Сортувати сміття пропонують посеред міста

06 Березня 2017, 13:39
2324

Сміттєсортувальна лінія на полігоні у Брищі малопродуктивна, натомість доводиться витрачати чимало транспортного ресурсу для доставки відходів до полігону.

Аби ефективніше вирішувати питання сортування, варто встановити сучасну лінію у місті, а на полігон відвозити вже відсортоване сміття, – про це йшлося 6 березня під час засідання робочої групи з питань вивчення ситуації на Брищенському полігоні, повідомляє видання «ВолиньPost». 

За словами директора Луцького спеціального комунального автотранспортного підприємства «Луцькспецкомунтранс» Валерія Кузьмича, сміттєсортувальні лінії в Брищі малопродуктивні і вже застарілі. Тому треба ставити питання про будівництво сучасної сортувальної лінії в місті, аби не «ганяти» та не возити сміття. Такий досвід є – лінії виробляють на підприємстві у місті Буськ, їх вартість близько 4 мільйони гривень. Такі лінії ефективно працюють у містах Червоноград та Золочів на Львівщині. 

У Луцьку, на його думку, також доцільніше було б сортувати сміття в місті, а тоді відвозити його на полігон. Це, за словами Кузьмича, вдвічі зменшить пробіг автотранспорту на полігон. Лінія відсортовує 7-10%, у лютому вдалося досягти показника 20,5%. Якщо ж запровадити ще одну лінію, то можливо вдасться досягти показника 30%. 

Натомість представник відділу екології Оксана Тарабанюк зауважила, що у місті немає комплексного підходу до вирішення «сміттєвої» проблеми. Необхідно розробити Програму поводження з відходами у місті Луцьку. Наразі ж є полігон та сміттєсортувальна лінія, де переробка 50% сміття – просто міф. Всюди в Україні такий показник становить до 3%, адже мова йде про потужність комплексу, яка є сталою величиною. Тому встановлення такої лінії навіть у місті не стане панацеєю від сміття, – стверджує вона.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром