«ЄвроЛаска», або як має змінитися луцький притулок для тварин

04 Березня 2017, 17:18
6134

Комунальне підприємство «Ласка» підбило підсумки діяльності за 2016 рік.  

Зустріч із представниками ЗМІ відбулася 3 березня у конференц-залі департаменту ЦНАП.

Директор підприємства, Дана Новарчук, розповіла, що основним напрямком діяльності підприємства є захист населення від можливої агресії з боку безпритульних і потенційно небезпечних тварин. При цьому не завдаючи школи самим тваринам.

Також, директор ознайомила всіх з проектом будівництва притулку для тварин європейського типу. Усі мали змогу розглянути загальний план приміщення.

Воно поділятиметься на корпуси. Одним з найважливіших є стерилізаційний центр – це будівля, в якій буде здійснюватися огляд, лікування, вакцинація, при потребі евтаназія, стерилізація тварин та після операційна перетримка і догляд. За масштабами він має охоплювати 514,2 м.кв.

Будівля наступного приміщення, ізолятора, вже збудована, ведуться внутрішні роботи. На момент будівництва центру, щоб не зупиняти роботу, приміщення наявної операційної використають як стерилізаційну.

«Звичайно ми могли б повністю зупинити роботу через будівництво, але це дуже не вигідно для нас, потім у місті буде велика кількість безпритульних тварин, тому робимо невеличке переміщення», – розповідає Дана Новарчук.

Ізолятор – це приміщення, де тримають тварин з підозрою на сказ або іншими інфекційними захворюваннями. Щоб забезпечити захист населення, тварин тримають 14 днів: якщо протягом цього часу тварина не проявлятиме ознак хвороби, то вакцину від сказу людині колоти не будуть.

Наступним розглянули приміщення «карантину», він подібний до ізолятора, відрізняється лише розміщенням вольєрів і каналізації. У карантині утримуються новоприбулі тварини, там визначають їхній загальний стан, хворі вони чи ні.

У «Корпусі 2» утримуються тварини в кімнатах з вигулом, це будиночок, де кожна собака має апартаменти і може там дуже зручно розміститися. Звичайно, це не є постійним місцем проживання, для цих тварин обов’язково мають знайти родину. Також, це корпус, з якого підготовлених тварин забиратимуть у родини. 

«Для тварини найголовніше – сім’я, щоб з нею говорили, гралися. Навіть найшикарніший вольєр не замінить їй родину», – запевняє Дана.

Кількість безпритульних тварин у Луцьку суттєво зменшилась: якщо у 2009-2015 роках їх налічувалось понад 5 тисяч, то у 2016 році їх кількість не перевищувала 425. Ці дані надає британська моніторингова група «Nature Watch», яка є партнером КП «Ласка».

Формула вираховування цієї кількості є всесвітньо відомою і точною, це зазначають закордонні колеги. Місто ділять на сектори, потім з них вибирають один, кожна його частинка  повинна мати рівноцінні межі, і з 7-ї до 9-ї ранку волонтери разом з студентами виходять на вулицю і підраховують тварин, яких вони бачать у цей час. Тоді дані вносяться у соціальну формулу, з врахуванням похибок і погодніх умов.

Так вираховується кількість тварин, яка на даний час перебуває у місті. Це число кожного дня змінюється, багато тварин губиться, багато знаходиться.

Тому, підприємство постійно наголошує на обов’язкових: реєстрації, вакцинації і чіпуванню тварин. 

«Зрозуміло, що не кожен може дозволити собі чіпування, та ми до цього прагнемо. До прикладу, коли ми знаходимо породисту тварину на вулиці й даємо оголошення про знахідку, то багато людей приходить і заявляє свої права на неї. А встановити, хто насправді власник, дуже важко, приходиться різними хитрощами вивідувати інформацію, питаючи стать, колір і так далі», – ділиться власним досвідом Дана.

Волонтерів у «Ласці» дуже багато: це і викладачі університетів, лікарі, люди, які працюють в органах влади. Директор підприємства зазначає, що саме завдяки цим людям вони можуть хвалитися такою кількістю прилаштованих тварин. А це більше тисячі безпритульних собак лише  у 2016 році.

Крім того, КП «Ласка» відрізняється від інших підприємств тим, що після 18:00 виїжджає на  екстрені  випадки. Більшість підприємств працюють лише до 18:00. 

«Не буває такого місяця, щоб ми не виїжджали вночі. І трапляються різні випадки: одного разу ми знімали дитину з дерева, вона злякалась собаки. То собаку ми виловили швидше, ніж дитину. Прийшлось довго заспокоювати її, щоб та погодилась злізти», – розповідає директорка.

Кожен працівник комунального підприємства вміє ловити тварин. На звіті були присутні ловець, Сергій Ковальчук та сторож-годувальник Іван Сидорук.

Серед волонтерів можемо побачити Катерину П’ятачук і Тетяну Демідову. Вони активно допомагають прилаштовувати тварин.

Уродженка міста Рожище, Катерина розповіла про своє знайомство з підприємством:

 «Своє знайомство і співпрацю з КП «Ласка» я розпочала два роки тому, коли в моєму рідному місті гостро постало питання безпритульних тварин. У мене самої є міні-притулок з 10-ти тварин, в якому постійно з’являються нові жителі. Але всі ми прекрасно розуміємо, що  потрібне велике підприємство, яке буде утримувати велику кількість тварин. З моєї ініціативи ми заключили договір з міським головою та КП «Ласка». Як на мене, підприємство працює відмінно,тварини вгодовані, грайливі, вакциновані і чекають на свого люблячого господаря», – ділиться Катерина П’ятачук. До слова, жінка є вегетаріанкою. 

Також Дана Новарчук додала, що КП «Ласка» активно співпрацює з іншими українськими містами, відловлючи та вакцинуючи тварин поза межами міста. Таким чином, отримуючи за це кошти, підприємство економить державний бюджет.














 

Марія ВАВРИНЮК

 

Коментарі
05 Березня 2017, 19:09
Чому не будуть колоти вакцину від сказу після завершення 14-денного карантину? Усі тварини мають бути привиті. Якщо за 14 днів у неї проявляться ознаки хвороби - вакцина вже ніяк не допоможе.
06 Березня 2017, 18:22
Новарчук,даже не хочется читать твоего вранья,зная какая ты бездельница и аферистка....Удивляюсь наивности людей.....Тебя надо проверять минимум неделю,неожиданными приходами в течении суток и чтобы это были независимые люди,НАСТОЯЩИЕ ЛЮБИТЕЛИ ЖИВОТНЫХ,А возле тебя кто крутится....такие же непорядочные как ты,дабы нажиться за счет и без того несчастных животных.За какую зарплату купила квартиру 3-ку.?
07 Березня 2017, 12:09
Люди, забирайте собак из "Ласки",они там находятся в ужасных условиях!!! А какая антисанитария, когда животных стерилизуют,но фото делать не разрешили. Там не все так хорошо, как написано в статье!
08 Березня 2017, 00:11
Я розумію. що мої слова дойдуть не до кожного, але прочитайте.<br/><br/>Якщо ви такі ярі захисники тварин. то чому б вам не піти до притулку та не зробити щось корисне для покращення перебування тварин у ньому. Кожен може розвести дурну плітку про приют або про Дану. Я рахую, що той хто хоче допомогти приїде і візьме у руки мітлу та хоча б поприбирає у &quot;Ласка&quot;.<br/><br/>Окремо хочу прокоментувати пост &quot;А-Я&quot;, якщо ти кажеш, що Новарчук аферистка і наголошуеш увагу на твої слова &quot;БЕЗДЕЛЬНИЦА&quot; будь ласка приїзджай до &quot;Ласки&quot; (,цієї суботи ми збираємось о 12 біля готелю &quot;УкраЇна&quot; додаю посилання ( https://vk.com/lutskvtzt?w=wall-7545250_23813 ) )допоможи чимось, тоді твої слова можна розглядати тверезо. І доречі. якщо Вона була &quot;бездельница&quot; то усього цього не було, ніяких проєктів І ВЗАГАЛІ НІЯКОЇ &quot;ЛАСКИ&quot;.<br/><br/>Окремий коментар до &quot;Наталі&quot;. Якщо Ви так говорите, то чому б вам не допомогти, якщо Ви можете спростувати, що каже Дана, то підтвердіть Ваші слова реальною допомогою я не балаканиною.<br/><br/>Хочу звернутися до кожного хто вважає інакше. Спочатку зробіть щось корисне, а тоді, коли це відбуеться, Ви, зрозумієте. які сили Дана вкладає у цю справу.<br/><br/>В мене наприклад вдома 9 котів, які ми з моєю мамою забрали з вулиці. І я розумію, як важко доглядати за кількістю тварин, яка знаходиться у притулку.<br/><br/>Якщо Ви хочете звернутися за будь-яким питанням або допомогти:<br/>мій телефон: 0508887335<br/>посилання на профіль у Вконтакте : https://vk.com/eduard_safronov<br/><br/>Дуже дякую кожному.
20 Березня 2017, 00:16
От нема чим перейматись пані Цибульській,одна КП &quot;Ласка&quot; хвилює. Може розкаже як сама привозить тварин з Мінська. Питання у нас в Украіні тварини закінчились,що туди іхати треба. До того ж якщо зателефонувати Вероніці,то Луцьку тваринку вона не бере до себе,аргументує тим,що раз ви знайшли,то у цієі тваринки є ви,а з Мінська треба везти(адже це зібрані з людей гроші).То може пані Вероніка,іі чоловік(який розводив плісняву у саунах) та вся компанія займуться чимось потрібнішим? Ніхто вас не просить допомагати притулку,покажіть своєю роботой,що ви кращі! А не робите все те чим критикуєте Ласку. Впевненість у тому,що Цибульська не прислухається у мене 100%,адже вона всіх хто іі криьикує банить і у фейсбуці.
23 Квітня 2017, 17:50
Група Анти Ласка в фейсбук все розскаже
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024