, що всиановлюють тарифи на послуги. якими вони не користаються<br/>так як цеї зими - погано і холодно так ще не було в маршрутках<br/>а все змінилось на жах після літньої зміни перевізників<br/>вигнали норм перевізників невеликих а дали монополістам - от і вся проблема<br/>а тим все мало<br/>і про\зд таки піднімуть
06 Березня 2017, 22:19
Хто хоче возити по 3 грн. нехай возить. Кону не вигідно відай маршрут і питань нема. А у нас монополісти скупили маршрути і права качають, по 5-7 років їздив, заробляв а зараз згадали що транспорт потрібно ремонтувати і оновлювати. Зажрались.
07 Березня 2017, 00:10
Люди!До нас прислухались,це вже добре , початок є!!
07 Березня 2017, 16:28
УРА! Думка людей на першому місці. І це головне!!!
09 Березня 2017, 10:41
Спокійно,без УРА. Побачимо результат.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром